پخش زنده
امروز: -
کارشناس مسائل اوراسیاگفت :اروپاییها میخواهند با ایجاد مذاکرات صلح تقریباً بی نتیجه یک تنش زدایی در جبهه اوکراین داشته باشند تا از این طريق اهداف خود را پیش ببرند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، شبکه خبر در برنامه جهان امروز با حضور سید فواد علوی، کارشناس مسائل اوراسیا به موضوع آخرین تحولات جنگ و صلح در اوکراین پرداخت.
سؤال: همانطور که در گزارش دیدیم اخیراً اوکراینیها روی آورده اند به یکسری حملات موردی انتحاری. هفته گذشته به داخل مسکو یک مجتمع تجاری حملهای را کردند و دیروز هم حمله شان به یک نفتکش روسی بود که توسط یک قایق انتحاری صورت گرفت. چرا اوکراین بعد از ضدحملات اش حالا سمت اینگونه تهاجمات رفته است؟
علوی: ابتدا باید عرض کنم که اینطوری نیست که اوکراین بعد از ضدحمله روی آورده باشد به این مسئله، چون از قبل از شروع ضدحمله هم حملاتی را نسبت به استان بلگرود روسیه داشت. البته این حملات با مخالفت ناتو و کشورهای غربی بوده است، چون کشورهای غربی خواهان این نیستند که با حمله اوکراین به خاک روسیه سطح منازعه افزایش پیدا کند منتها اوکراین ثابت کرده است که خیلی گوش به فرمان اروپاییان نیست و از طرف امریکایی حرف شنوی بیشتری دارد. امریکاییها ابراز خوشحالی کرده اند و گفته اند ما هیچ وقت تا این حد خوشحال نبوده ایم که صرف هزینه موجب کشته شدن روسها باشیم. علاوه بر آن از سیاستهای نظامی ارتش اوکراین این است که با گرفتن تلفات غیرنظامی به مقامات سیاسی و نیروهای نظامی فشار بیاورند. شما مطلع هستید وقتی ورکهای مسکوسیتی در مرکز روسیه مورد حمله قرار میگیرد، انتقادها و زور رسانهای مخالفان آقای پوتین و دولت مستقر در کرملین افزایش پیدا میکند.
سؤال: یعنی بیشتر هدف اینگونه حملات سیاسی و روانی است تا نظامی؟
علوی: بله تأثیر نظامی آنچنانی نداشته است.
سؤال: حالا درخصوص ضدحملات اوکراین که دو سه ماه پیش شروع شد و کما و بیش میشود گفت که میشود گفت متوقف شده است و بدون نتیجه است چرا خلاف انتظار طرف غربی و حتی زلنسکی پیش رفت؟
علوی: شما وقتی میگویید ضدحمله اولین رکن یک ضدحمله این است که غافلگیرانه باشد حدود ۷ ماه قبل از شروع ضدحمله اوکراینیها میگفتند که ما میخواهیم ضدحمله را انجام دهیم حتی ۶۰ الی ۸۰ هزار نفر را فرستاده ایم به کشورهای غربی تا آموزش ببینند خب این یک نکته است که..
سؤال: روسیه آماده دفع این ضدحملات بود؟
علوی: بله روسیه آماده دفع ضدحملات بود و مواضع و مستحکمات هم ساخته بود برای ضدحمله همچنین غربی ها، چون اعتماد ندارند به فرماندهان ارشد ارتش اوکراین، نیروهایی که انتخاب کرده اند برای آموزش نیروهای جوان ارتش اوکراین هستند یعنی نیروهای کم تجربه. نیروی کم تجربه را شما ببرید یکسال هم در کشورهای غربی آموزش ببینند ممکن است کار با تجهیزات را یاد بگیرد، ولی این نیرو میخواهد به مقابله کند با ارتشی که فرماندهان آن بعضاً از جنگ افغانستان شوروی تجربه دارند. خب مشخص است که نتیجه چه میشود. یک نکته هم بگویم که شما فرمودید خلاف انتظارات آقای زلنسکی، من نمیخواهم به کسی توهین کنم، ولی واقعیت این است که آقای زلنسکی نه سیاستمدار است نه نیروی نظامی است نه نیروی امنیتی است و اظهارات ایشان را به نظر نباید خیلی محلی از اعراب برایش قائل شد.
