پخش زنده
امروز: -
امروز تولد ۷۱ سالگی جوستین گاردر، نویسنده معروف نروژی است. نویسندهی توانایی که میتواند وقایع پیچیده و دشوار فلسفه را در قالب داستان روایت کند. گاردر میگوید:ما همه در ناودان هستیم، اما برخی از ما به ستارهها نگاه میکنیم.
جوستین گاردر (Jostein Gaarder) ، فیلسوف و مربی مشهور نروژی است. او روشنفکر و نویسنده چندین رمان، داستان کوتاه و کتاب کودکان است. گاردر اغلب از دیدگاه کودکان مینویسد و حس تعجب آنها درباره جهان را نشان میدهد. وی در کارهای خود از متافیکشن استفاده میکند و داستانها را درون داستانها میسازد. مشهورترین اثر وی رمان "دنیای سوفی" است.
زندگینامه
یوستین گاردر در ۸ آگوست ۱۹۵۲ در اسلو، نروژ به دنیا آمد. پدر و مادرش هر دو مربی بودند و از کودکی عشق به یادگیری را در او القا کردند. او در مدرسه کلیسای جامع اسلو تحصیل کرد و بعداً به تحصیل زبانهای اسکاندیناوی، فلسفه و الهیات در دانشگاه اسلو پرداخت. گاردر پس از اتمام تحصیلات خود به عنوان معلم فلسفه و دین در دبیرستان مشغول به کار شد. او از همان دوران به نوشتن علاقه داشت به همین دلیل نویسندگی را بهطورجدی دنبال کرد. او علاوه بر اینکه در تألیف کتابهای فلسفی فعالیت میکرد نوشتن داستان را نیز دنبال کرد. «گردر» معلم دبیرستان بود و فلسفه تدریس میکرد. او برای درک بیشتر دانشآموزانش، فلسفه را در قالب داستان و رمان بیان کرد. او با زبانی ساده و در قالب یک روایت داستانی مسائل پیچیده را عنوان میکند و لقب استاد سادهنویسی را از آن خودش کرد. او در سال ۱۹۸۶ اولین کتاب خود را با نام «معمای بازی یک نفره» منتشر کرد. این کتاب یک موفقیت انتقادی بود و راه را برای آینده حرفهای گاردر به عنوان نویسنده هموار کرد.
پیشرفت گاردر در سال ۱۹۹۱ با انتشار “دنیای سوفی” به دست آمد. این کتاب خواننده را به سفری در تاریخ فلسفه میبرد و آثار متفکران بزرگی، چون سقراط، افلاطون و ارسطو را بررسی میکند. «دنیای سوفی» به یکی از پرفروشترین کتابهای بینالمللی تبدیل شد و گاردر به یک نام آشنا تبدیل شد. آثار او اغلب مضامین فلسفی و وجودی را بررسی میکنند و به خاطر زبان شاعرانه و تصاویر زندهشان شناخته میشوند.
نگاه فلسفی
فلسفه گاردر به شدت تحت تأثیر اگزیستانسیالیسم است، مکتبی فکری که بر آزادی، انتخاب و مسئولیت فردی تأکید دارد. او معتقد است که هدف از زندگی ایجاد معنا در دنیایی است که ذاتاً بی معنی است و انسانها باید برای یافتن هدف خود در زندگی تلاش کنند. گاردر همچنین عمیقاً به محیط زیست و تأثیر فعالیتهای انسانی بر روی کره زمین توجه دارد. او در کتاب خود “قلعه در پیرنه” به بررسی مفهوم گایا میپردازد، این ایده که زمین یک موجود زنده است که باید از آن تغذیه و محافظت شود.
«یوستین گردر» با خلق داستانهای مرموز و پرکشش دنیای فلسفه و ادبیات داستانی را به هم نزدیک کرده است و بهعنوان یکی از نویسندگان موفق این قرن شناخته شده است. او موفق به دریافت جوایز و افتخارات زیادی شده است، او سال ۱۹۹۰ جایزه سال منتقدان ادبیات نروژی برای بهترین اثر ادبیات کودکان و نوجوانان را دریافت کرد و سال ۲۰۰۵ مدرک افتخاری کالج ترینیتی به این نویسندهی موفق اعطا شد.
آثار یوستین گردر، فلسفه از زبان نوجوانان
«یوستین گردر» نویسندهی توانایی است که میتواند وقایع پیچیده و دشوار فلسفه را در قالب داستان روایت کند. او استاد رمانهای فلسفی است و قلم شیوا و روانش توجه خوانندگان رمان را به خود جلب کرده است. فلسفه موضوع پیچیدهای است و از ازل همراه بشر بوده است. در مورد علم فلسفه کتاب و منابع بسیار زیاد است، اما اکثر آنها نثر سختی دارند و برای خوانندگان داستان لذتبخش نیستند. «یوستین گردر» براساس دانایی و اشرافش نسبت به علم فلسفه داستانهای جالبی را خلق کرده است که از نوجوان تا بزرگسال آنها را دنبال میکنند. در تمامی داستانهایش نوجوانان و دنیای پر از کنجکاوی و سوالشان پررنگ است. «یوستین گردر» کتاب «راز فال ورق» را سال ۱۹۹۰ منتشر کرد که داستان سفر پسری در طی ۵۳ فصل است. این پسر همراه پدرش راهی سفر دورودرازی میشود تا مادرش را بیابد. او از شمال اروپا به یونان میرود و موضوعات فلسفی مهم را بیان میکند.
