پخش زنده
امروز: -
مشکلات خرید و قیمت لیموترش باغداران هرمزگانی در میز اقتصاد خبر سراسری ساعت ۱۴ شبکه یک پیگیری شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خلیج فارس، در این برنامه شاهپور علائی مقدم معاون اقتصادی و برنامه ریزی وزارت جهاد کشاورزی، محمد بازرگان کارشناس اقتصادی، مصطفی دارایی نژاد رئیس اتحادیه بارفروشان و مرتضی معتمد معاون بازرگانی سازمان تعاون روستایی کشور پاسخگوی سوالات مجری صدا و سیما بودند.
رئیس اتحادیه بارفروشان در این برنامه گفت: برای فروش محصولات لیموترش، گوجه و پیاز با رانندگان وانت بارهای سطح شهر صبحت کرده ایم که در ازای فروش این محصولات، محصولات دیگر نظیر هندوانه و ملون با قیمت مناسب در اختیارشان قرار دهیم.
مصطفی دارایی نژاد افزود: برای محصول لیموترش نیز با کارخانهها برای آبگیری این محصول صحبت کرده ایم و با این اقدامات دیگر مشکلی در حوزه لیموترش نخواهیم داشت.
وی گفت: اکنون لیموترش توری در میدان عمده فروشان از ۱۰ هزار تا ۱۳ هزار تومان فروش میرود که قیمت آن در مقایسه با روزهای پیش حدود ۳ تا ۴ هزار تومان بیشتر رفته است.
رئیس اتحادیه بارفروشان افزود: لیموترش سوا شدهِ یکدست هم در میدان تره بار تا ۲۰ هزار تومان فروش میرود.
دارایی نژاد گفت: با همه شهرستانهای ۳۰ استان در کشور درباره فروش این محصول صحبت کرده ایم و از رؤسای اتحادیهها هم تقاضا داریم همه پای کار بیایند.
در این برنامه با علیرضا ذاکری خبرنگار صدا و سیما در رودان هم ارتباط زنده برقرار شد.
خبرنگار صدا و سیما گفت: سه روز است که خرید لیموترش بصورت مستقیم از طرف تعاون روستایی آغاز شده است و باغداران درخواست دارند که پول محصولشان در بازه وعده داده شده حدود دو تا پنج روزه پرداخت شود.
لزوم اجرای الگوی کشت
کارشناس اقتصادی هم گفت: برنامه الگوی کشت از دهههای گذشته تاکنون قرار بوده است که اجرا شود و وزارت جهاد کشاورزی در این مدت از عهده آن برنیامده است.
محمد بازرگان افزود: ۸۵ درصد از کشاورزی کشور به صورت خرده مالک است و الگوی کشت باید بر مبنای طرح آمایش سرزمین باشد و در این طرح پیوستگی اجتماعی دیده شود.
کارشناس اقتصادی گفت: اکنون اگر کشاورز محصول جالیزی کشت نکند، نمیداند که چه چیزی بکارد.
بیشتر بخوانید؛ پیگیری؛ کاهش قیمت لیموترش و گلایه باغداران هرمزگان
الگوی کشت نیازمند رعایت الزامات قانونی
معاون اقتصادی و برنامه ریزی وزارت جهاد کشاورزی هم الگوی کشت را موضوع مهم و تخصصی عنوان کرد که از سالهای بسیار دور در حوزه کشاورزی ایران مطرح بوده است.
شاهپور علائی مقدم افزود: در گذشته همه وزرای جهاد کشاورزی بر اساس اقلیم و نیاز داخل و وضعیت صادراتی نقشه راهی برای کشاورزی داشته اند.
وی گفت: بر اساس قانون بودجه ۱۴۰۰ وزارت جهاد کشاورزی مکلف شد که الگوی کشت را عملیاتی کند و وزارت جهاد کشاورزی بر اساس یافتهها و اطلاعات اقلیمی و ظرفیت آب برای چهار میلیون و ۲۰۰ هزار بهره بردار در کشور نقشه و بسته الگوی کشت تدوین کرد.
معاون اقتصادی و برنامه ریزی وزارت جهاد کشاورزی گفت: برای اجرای الگوی کشت به برخی الزامات از جمله ظرفیت قانونی نیاز داریم تا بتوانیم کشاورز را ملزم به اجرای الگوی کشت کنیم.
شاهپور علائی مقدم افزود: برای اجرای الگوی کشت باید وزارتخانهها و نهادهای مختلفی همچون سازمان برنامه و بودجه، وزارت کشور، وزارت نیرو و وزارت کار پای کار بیایند تا بتوانیم با ایجاد جذابیت و مشوق برای کشاورزان، این الگو را اجرا کنیم.
وی تامین منابع مالی را از دیگر الزامهای اجرای الگوی کشت دانست و گفت: در الگوی کشت رونمایی شده در سال ۱۴۰۱ به دنبال این بودیم تا محصولات پر آب بر همچون گوجه و خیار را از محیطهای باز به محیطهای بسته مثل گلخانه منتقل کنیم و در فضای باز نیز محصولات راهبردی و مهم برای کشور را کشت کنیم.
معاون اقتصادی و برنامه ریزی وزارت جهاد کشاورزی گفت: برای اجرای این الگوی کشت به ۱۳۰ هزار میلیارد تومان پول نیاز داشتیم که از این میزان ۷۰ هزار میلیارد تومان مربوط به تسهیلات کم بهره برای کشاورزان و ۶۰ هزار میلیارد تومان هم برای تامین مالی در نظر گرفته شد.
علائی مقدم گفت: از نمایندگان مجلس شورای اسلامی تقاضا داریم که در برنامه هفتم توسعه الگوی کشت را به صورت ویژه در نظر بگیرند.
تعادل قیمت لیمو
معاون بازرگانی سازمان تعاون روستایی کشور هم گفت: در کشور ۱۲۰ میلیون تن محصول کشاورزی تولید و مدیریت میشود که این میزان تولید در فضای خرده مالکی کار انرژی بر است و نیاز به هوشمندی بالایی دارد.
مرتضی معتمد افزود: قیمت لیمو در یکی دوماه گذشته متعادل بود و قیمتی حدود ۵۰ هزار تومان سر مزرعه داشت.
وی گفت: در این فصل که اوج برداشت لیموترش است قیمت این محصول دچار افت شده است و اکنون تعاون روستایی به نمایندگی از دولت در حال خرید این محصول و حمایت از باغداران است.