پخش زنده
امروز: -
آئین تعزیه خوانی با قدمتی بیش از ۲ قرن در دودانگه ساری و در روستای تلاوک اجرا میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، آئین تعزیه خوانی با قدمتی بیش از ۲ قرن در دودانگه ساری و در روستای تلاوک اجرا میشود.
این آیین سنتی و مذهبی که نسل به نسل به اینجا رسیده حاصل تلاش دلسوختههای این دیار است که همه ساله و به ویژه در ایام شهادت سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و در روز یازدهم محرم در روستای تلاوک منطقه دودانگه ساری اجرا میشود.
آقای محمد تقی ذلیکانی عضو گروه تعزیه خوانهای روستای تلاوک که تعزیه خوانی را از سال ۱۳۷۵ آغاز کرده در این باره میگوید: هنر تعزیه خوانی از دو قرن پیش در این منطقه آغاز شده و نسل به نسل به ما رسیده است.
وی تصریح کرد: مرحوم فدایی مازندرانی شاعر دلسوخته اهل بیت که چهار هزار ترکیب بند درباره رشادتهای اباعبدالله الحسین (ع) سروده است از بنیانگذاران تعزیه در روستای تلاوک است.
ذلیکانی گفت: مرحوم فدایی مازندرانی که در حدود سالهای ۱۲۰۰ تا ۱۲۸۰ هجری قمری میزیست صاحب مقتل و منشاء خدمات فرهنگی زیادی برای منطقه بود.
آئین تعزیه خوانی در دودانگه ساری با قدمتی بیش از دو قرن
هرچند واقعیت مصائب آل الله و شهادت حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) و اسارت خاندانش در کربلای سال ۶۱ هجری قمری به حدی است که نمیتوان آنرا به تصویر کشید، اما به منظور ماندگاری و اثر گذاری بیشتر آن، مومنین، شیفتگان و پیروان راستین راه سیدالشهدا سالهاست با یاری از هنر، بخشی از تاریخ روایی کربلا را در قالب تعزیه به منصه ظهور و بروز میرسانند.
این آئین کهن، تنها بازسازی صحنهای از صحنههای عاشورای کربلای ۶۱ هجری است که با تعزیه خوانی که تلفیقی از شعر و ادبیات شاعران بومی و ملی در قالب رجز خوانیهای امام حسین (ع)، فرزندان، خاندان و یارانش و از سویی لشکریان ملعون یزید است، با حرکات اثر گذار به نمایش در میآید.
آقای محمد تقی ذلیکانی درباره تعزیه خوانهای روستای تلاوک گفت: از ابتدا تا امروز سه نسل در تعزیه خوانی این روستا به ایفای نقش پرداختند.
وی افزود: نسل اول تعزیه خوانهای این روستا که حدود یک قرن از فوت آنها میگذرد شامل: میرزا عبدالغنی، میرزا خلیل، میرزا علیحان، میرزا احمد، محمد ولی و ملا حسینعلی که از نوادگان مرحوم فدایی بودند، میرزا لطفعلی و میرزا ابراهیم ذلیکانی، میرزا اسدالله، میرزا عبدالله، میرزا محمد و میرزا حسینعلی ذلیکانی، ملا حجت کاوه، ملا احمد مرادی، محمد اسماعیل کاویانی، ملا محمود و ملایحیی ذلیکانی و ملا اسدالله کاوه بودند.
نسل دوم تعزیه خوانهای روستای تلاوک که یا فوت کردند و با بازنشسته شده اند شامل: شیخ میرزا ولی ذلیکانی که بیش از ۶۵ سال نقش امام حسین را اجرا کرد، ملاعلی، حاج محمدولی، استاد ابوالقاسم، جاج حسین و عبدالباقی ذلیکانی، استاد ابوالحسن کاوه و حاج ولی الله زارع بودند.
نسل سوم که در حال حاضر تعزیه را اجرا میکنند شامل محمدعلی و محمد تقی ذلیکانی، حسینعلی مهدوی، هوشنگ و اکبر کاوه، عسکری زارع، قنبرعلی عیسی ابادی، محمدرضا کاویانی، غلامعلی ذلیکانی، مرحوم حسینعلی کاوه، مرحوم علیرضا مهدوی، محمدباقر ذلیکانی، ابوالفضل، محمدحسین، اسماعیل، مهدی و اسدالله ذلیکانی، علی قبادی، حجت ا... زارع، عباسعلی مهدوی، غلامحسین و محمد ذلیکانی و غلامرضا کاویانی هستند.
ذلیکانی خاطر نشان کرد: مجالس مختلف تعزیه شامل شهادت امام حسین (ع) و یارانش؛ تعزیه حضرت عباس (ع)، حضرت علی اکبر، حضرت علی اصغر، حضرت قاسم و مسلم بیش از چندین سال است که در دهه نخست محرم در این روستا اجرا میشود.
این آئین هر ساله پس از روز عاشورا در حیاط مسجد روستای تلاوک منطقه دودانگه مشرف بر دشت فریم برگزار میشود که شیفتگان و علاقمندان به این آئین نمایشی در شرح وقایع کربلا را از اقصی نقاط استان برای تماشا به سوی خود میکشاند.