پخش زنده
امروز: -
امروزه گردشگری آب یکی ازسودآورترین فعالیتهاست و استان قزوین با توجه به ظرفیتها و مزیتهای موجود آبی برای رسیدن به توسعه پایدار میتواند از آن بهره برداری کند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، توسعه گردشگری آب که ایدهای بسیار جالب ونواست درحالی درقزوین مغفول مانده که میتواند مهره تحول گردشگری استان باشد.
گردشگری که یکی از عناصر اصلی جهانگردی به شمار میرود و امروز به عنوان سومین صنعت درآمدزا در جهان شناخته شده، بدون آب تعریفی ندارد و از بین میرود.
ایران یکی از کشورهایی است که با دارا بودن چهار فصل متفاوت میتواند هر ساله پذیرای گردشگران خارجی باشد و به واسطه این ویژگی آب و هوایی منحصر به فرد، موجب رشد اقتصادی را فراهم کند.
توسعه گردشگری آب که ایدهای بسیار جالب و نو میباشد در مناطقی نظیر قزوین که ازظرفیتهای آبی برخوردار است میتواند نقطه آغاز تحولی بزرگ باشد.
البته اگر چه این صنعت میتواند باعث رونق گردشگری شود، ولی از طرفی نبود مدیریت صحیح آن، آسیب به منابع آبی مهم و محدود را در پی دارد که جلوگیری از این امرفقط با مدیریت صحیح و سیاست گذاریهای مناسب امکان پذیراست.
به همین منظور تاسیسات گردشگری آبی در چهار شهرستان استان قزوین هدف گذاری شده است و در همین راستان معاون اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قزوین میگوید: ایجاد تاسیسات گردشگری آبی در چهار شهرستان استان از طریق جذب سرمایه گذار بخش خصوصی هدف گذاری شده است.
نادر محمدی میافزاید: این نقاط شامل آبگرم یله گنبد در بخش کوهین شهرستان قزوین، آبگرم خرقان در شهرستان آوج، سد انحرافی زیاران در شهرستان آبیک، سد نهب در شهرستان تاکستان است که البته با سد دردست ساخت بالاخانلودر شهرستان بوئین زهرا که حدود ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد به این تعداد افزوده خواهد شد.
بگفته محمدی بهره مندی از ظرفیتهای فراوان آب رودخانهها مانند رودخانه شاهرود و زیاران و... از دیگر ظرفیتهای است که باید مورد توجه واقع شوند.
محمدی اضافه میکند: در خصوص سدهای یاد شده، مطالعات ایجاد تاسیسات گردشگری در آنها را شرکت آب منطقهای قزوین اعلام آمادگی کرده است.
او میگوید: به علت برخورداری قزوین از ۲ آبگرم با خواص درمانی بالا و همچنین سدهایی که دارای طبیعت بکر و چشم انداز زیباست و در نزدیکی کانونهای جمعیتی کشور مانند تهران قرار دارند، این استان از قابلیت بالایی در بخش گردشگری آبی برخوردار است.
معاون اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قزوین میافزاید: لذا تلاش برآن است با جذب سرمایه گذار از این فرصتها برای رونق گردشگری و توسعه بیشتر قزوین استفاده کنیم.
امروزه بهره مندی از مناظر طبیعی بکر در حوزه آب به یکی از موارد مهم رونق صنعت گردشگری تبدیل شده و این روزها گردشگران خارجی و داخلی نیز به آن اهمیت میدهند لذا مسئولان امر باید با زمینه سازی هرچه بهتر منابع موجود، حضور گردشگران و در نهایت بهره مندی لازم اقتصادی را فراهم کنند.
*تاسیسات آبی قزوین، تشنه سرمایهگذاران
تاسیسات آبی قزوین ظرفیت مناسب و دارای توجیه اقتصادی به منظور سرمایه گذاری در بخش گردشگری به شمار میرود که متاسفانه مورد توجه نیست.
استان قزوین به واسطه نزدیکی به تهران و همچنین قرارگیری در شاهراه ارتباطی کشور و همچنین بهره مندی از آثار متنوع تاریخی و طبیعی از جمله چندین دریاچه، آبگرم طبیعی و سد از موقعیت ممتازی برای جذب گردشگر برخوردار است.
