پخش زنده
امروز: -
گروهی از محققان دانشگاه کمبریج یک آشپز روباتیک طراحی کرده اند که میتواند با تماشای فیلمهای آشپزی، پخت آن غذا را آموخته و آن را تهیه کند.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، یکی از رویاهای مطرح شده در فیلمها و داستانهای علمی و تخیلی، سناریویی است که بر اساس آن شما از سر کار به خانه میآیید و شام از قبل آماده و روی میز قرار داده شده است. این رویا به زودی و با کمک روباتهای هوشمند میتواند به واقعیت تبدیل شود.
باید اذعان داشت که آشپزی همواره چالشی بزرگ برای روباتها محسوب شده و اگرچه روباتهای آشپز سالها در داستانهای علمی تخیلی به تصویر کشیده شده اند، اما در حال حاضر هنوز آشپز روباتیک کاملی طراحی نشده و آنها همچنان از نظر مهارت از آشپزهای انسانی عقب هستند. این پیشرفت میتواند استفاده از سرآشپزهای روباتیک را در آینده آسانتر و مقرون به صرفهتر کند. هدف محققان از طراحی روبات جدید این بود که به یک سرآشپز روباتیک آموزش دهند که مانند انسانها از طریق مشاهده و یادگیری تدریجی تجربه کسب کنند. آنها مجموعهای از هشت دستور ساده سالاد درست کردند و از خودشان فیلم تهیه کردند. در ادامه با استفاده از یک شبکه عصبی، به سرآشپز روباتیک آموزش دادند تا وسایل و اقدامات مختلف دخیل در آشپزی را تشخیص دهد.
روبات فوق، هر فریم از فیلمهای آشپزی را با استفاده از تکنیکهای بینایی کامپیوتری تجزیه و تحلیل کرده و اشیایی مانند میوه ها، سبزیجات، چاقوها و اعضای بدن انسان حاضر در فیلم را شناسایی کرد. این روبات قادر بود با مشاهده مواد و فعالیت آشپز حاضر در فیلم، تشخیص دهد که کدام دستور غذا در حال آماده شدن است. در این میان روبات فوق حتی تغییرات جزئی در دستور العملها را تشخیص داده و به درستی آنها را به عنوان تغییرات جدید به جای دستور العملهای قبلی شناسایی کرد. به باور کارشناسان، توانایی این روبات در درک نکات ظریف آشپزی چشمگیر بود.
گفتنی است این روبات در ۹۳ درصد مواقع از ۱۶ ویدیویی که تماشا کرد، دستور غذا را به درستی تشخیص داده حتی توانست دستورالعمل جدیدی نیز دریافت و به تجربه خود اضافه کند. دکتر سوچاکی از اعضای ارشد این تیم مطالعاتی و استاد دپارتمان مهندسی دانشگاه کمبریج در این رابطه میگوید: شگفت انگیز است که یک روبات قادر است چه تفاوتهای ظریفی را تشخیص دهد. این دستور العملها پیچیده نبوده و اساساً این دستورهای غذا شامل میوهها و سبزیجات خرد شده هستند، اما برای مثال در تشخیص این که دو تکه سیب و دو هویج خرد شده باید با هم ترکیب شوند، واقعا مهم است. توجه به این نکته نیز مهم است که ویدیوهای مورد استفاده برای آموزش این سرآشپز روباتیک مانند ویدیوهای متعددی که در پلتفرمهای رسانههای اجتماعی یافت میشوند، نیستند. این نوع ویدیوها برای انسان ساخته شده معمولا دارای برشهای سریع و جلوههای بصری متعددی است که روبات را گیج میکنند. اما در ویدئوهای مرتبط با این روباتها باید همه چیز واضح باشد و اگر قرار است از هویج استفاده شود، فرد آشپز باید هویج را رو به دوربین و بالا نگهدارد تا روبات بتواند آن را واضح ببیند.
دکتر سوچاکی در این رابطه میگوید: روبات ما علاقهای به انواع ویدیوهای غذایی که در رسانههای اجتماعی در فضای مجازی پخش میشوند، ندارد و دنبال کردن آنها برای این روبات بسیار سخت است. اما از آنجایی که این سرآشپزهای روباتیک در شناسایی مواد موجود در ویدئوهای غذایی بهتر و سریعتر میشوند، ممکن است بتوانند در آینده از سایتهایی مانند یوتیوب برای یادگیری طیف وسیعی از دستور العملها استفاده کنند. محققان آیندهای را تصور میکنند که در آن سرآشپزهای روباتیک میتوانند از پلتفرمهایی مانند یوتیوب برای یادگیری دستور العملهای مختلف استفاده کنند. از آنجایی که این روباتها در شناسایی مواد تشکیل دهنده در ویدئوهای غذایی مهارت بیشتری پیدا میکنند، به طور بالقوه میتوانند به منابع آنلاین مختلف دسترسی داشته باشند و از آنها یاد بگیرند.
شرح کامل این مطالعه در آخرین شماره مجله IEEE Access منتشر شده است.