سؤال: یک کمی هم درباره صلح صحبت کنیم. تحلیلی وجود دارد مبنی بر اینکه تا موقعی که ارسال تسلیحات به اوکراین متوقف نشود صلح به دست نمیآید. حالا که این ضدحملات شکست خورده است آیا به صلح در شرق اروپا نزدیک نشده اید؟
علوی: خیر نزدیک که نشدیم دور هم شده ایم. چون که فرآیند ارسال تسلیحات در ابتدای برای این بود که غربیها فکر میکردند با دادن تجهیزات پیشرفته به اوکراینیها موجب شکست روسیه به این معنا که از خاک اوکراین خارج شود میشوند الان دیگر بعد از دوماه ضدحمله و دادن حدود ۳ هزار تانک، نفربر، خودروی زرهی، توپ خودکششی و ۴۰ هزار کشته مشخص شده است که فرآیند ارسال تسلیحات منجر به شکست روسها نمیشود و لذا ما وقتی در اوکراین شاهد صلح خواهیم بود که یا وضعیتی پیش بیاید مثل جنگ کره که طرفین در یک مرزی به یک موازنه قدرت برسند که درحال حاضر نرسیده اند و توان نیروی روسی بیشتر است و یا اینکه روسیه به اهداف خودش برسد.
سؤال: تحلیل شما را متوجه شدم، اما اخیراً والستریت یک گزارشی را منتشر کرده است مبنی بر مذاکرات جده از برخی شروط قبلی اش عقب نشینی کرده است. خب این قطعاً متأثر از تحولات میدانی است که آنها کم و بیش گویا حاضر شده اند برخی از انتظارات روسیه را بپذیرند، ولی بشود صلحی رامحقق کرد در این خصوص چه فکری میکنید؟
علوی: ما وقتی در مورد خواستههای اوکراینیها صحبت میکنیم در واقع یکسری پدیده مبهم داریم صحبت میکنیم، چون اوکراینیها فعلاً از خواسته هایشان فقط یک چیز مشخص است آن هم بازگشت به مرزهای سال ۱۹۹۱ است.
سؤال: گویا از این عقب نشینی کرده اند؟
علوی: یعنی میخواهند مناطق را بدهند؟ من فکر نمیکنم این اصل مجرا باشدضمن اینکه اوکراینیها فرصتهای صلح بهتری را داشته اند همانطور که آقای پوتین این مسئله را افشا کرد در دیدار با سران آفریقا منتها باید به زمان انتشار این اظهارات توجه کنیم. ببینید ما از اواخر شهریور یا اواسط شهریور مواجه هستیم با فصول سرد سال و فصول سرد سال اگر ما فعالیت ارتش اوکراین را رصد کرده باشیم فصلی است که فعالیتها کاهش پیدا میکند به علت کاهش توان رزمی و همچنین اوکراینیها دارند از ادوات غربی استفاده میکنند که اصلاً امکان عملیاتی شدن در این آب و هوا را ندارند برعکس الان از پایان شهریور روسها میخواهند ضدحملهای را آغاز کنند همچنین ادواتی که ناتو قول دده است به اوکراین میدهد در سال ۲۰۲۴ است یعنی نیاز دارند یک گپ سه چهار ماهه را ایجاد کنند. یک نکته آخری هم که است مسائل آفریقا است به هر حال روسیه رفته است در حیات خلوت کشورهای اروپایی که منطقه ساحل قاره آفریقا میشود...
سؤال: تأثیر آن بر اوکراین چه است؟
علوی: خب یک جبهه جدیدی را برای اروپاییها باز کرده است و اروپاییها میخواهند با ایجاد یک مذاکرات صلح تقریباً بی نتیجه یک تنش زدایی در جبهه اوکراین داشته باشند تا بدون ترس از جبهه اوکراین بپردازند به مسائل خودشان در قاره آفریقا. بخاطر همین هم بود که آقای مدودوف گفت که ما نیاز به مذاکرات صلح نداریم دشمن باید در مقابل ما زانو بزنه و خانم زاخارووا سخنگوی وزارت امور خارجه هم گفت که این حقّه و حیله است.