با وجود این موقعیت ممتاز کمبود زیرساختهای گردشگری به پاشنه آشیلی برای جذب گردشگر در این استان تبدیل شده است، به عنوان نمونه استان قزوین دارای چندین تاسیسات آبی مانند سد انحرافی زیاران، سد نهب و دریاچه سد سفیدرود است که به راههای شریانی و مراکز جمعیتی بزرگ کشور از جمله تهران و استان البرز نزدیک است، اما امکانات و زیرساختهای گردشگری در آنها وجود ندارد.
عدم سرمایه گذاری برای ایجاد زیرساختهای گردشگری در سازهها و تاسیسات آبی قزوین در حالی است که امروزه گردشگری آبی در دنیا جای خود را به خوبی باز کرده و کارشناسان معتقدند بازگشت سرمایه در آن سریع و از توجیه اقتصادی خوبی برخورداراست.
* هدف گذاری ایجاد اماکن گردشگری در تاسیسات آبی
استاندار قزوین در همین خصوص میگوید: ایجاد اماکن گردشگری در تاسیسات آبی با توجه به ظرفیتهای موجود و استعداد استان در زمینه جذب گردشگر، هدف گذاری شده است و دستگاههای ذیربط از جمله آب منطقهای و میراث فرهنگی این موضوع را دنبال میکنند.
محمد مهدی اعلایی در بازدید از سد نهب در شهرستان تاکستان، این مکان را نقطهای مناسب برای سرمایه گذاری در بخش گردشگری عنوان میکند و میافزاید: در جریان سفر سال گذشته رئیس جمهور به قزوین مصوب شد تا سد نهب به عنوان یکی از مراکز گردشگری استان مورد مطالعه قرار گیرد و در همین خصوص فراخوان جذب سرمایهگذار آماده شده است.
اعلایی اضافه میکند: اگر فضای حضور سرمایهگذاران برای ایجاد اماکن گردشگری مانند سد نهب انجام شود، این مناطق را به لحاظ اقتصادی متحول میکند.
البته به اقای استاندار باید گفت: مطلبی که در خصوص ظرفیتهای اقتصادی در فضاهای که از منابع آبی برخوردارداست مطرح میکنید چه کسی باید زیر ساختهای آن را فراهم کند مگر غیر این است که خود شما به عنوان نماینده عالی دولت در استان مسئول مستقیم پیگیری برای فراهم کردن زیر ساختهای لازم هستید. مگر غیر از این است که معاون و مسئولان دستگاههای اجرایی زیر مجموعه شما، مسئول فراهم کردن این زیرساختهای هستند. اینکه فقط در حرف گفته شود، استانداران قبل از شما هم این مطالب را مطرح میکردند، اما درعمل اتفاقی نیفتاده است؛ بنابراین مسئول مستقیم به فعلیت در آوردن این ظرفیتها شخص استاندار است که باید آنرا عملی کند.
* دو بسته سرمایه گذاری در سدهای زیاران و نهب
تهیه بستههای سرمایه گذاری گردشگری برای مناطق پرظرفیت قدم اول برای جذب سرمایه گذار به شمار میرود، این کار فعلا برای ۲ سد در قزوین عملیاتی شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قزوین میگوید:وزارتخانههای میراث فرهنگی و نیرو برای استفاده بهینه از پهنههای بلااستفاده در کنار سدها و تاسیسات آبی و جذب گردشگر در این مناطق تفاهم نامه امضا کرده اند.
علیرضا خزائلی میافزاید: پیش از این امکان جذب سرمایه گذار بخش خصوصی در این مناطق وجود نداشت، اما پیرو این تفاهم نامه با همکاری و هماهنگی با شرکت آب منطقهای قزوین و پس از بررسیهای لازم ۲ منطقه شامل سد انحرافی زیاران در شهرستان آبیک و سد مخزنی نهب در شهرستان تاکستان حایز شرایط لازم برای جذب سرمایه گذاران بخش گردشگری شناخته شدند.
دو بسته سرمایه گذاری بخش گردشگری برای این سدها تهیه و تدوین شده است.