نام این نویسنده بیشتر با کتاب «دنیای سوفی» درخشیده است. این اثر یکی از برجستهترین آثار این نویسنده است که در سال ۱۹۹۱ منتشر شد و تا امروز به بیش از شصت زبان دنیا ترجمه شده است. «حسن کامشاد» این کتاب را به فارسی ترجمه کرده و انتشارات نیلوفر آن را راهی بازار کرده است. «یوستین گردر» در این اثر با خلاقیت و شیوایی نکات پررمزوراز فلسفه را برای همهی مردم روایت میکند. این اثر داستان دختر نوجوانی به نام «سوفی آموندسن» است که مانند سایر همسنهایش ذهنی مملو از سؤال دارد. او در این رمان وارد سری اتفاقهای عجیبوغریبی میشود تا بتواند پاسخ درست سوالهایش را بیابد. او یکبار تاریخ فلسفه کل جهان را مرور میکند و سخنان ارزشمند فلاسفه باستان را مطرح میکند. این دختر که همراه مادرش زندگی میکند با نامه و نوارهای جالبی روبهرو میشود که سؤالهای بنیادی در آنها وجود دارد. این اثر جایزه ادبیات نسل جوان آلمان را برای نویسندهاش به ارمغان آورد و بیش از چهل میلیون نسخه از آن تا امروز به فروش رفته است. «اریک گوستاوسون»، هنرمند نروژی براساس داستان این کتاب فیلم سینمایی ساخت که سال ۱۹۹۹ اکران شد. «مهرداد بازیاری» و «مهدی سمسار» از مترجمان دیگر این اثر به فارسی هستند.
«مرد داستان فروش» داستانی متفاوت از سایر داستانهای این نویسنده است. داستان این کتاب فضایی رمزآلود دارد و شرححال زندگی راوی آن، «پیتر» است. این کتاب سال ۲۰۰۱ منتشر شد؛ براساس نسخهی آلمانیاش «مهوش خرمی پور» آن را به فارسی ترجمه کرده است.
«دختر پرتقالی» یکی دیگر از داستانهای این نویسنده است که سال ۲۰۰۳ منتشر شد. این اثر داستان نوجوانی به نام «جورج» است که پدرش را از دست داده است. او پس از سالها از پدرش نامهای دریافت و بهطور عجیبی با او ارتباط برقرار میکند. این پسر و پدر از دو زمان و دنیای مختلف با یکدیگر صحبت میکنند و پسر از عشق پدرش به دختری که تعداد زیادی پرتقال داشته است، آگاه میشود.
«شاه مات» نام کتابی است که شامل کلیاتی از همهی آثار این نویسنده است. این گردآوری را نویسنده در سال ۲۰۰۵ به درخواست ناشر نروژیاش انجام داد، و سال ۲۰۰۶ این اثر منتشر شد. «یوستین گردر» از هر کتابش بخشی را در این اثر قرار داده و دربارهی انجام این کار گفته است: «جدا کردن یک بخش از رمان کار سادهای نیست، اما ناشر بر این باور بود که اتفاقاً در اکثر کتابهایم این امر بهسادگی میسر است. البته بعد با او همعقیده شدم چرا که کتابهای من تشکیل شده است از مجموعهای از لحظههای مستقل، معماها و افسانهها و شرححالها در سطوحی متعدد؛ بنابراین امیدوارم که در این تدوین، متنها ضد یکدیگر اثر نکند و زندگی تازهای بگیرند تا به گونهای دیگر و با مفهومی بیشتر از خاستگاه اصلیشان عمل کنند. به هر حال هدف و مقصود من از این کار همین بوده است. درواقع من با پاسیانس (نوعی فال ورق) بازی مفصلی کردهام.»
کتاب «دنیای آنا» با ترجمهی «اصغر اندرودی» و «دنیای نورا ۲۰۸۴» و «کتابخانه سحرآمیز بی بی بوکن» با ترجمهی «مهوش خرمی پور» از کتابهای دیگر این نویسنده هستند که به فارسی ترجمه شدهاند. کتاب «مرد غیر قابل اعتماد» جدیدترین اثر این نویسنده است که سال ۲۰۱۹ منتشر شده است. این اثر هم «داود صدیقی» و «اعظم خرام» به فارسی ترجمه کردهاند.
حقایقی جالب در مورد یوستین گردر
۱. رمان «دنیای سوفی» اثر جوستین گاردر بیش از ۶۰ میلیون نسخه در سراسر جهان فروخته است.
