۱۳ سال انتظار برای عرضه گاز مایع کشور در بستر الکترونیکی
از سال ۸۹ با راه اندازی سامانه درخواست فرآوردههای نفتی، قرار بود توزیع گاز مایع الکترونیکی شود، اما هنوز نیمی از این سوخت در کشور غیرالکترونیکی توزیع میشود.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما، گلایههای مردم از کمبود و گرانی گاز مایع در بازار سیاه، مربوط به امروز و دیروز نیست؛ مشکلاتی که از سال ۸۹ قرار شد با سدف یا همان سامانه درخواست فرآوردههای نفتی حل شود.
۱۰ سال طول کشید تا دستگاههای اجرایی برای بهرهبرداری از این سامانه، هماهنگ و طرح آزمایشی توزیع الکترونیکی گاز مایع آغاز شود.
آقای مهدی ابویی معاون اسبق پیشگیری ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز در سال ۸۹ میگفت: هدف اصلی این سامانه، مدیریت سوخت است یعنی تخصیص سوخت با مصرف کنندهای که نیاز وافعی داشته باشد؛ و همین شد که سامانه سدف در آخرین روز دولت دوازدهم، رسما آغاز به کار کرد.
بیژن زنگنه وزیر سابق نفت هم در ۱۱ مرداد ۱۴۰۰ گفته بود: بیش از ۵۰ دستگاه اجرایی در این سامانه دادههای خود را به یکدیگر متصل کرده اند.
حالا در دو سالگی رسمی شدن فعالیت این سامانه، معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآوردههای نفتی میگویند: چالشی در عرضه گاز مایع نداریم و تراز توزیع این سوخت همیشه مثبت است.
اما بررسی سدف نقایصی را نشان میدهد؛ مثلاً به اصناف در گروههای مختلف، اجازه انتخاب نام حرفه را نمیدهد؛ البته در روند ثبت درخواست منازل مسکونی فاقد دسترسی به گاز طبیعی، مشکلی دیده نمیشود، اما مردم میگویند که پس از ثبت درخواست در سامانه، پاسخی دریافت نکرده اند.
شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی میگوید: مشکلات فنی و زیرساختی مانع از عرضه همه گاز مایع کشور در بستر الکترونیکی میشود و دستگاههای نظارتی باید با گران فروشیها در بازار برخورد کنند.
بیشتر بخوانید:
آقای مجتبی دلبری معاون مدیر عملیات شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی گفته، وقتی نظام عرضه میخواهد قانونمند شود، مطمئناً سوءاستفادههایی خواهد شد.
به گفته مسئولان دستگاههای نظارتی، با تخلفاتی که شناسایی شود، برخورد هم میشود، اما عرضه گاز مایع خارج از سامانه سدف، تخلفی است که شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی انجام میدهد.
آقای محمدعلی اسفنانی سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی میگوید: تا زمانی که سامانه سدف به طور کامل مصرف کنندگان را پوشش ندهد، ممکن است که شاهد این تخلفات باشیم.
هم اکنون ۵۰ درصد گاز مایع کشور به صورت غیرالکترونیکی توزیع میشود؛ فقط مصرف بخش خانگی از این سوخت در تیر امسال، ۱۷ میلیون و ۳۰۰ هزار کیلوگرم بوده است.
گزارش از رقیه هویدا خبرنگار گروه انرژی خبرگزاری صداوسیما