پخش زنده
امروز: -
افزایش سیل وخسارتهای ناشی از آن و کاهش چشمگیر خسارتها در مناطقی که عملیات آبخیزداری اجرا شده، جایگاه حیاتی آبخیزداری و آبخوان داری را پر رنگ میکند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، در سالهای اخیر وقوع سیل در مناطق مختلف کشور خسارتهای مالی سنگینی به جای گذاشته است. در بهمن ماه ۱۴۰۰ سیل به جنوب کرمان خسارت شدیدی وارد کرد و رئیس جمهور در بازدید از مناطق سیل زده خواستار تسریع در اجرای عملیات آبخیزداری شد و در مرداد ۱۴۰۱ هم بر تدوین لایحه آبخیزداری تاکید کرد و بعد از گذشت ۴ ماه این لایحه از سوی وزارت جهاد کشاورزی تدوین وبرای تصویب به کمیسیون زیربنایی دولت رفت.
از طرفی گزارشهای میدانی از مناطق سیل زده در ۱ سال اخیر نشان میدهد در مناطقی که آبخیزداری انجام شده خسارت سیل تا ۷۰ درصد کاهش داشته است.
به گفته قبادی کارشناس آبخیزداری اجرای ۲۰ سازه آبخیزداری در مناطق آبخیز اردبیل، نقش موثری در کنترل رسوب و هم تاخیر سیلاب داشته است.
از دیگر مزایای آبخیزداری، افزایش حجم آبهای زیرزمینی و در نتیجه جلوگیری از هدر رفت آب و استفاده از آن در توسعه بخش کشاورزی بوده است.
الیاسی رئیس اداره آبخیزداری و حفاظت خاک البرز میگوید فقط یکی از سازههای آبخیزداری که احداث شده حدود ۲۰ هزار متر مکعب رسوب رو کنترل کرده است.
تا کنون در ۳۰ میلیون هکتار از حوضههای بحرانی کشور آبخیزداری و آبخوان داری اجرا شده وبه گفته وحیدی وزیر کشور, ۹۰ میلیون هکتار حوضههای آبخیز نیز شناسایی شده که باید با بسیج همگانی، در آن حوضهها آبخیزداری اجرا شود.
در حال حاضر ۴۵۰ شهر و ۸۶۵۰ روستای کشور در معرض سیل قرار دارند و برخی کارشناسان معتقدند در برنامه هفتم به موضوع آبخیزداری توجه کافی نشده است.
سینی ساز کارشناس آبخیزداری میگوید در برنامه ششم و هفتم جدول مفصل با اعداد و ارقام قابل سنجش که در هر سال از اجرای برنامه و در پایان برنامه میزان پیشرفت آبخیزداری را مشخص کند وجود ندارد.
این در حالی است که بارشها در مناطق مختلف کشور همچنان تبدیل به سیلاب و خسارت میشوند، اما سرنوشت لایحه آبخیزداری با سپری شدن ۱ سال به تصمیماتی که در ماده مربوط به آبخیزداری در برنامه هفتم گرفته شده، گره خورده است.
وحید معاون آبخیزداری سازمان منابع طبیعی میگوید باید شورای عالی آبخیزداری ومنابع طبیعی تشکیل و آب به عنوان یکی از منابع زیستی حوضه آبخیز در شورای عالی آبخیز منابع طبیعی تعیین تکلیف شود.
یادآور میشود بیش از ۷۰ گزارش و مستند در گروه کشاورزی خبرگزاری صدا وسیما تهران و بیش از ۳۰ گزارش در مراکز استان در باره آبخیزداری وسیل تهیه شده است.