برگزاری انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی در ۱۲ مرداد ۱۳۵۸ +فیلم
انتخابات مجلس خبرگان بررسی نهایی قانون اساسی در ۱۲ مرداد ۱۳۵۸ در سراسر ایران برگزار شد. نمایندگان مجلس خبرگان مأمور بودند تا پیشنویس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را مورد بررسی نهایی قرار دهند.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما تدوین قانوناساسی در دنیا روندی مشخص دارد. قوانین اساسی کشورها یا برآمده از اصلاحات بر اساس نیازهای روز از سوی طبقه حاکمه بودهاند یا به علت انقلابهایی هستند که در نتیجه نهضتهای مختلف روی داده است.
امروزه در کشورهای مختلف راهکارهایی چند برای تغییرات در قانون اساسی وجود دارد:
۱. با رأی مستقیم قوهٔ مقننه با حد نصاب تعیینشده (مانند دو سوم) در چارچوب قانون اساسی
۲. تصویب پیشنهاد در مجلس یا دولت و همهپرسی
۳. تصویب پیشنهاد در مجلس مؤسسان منتخب مردم و همهپرسی
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و برگزاری اولین انتخاباتی که منجر به تعیین نوع حکومت و تشکیل جمهوری اسلامی در ایران گردید، بحث درباره تعیین قانون اساسی نظام در محافل مختلف گسترش یافت. از این رو پیش نویس قانون اساسی که از قبل به دستور امام خمینی (ره) نگارش یافته و متن آن توسط شورای انقلاب و هیئت دولت موقت مورد بحث و بررسی قرار گرفته بود جهت جلب آراء و نظرات مردم و اندیشمندان در ۲۴ خرداد ۱۳۵۸ در روزنامههای کثیرالانتشار در ۱۲ فصل و ۱۵۱ ماده منتشر گردید.
پس از آن جمعی از اعضای شورای انقلاب نظیر آقایان طالقانی، بهشتی، خامنهای، هاشمی رفسنجانی، مهدوی کنی، باهنر، سحابی و کتیرایی اصرار داشتند که این پیشنویس مستقیما به همهپرسی گذاشته شود. در مقابل جمع دیگری از اعضای شورای انقلاب نظیر مهندس بازرگان، ابوالحسن بنی صدر، هاشم صباغیان، ابراهیم یزدی و احمد صدر حاج سیدجوادی با استناد به وعدههای انقلابیون مبنی بر تشکیل مجلس موسسان، اصرار داشتند که تدوین قانون اساسی ابتدا در مجلسی مرکب از نمایندگان ملت مورد بررسی قرار گیرد و آنگاه جهت تصویب نهایی مورد همهپرسی قرار گیرد.
سرانجام با پیشنهاد آیتالله طالقانی راه میانهای پیدا شد که به جای مجلس موسسان که حدود ۳۰۰ نماینده داشت، مجلسی از خبرگان ملت تشکیل و پس از بررسی نهایی پیش نویس قانون اساسی، آن را به همهپرسی بگذارد.
پس از آن و با تاکید حضرت امام مبنی بر تشکیل مجلس خبرگان بررسی نهایی قانون اساسی، لایحه قانون انتخابات جهت تشکیل مجلس خبرگان قانون اساسی به تصویب هیئت دولت و شورای انقلاب رسید.
امام خمینی در آستانه برگزاری انتخابات در پیامی به ملت ایران، آنان را به پاسداری از اسلام و شرکت در انتخابات مجلس بررسی نهایی قانون اساسی فراخواند. متن پیام امام بدین شرح بود:
«بسم الله الرحمن الرحیم. ملت شریف و مبارز ایران! دشمنان اسلام و نهضت در خارج و داخل تبلیغات زهرآگین خود را شروع کردهاند و چنین وانمود میکنند که مردم در این انتخابات بیتفاوتند و به سردی و سستی گراییدهاند. میخواهند شما را متهم کنند از جمهوری اسلامی روبرگردانیدهاید. از شما ملت مبارز انتظار دارم که با شرکت همگانی خود یاوهسرایان را رسوا کنید. اطلاع دادند که در اطراف دانشگاه، که محل اقامه نمازجمعه است گروهی برای اخلال در شرکت در انتخابات بپاخاستهاند. دولت موظف است از آنان جلوگیری کند و مردم موظفند به تبلیغات آنان اعتنا نکنند. ملت عزیز مسلمان از اسلام و کشور اسلامی پاسداری کنید و به سوی صندوق آرا هجوم آورید.
والسلام علیکم و رحمهالله / جمعه ۱۲ مرداد ۵۸ / روحالله الموسوی الخمینی»
در نهایت بنا به تصویب دولت موقت، انتخابات خبرگان قانونِ اساسی، در دوازدهم مرداد ۱۳۵۸ با شرکت گسترده مردم و انتخاب ۷۵ نفر نماینده، برگزار شد.
روزنامه جمهوری اسلامی فردای روز انتخابات در گزارشی با عنوان «اولین انتخابات آزاد برگزار شد»، نوشت: «دیروز ایران یکپارچه شور انقلابی بود، صفهای تشکیل شده در مقابل حوزههای اخذ رای یادآور خاطره رفراندوم عظیمی بود که طی آن ملت مسلمان ایران یکصدا به جمهوری اسلامی رای دادند.
خبرنگاران ما از سراسر کشور گزارش میدهند از ساعت ۶ صبح دیروز مردم مسلمان گروه گروه به پای صندوقهای رای رفتند و آراء مخفی خود را به کاندیداهای خبرگان درون صندوق ریختند.
خبرنگاران ما از ستاد مرکزی انتخابات که در وزارت کشور مستقر شده بود گزارش میدهند که در این مرکز جنب و جوش عظیمی به چشم میخورد و تراکم عظیم مکالمات تلفنی که برای رفع اشکالات و دریافت پاسخ با ستاد مرکزی تماس میگرفتند، فوقالعاده بود. بدین ترتیب ستاد مرکزی در ارتباط مستقیم با استانداریها و فرمانداریهای کشور بود. در ستاد مرکزی آقای نوربخش، مدیرکل انتخابات وزارت کشور و آقای احمدی مسئول ستاد مرکزی انتخابات و اعضای هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات مستقر بودند. مهندس صباغیان وزیر کشور هم اوایل صبح از ستاد مرکزی بازدید و مدتی با مسئولین امر مذاکره کرد.»
سرانجام این مجلس در ۲۸ مرداد سال ۵۸ با پیام حضرت امام افتتاح شد و به تدوین قانون اساسی پرداخت.
منابع : ویکی پدیا ، اعتماد آنلاین و وبگاه تاریخ ایرانی