طول شبانهروز مریخ در حال کوتاهترشدن است
دانشمندان ناسا، در مطالعهای جدید دریافتند با افزایش سرعت چرخش مریخ، طول شبانهروز این سیاره دارد کوتاهتر میشود.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از «ناسا»، دانشمندان در مطالعهای با بررسی دادههای نجوم و فضا دادههایی که فرودگر «InSight»، از مریخ تهیه کرده است، اعلام کردند سرعت گردش سیاره
سرخ، احتمالاً در حال افزایش است و طول شبانهروز آن کوتاهتر میشود.
در بیانیه ناسا آمده است گروهی از محققان به رهبری «سباستین لومایستری» از رصدخانه بلژیک، دریافتند طول شبانهروز مریخ هر سال به اندازه کسری از یک میلیثانیه کوتاهتر میشود، چون سرعت چرخش سیاره در حال افزایش است.
«لومایستری» گفت: آنچه به دنبالش هستیم تغییراتی صرفاً به اندازه چند ده سانتیمتر در طول یک سال مریخی است. زمان زیادی طول میکشد و دادههای بسیاری باید گردآوری شود تا بتوانیم این تغییر را حتی مشاهده کنیم.
دانشمندان برای انجام این تحقیق درباره تغییر چرخش مریخ از فرودگر کاوشگر «InSight»، علائم (سیگنالهای) رادیویی منتشر کردند، سپس دادههای مربوط به این علائم توسط ابزار «RISE» به زمین برگردانده شد تا موقعیت فرودگر و به متعاقب آن، حرکت مریخ، بهطور دقیق ردیابی شود.
محققان با بررسی این اطلاعات متوجه شدند چرخش مریخ، در هر سال، ۴ میلیثانیه قوسی در حال افزایش است. یک ثانیه قوسی معادل ۰.۰۰۰۲ درجه است، بنابراین یک میلیثانیه قوسی یک هزارم یک ثانیه قوسی میشود.
محققان از ابزار RISE برای کسب اطلاعات بیشتر درباره زمین شناسی (ژئولوژی) درونی مریخ نیز استفاده و اعلام کردند درون این سیاره، یک هسته فلزی گداخته وجود دارد که با چرخش مریخ تکان میخورد و باعث لرزش سیاره میشود.
پژوهشگران همچنین با مقایسه این دادهها و دو مجموعه داده دیگر از لرزهنگار InSight، شعاع این هسته گداخته را بین ۱۷۸۹ و ۱۸۵۰ کیلومتر محاسبه کردند. شعاع خود سیاره مریخ ۳۳۹۶ کیلومتر است.
«لومایستری» میگوید: این آزمایش تاریخی بود. ما زمان و انرژی زیادی را برای آمادهسازی این آزمایش صرف کردیم و انتظار چنین اکتشافی را داشتیم، اما بااینحال، همچنان شگفتزده شدیم، البته کار هنوز تمام نشده است، چرا که RISE همچنان میتواند چیزهای زیادی را درباره مریخ افشا کند.
نتایج یافتههای محققان در مجله Nature منتشر شده است.