۲. گاردر بیش از دوازده رمان نوشته است، از جمله “Through a Glass, Darkly”، “The Christmas Mystery” و “The Solitaire Mystery”.
۳. گاردر گفته است که کتاب مورد علاقه او در تمام دوران، «دن کیشوت» اثر میگل د سروانتس است.
۴. گاردر علاوه بر نویسنده بودن، به عنوان منتقد ادبی و معلم فلسفه و دین دبیرستان نیز فعالیت داشته است.
۵. گاردر جوایز متعددی را برای نویسندگی خود دریافت کرده است، از جمله جایزه کتابفروشان نروژ و جایزه ادبی بین المللی ایمپک دوبلین.
۶. کتابهای گاردر اغلب مضامین فلسفی و وجودی، از جمله ماهیت واقعیت، معنای زندگی، و نقش انسانیت در جهان را بررسی میکنند.
۷. گاردر از مدافعان قوی محیط زیست است و در کتاب خود “قلعه در پیرنه” در مورد اهمیت حفاظت از سیاره نوشته است.
۸. همسر گاردر، سیری دانویگ، نیز نویسنده است و در چندین کتاب با او همکاری داشته است.
۹. گاردر از سال ۱۹۹۷ عضو آکادمی علوم و ادبیات نروژ بوده است.
۱۰. گاردر چندین نمایشنامه از جمله «راه حل فرما» و «ویتا برویس» نوشته است.
۱۱. در سال ۲۰۰۶، گاردر جایزه آزادی بیان را از سوی اتحادیه نویسندگان نروژ دریافت کرد.
۱۲. کتاب «مایا» گاردر به عنوان ادای احترام به دخترش نوشته شده است که در سال ۱۹۹۲ در سن چهار سالگی درگذشت.
۱۳. گاردر بیان کرده است که یکی از چیزهای مورد علاقه او در مورد نویسندگی، فرصت کشف دیدگاهها و تجربیات مختلف است.
۱۴. گاردر بهخاطر سبک نثر شاعرانهاش و تواناییاش در دستیابی به مفاهیم پیچیده فلسفی برای مخاطبان گسترده شناخته میشود.
جملاتی از یوستین گردر
۱. ما همه در ناودان هستیم، اما برخی از ما به ستارهها نگاه میکنیم.
۲. «حقیقت این است که زندگی یک فرآیند تبدیل شدن است، ترکیبی از حالاتی است که باید طی کنیم»
۳. «تنها چیزی که ما برای فیلسوف خوب بودن به آن نیاز داریم، قوه شگفتی است».
۴. همه ما گروگان زمان هستیم.
۵. “عشق فقط یک احساس نیست آقای دال، یک عمل است، یک انتخاب است. ”
۶. «دنیا مشکلی نیست که بتوان آن را حل کرد، رازی است که باید زندگی کرد».
۷. “راز کریسمس، به هر حال، یک راز باقی میماند. علیرغم تمام تلاشهای ما برای درک آن، حقیقت هنوز از ما دور است. ”
۸. «دنیا پر از سایه است و به وضوح دیدن آن آسان نیست»
۹. «زمان بر سر ما میگذرد، اما سایه اش را پشت سر میگذارد»
۱۰. “زندگی یک سفر است. زمان یک رودخانه است. در باز است. ”
۱۱. “همه ما در حرفهای شاگرد هستیم که هیچ کس در آن استاد نمیشود. ”
۱۲. “ما مجموع تجارب خود هستیم. این تجربیات – چه مثبت و چه منفی – ما را در هر مقطعی از زندگی، شخصی میکنند که هستیم. ”
۱۳. “مهمترین چیزها سختترین چیزها برای گفتن هستند. آنها چیزهایی هستند که از آنها خجالت میکشی، زیرا کلمات آنها را کم میکنند – کلمات چیزهایی را کوچک میکنند که زمانی که در ذهن شما بی حد و حصر به نظر میرسیدند به اندازه واقعی آنها کوچکتر میشوند. بیرون آورده است.
۱۴. “حال تنها زمانی است که وجود دارد، مهم نیست چقدر تلاش میکند، هرگز نمیتواند در گذشته یا آینده زندگی کند، فقط در زمان حال. ”
۱۵. “همه ما به دنبال چیزی هستیم، خواه خوشبختی، عشق یا معنا. اما مهم سفر است، نه مقصد. ”
۱۶. «نکته مهم ادبیات این است که میتواند شما را به جاهایی ببرد که هرگز نرفته اید و افرادی را که هرگز ندیده اید به شما معرفی کند».
۱۷. ما هر کدام نویسندگان زندگی خود هستیم، اما. ما در چیزی زندگی میکنیم که خلق کرده ایم. هیچ راهی برای سرزنش کردن وجود ندارد و هیچ کس دیگری برای پذیرش تمجیدها وجود ندارد.
منابع:
https://fidibo.com/
https://www.avangard.ir/
https://۸tagketab.ir/