خزائلی اضافه میکند: پس از تایید بستههای تهیه شده در کمیته سرمایه گذاری استان قزوین، فراخوان جذب سرمایه گذار از سوی شرکت آب منطقهای برای ایجاد تاسیسات گردشگری در این سدها منتشرمی شود.
او میگوید: علاوه بر سدهای قزوین اماکنی نظیر آبگرمهای خرقان در شهرستان آوج و یله گنبد در کوهین و دریاچه اوان در الموت شرقی نیز مکانهایی جذاب برای سرمایه گذاری در زمینه گردشگری آبی است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قزوین میافزاید: به جز دریاچه اُوان تاکنون موفق به جذب سرمایه گذار در سایر نقاط نشده ایم که یکی از علتهای آن نبود زیرساختهای اولیه و اساسی مناسب مانند راه دسترسی است که موجب میشود انگیزه سرمایه گذاران برای حضور در این مناطق کمرنگ شود.
* آمادگی آب منطقهای برای همکاری با سرمایه گذاران
مدیرعامل شرکت آب منطقهای قزوین هم میگوید: جذب گردشگر در تاسیسات آبی نظیر سدها اگرچه از وظایف ذاتی این دستگاه حاکمیتی به شمار نمیرود، اما به دنبال تفاهم نامه با وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و کمکی که این موضوع به اشتغالزایی و رونق اقتصادی مناطق میکند در این زمینه آمادگی همکاری لازم با سرمایه گذاران و تسریع در صدور مجوزهای مربوطه را داریم.
منصور ستوده میافزاید: دریاچه ها، سازههای آبی، قنات ها، چشمهها و چشمههای آبگرم همگی قابلیت سرمایه گذاری برای ایجاد تاسیسات گردشگری آبی را دارا هستند و استان قزوین نیز در این حوزه از ظرفیتهای بالقوه زیادی برخورداراست.
ستوده اضافه کرد: با همکاری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و پس از بررسیهای لازم در مرحله نخست ۲ سد زیاران و نهب را برای جذب سرمایه گذاران در اولویت قرار داده ایم.
بگفته او پس از طی کردن مراحل قانونی امسال فراخوان جذب سرمایه گذاران بخش گردشگری در این ۲ سد منتشر خواهد شد.
ستوده میگوید: امکان جذب سرمایه گذار برای ایجاد مجتمعهای گردشگری، مرکز ورزشهای آبی و جت اسکی و شنا، قایقرانی، فضاهای اقامتی و تفرجگاهی به شکل جداگانه یا در قالب مجتمعها در تاسیسات آبی یاد شده وجود دارد.
فضاهای آبی یکی از جاذبههای دیدنی است که به ویژه در فصل بهار محلی برای حضور گردشگران است.
در جذب گردشگران آبی ایجاد زیرساختهای گردشگری از جمله هتل، رستوران، امکانات تفریحی و .. ضروری است و این امر نیاز به برنامهریزی منسجم و مشارکت بخش خصوصی و عزم مسئولان ذیربط را میطلبد.
این امر یکی از بهترین، راهکار برای رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال است که متاسفانه صنعت پرجاذبه گردشگری با وجود جاذبههای فراوان و فرصتهای مناسب گردشگری آبی در کل کشور و به تبع آن در استان قزوین مورد غفلت واقع شده است.
از راهکارهای مهم رونق گردشگری و اشتغال پایدار ایجاد راهاندازی تورهای تفریحی، برگزاری مسابقات ورزشی آبی توسعه اقامتگاههای محلی و بومی، شناسایی توانمندیهای گردشگری منطقه و جاذبههای بومگردی در اطراف فضاهای آبی است.
این صنعت نوظهور و پولساز و حضور گردشگران میتواند علاوه بر آشنایی آنها با فرهنگ، آداب و رسوم مردم منطقه نفع اقتصادی، رشد و توسعه منطقه را به همراه دارد.
نکته مهم دیگر در زمینه جذب گردشگرآبی تسهیل در صدور مجوزها ست که دستگاههای متولی باید آنرا مورد توجه قراردهند و هموار کنند.
نگارنده: علی صفری الموتی