غلبه بر چالشهای دوران شیردهی با حمایت خانواده
رییس گروه سلامت نوزادان و کودکان معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: حمایت خانواده و به ویژه همسر برای غلبه بر چالشهای مادر در دوران شیردهی ضروری است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، دکتر ثریا زحمتکش، به مناسبت هفته جهانی شیر مادر با تأکید بر لزوم تغذیه با شیر مادر در سلامت نوزادان گفت: آغوش گرم و پر محبت و تغذیه با شیر مادر نخستین گامی است که مادر برای مراقبت از کودک و بنا نهادن اساس تندرستی و رشد و تکامل جسمی، روانی و عاطفی او بر میدارد و این، حق مادر و کودک است؛ شیر مادر به عنوان اکسیری بی نظیر و بدون جانشین برای تغذیه شیرخواران در جهان شناخته شده است که حتی در سلامت مادران نیز نقش مهمی دارد.
او ادامه داد: همه ساله (هفته اول آگوست مصادف با ۱۰ تا ۱۶ مرداد)، به نام هفته جهانی شیر مادر نامگذاری شده است که در کشورهای مختلف جهان گرامی داشته میشود و هدف از این نامگذاری تشویق مادران به تغذیه فرزندان خود از این موهبت الهی است.
رییس گروه سلامت نوزادان و کودکان معاونت بهداشت دانشگاه افزود: شعار امسال هم سو با قانونهای جوانی جمعیت و ترویج تغذیه با شیر مادر «نگاهی نو به شیردهی مادران شاغل در خانواده، محل کار و جامعه» است.
دکتر زحمتکش بیان کرد: این شعار با هدف دستیابی به اهدافی مانند افزایش آگاهی والدین شاغل در خصوص شیردهی و فرزندپروری، اعطای مرخصی زایمان با پرداخت کامل حقوق و حمایت آنان در محل کار به عنوان ابزاری مهم برای شیردهی موفق، جلب حمایت افراد، سازمانها و ارگانها در راستای افزایش همکاری و حمایت از شیردهی در محل کار و اقدام برای بهبود شرایط کار و حمایتهای مرتبط برای شیردهی تعیین شده است.
وی ادامه داد: شعار هفته جهانی تغذیه با شیر مادر امسال این امکان را فراهم میسازد تا دولت ها، سیاست گذاران، بخشهای سلامت، خانوادهها و مردم از مزایای تغذیه زود هنگام و انحصاری با شیر مادر آگاه شوند.
وی با بیان این موضوع که کارفرمایان، جوامع و والدین، با توانمندسازی خانوادهها و حفظ محیطهای دوستدار تغذیه با شیر مادر نقش مهمی در ایجاد تعادل بین زندگی و کار بر عهده دارند، تأکید کرد: والدین برای ایجاد امکان شیردهی به حمایت تمام جامعه نیاز دارند.
دکتر زحمتکش افزود: محل کار حمایت کننده، با ارائه مرخصی زایمان و پدری همراه با پرداخت حقوق به والدین، امکان تداوم شیردهی را فراهم میکند و در نتیجه سلامت کودک ارتقا مییابد؛ این اقدام باعث غیبت کمتر و افزایش بهره وری در کار میشود که برای کارفرمایان نیز مفید خواهد بود.