پخش زنده
امروز: -
اشتباه است تصور کنیم، عربستان کاملا از ردای آمریکا بیرون آمده است بلکه از پاسخ به تقاضاهایی خودداری میکند که مستلزم پرداخت بهایی سنگین است و واشنگتن را در کنار خود نمیبیند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، بازگشایی سفارت عربستان در تهران نشان داد، ریاض از سیاستهای قدیمی خود مبنی بر تکیه به آمریکا و ائتلاف با این کشور برای هدف قرار دادن ایران دست برداشته است.
روزنامه الاخبار چاپ بیروت در یادداشتی به قلم حسین ابراهیم نوشت: بازگشایی سفارت عربستان در تهران بار دیگر تاکید کرد رویکرد عربستان، بازنگری در همه سیاستهای خارجی آن است، تغییری که با امضای توافق پکن آغاز شد البته از سرگیری روابط دیپلماتیک بین عربستان و ایران ضرورتا به معنای ائتلاف یا همکاری در سطوح عالی نیست و این معنا را هم نمیدهد که عربستان از همه گزینههای گذشته خود دست کشیده و رویکردی دیگر اتخاذ کرده است بلکه به این معناست که عربستان از سیاستهای قدیمی خود مبنی بر ائتلاف با آمریکا برای هدف قرار دادن ایران دست برداشته است.
آنچه عربستان به آن اشاره میکند و به نظر میرسد تا حد زیادی درست باشد، این است که گزینه هایش را متنوع کرده است یا اگر بخواهیم دقیقتر بگوییم، از تکیه کامل به آمریکا دست برداشته است. البته ضرورت ایجاب کرد که عربستان این کار را انجام دهد و تحولات بین المللی در سالهای گذشته و تاریخی از بی ثباتی در روابط عربستان و آمریکا، مفید بودن این سیاست را نشان داد.
در ادامه این یادداشت آمده است: قبل از بازگشایی سفارت عربستان در تهران، به سبب تبلیغات آمریکا و اسرائیل مبنی بر سازش میان تل آویو و ریاض با میانجیگری واشنگتن و بازگشت عربستان به آغوش آمریکا، تردیدهایی درباره بازگشایی سفارت عربستان در تهران وجود داشت. با وجود اینکه ریاض تا کنون رسما به تبلیغات آمریکا و اسرائیل پاسخ نداده، اما بازگشایی سفارت در تهران پاسخی غیرمستقیم به این تبلیغات بود. سیاست ریاض در سایه ولیعهدی محمد بن سلمان، این بود که به خواستههای آمریکاییهای گوش و در نهایت تصمیمی را اتخاذ کند که به نفع عربستان است و این مسئله چندین بار درباره نفت رخ داد.
وقتی آمریکا میگفت عربستان وعده داده است تولید نفت را افزایش دهد، ناگهان مشخص میشد سعودیها اعتماد خود را به آمریکا کاملا از دست داده و تصمیم گرفته اند تولید نفت را کاهش دهند. درباره پیشنهادهای اخیر آمریکا - «اسرائیل» درباره کمک به ریاض برای ساخت رآکتور هستهای غیرنظامی، فروش سلاح پیشرفته به عربستان و دستیابی به راه حلی برای مسئله فلسطین بر اساس «تاسیس دو کشور» هم به نظر میرسد موضع عربستان همین بوده باشد، یعنی وعدههای غیرقابل اجرا و ناکافی برای اطمینان بخشی به عربستان، حتی اگر اجرایی شود.
موضوع اختلاف بر سر میدان نفتی و گازی «الدره» (آرش) نیز عامل دیگری بود برای ایجاد تردید در خصوص بازگشایی سفارت عربستان در ایران. اما در اینجا هم واقعیت با آنچه گفته میشود متفاوت است؛ چرا که به نظر میرسد عربستان تمایل زیادی نداشت در این اختلاف دیرینه کویت و ایران، جهت گیری کند و برای عربستان و کویت بهتر است درباره حل و فصل این موضوع مذاکره کنند نه اینکه به سمت رویارویی بروند.
در ادامه با اشاره به پروندههای منطقهای موجود بین ایران و عربستان آمده است: بسیاری از طرفها معتقدند از سرگیری روابط دیپلماتیک گامی مهم برای حل و فصل پروندههای منطقه دو طرف به شمار میرود. اما فضای مثبتی که توافق پکن درباره حل این پروندهها به وجود آورد، با توجه به سخت بودن دستیابی به راه حل، کمرنگ شد به خصوص اینکه راه حلهای احتمالی برای این پروندهها مشارکت طرفهای سومی، مانند آمریکا و انگلیس، را میطلبد که در بحرانها دخیل هستند و همچنان هم برای کارشکنی، قدرت زیادی دارند. این طرفها هرچند نتوانستند مانع از ایجاد تحول در سیاستهای خارجی عربستان شوند، میتوانند همگراییهای عربستان را با کشورهای اطراف خود متوقف کنند.
در پایان این یادداشت آمده است: این اشتباه است که تصور کنیم، عربستان کاملا از ردای آمریکا بیرون آمده است و دیگر برای دادن پاسخ مثبت به هیچ خواسته آمریکا آماده نیست. آنچه حقیقت دارد این است که عربستان از پاسخ به تقاضاهایی خودداری میکند که مستلزم پرداخت بهایی سنگین است و واشنگتن را هنگام پرداخت این بها، در کنار خود نمیبیند.
با این حال آنچه مسلم است این است که بازگشت به روابط گذشته که به موجب آن عربستان از حمایت کامل آمریکا برخودار بود یا گمان میکرد به ازای اینکه صرفا در مدار آمریکا باشد از این حمایت برخودار است، دیگر مطرح نیست. در درجه اول آمریکا این نوع روابط را کنار گذاشت، چرا که دیگر نمیتوانست ملزومات آن را تامین کند و در درجه دوم عربستان از این روابط دست کشید چرا که مزایای باقی ماندن در آن از بین رفته بود و علاوه بر این ریاض گزینههای متعدد و امکانات زیادی برای موفقیت این گزینهها دارد.