به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، ۹ مرداد سال ۱۳۵۳ شمسی، سازمان انتقال خون ایران با هدف سامان بخشیدن به وضع آشفته ی خون رسانی و به منظور ترویج فرهنگ اهدا، تهیه و تأمین خون و فرآوردههای سالم تاسیس شد.
تأمین خون مطمئن و رایگان برای رفع نیاز بیماران نیازمند، به خصوص مبتلایان به تالاسمی، هموفیلی و لوسمی از اهداف به وجود آمدن سازمان انتقال خون بود.
از آن تاریخ به بعد، سالروز تأسیس این سازمان در نهم مرداد ماه، به عنوان روز اهدای خون نام گذاری شده است.
جمع آوری خون از داوطلبانِ اهدای خون، و آماده سازی آن برای نجات بیماران و مصدومین، ایجاد پایگاه در بیمارستانها و واحدهای سیار و ثابت جهت تهیه خون، ثبت اطلاعات لازم به منظور دعوت برای اهدای خون به هنگام ضرورت و توزیع خون و فرآوردههای آن به مراکز درمانی و بیمارستانها و ….. از جمله کارهای سازمان انتقال خون ایران میباشد.
همه روزه، در سراسر جهان بسیاری از افراد به خون و فرآوردههای خونی نیاز پیدا میکنند، بطوریکه از هر سه نفر مردم دنیا، یک نفر در طول زندگی احتیاج به تزریق خون و فرآوردههای خونی پیدا میکند.
بارزترین مثال برای موقعیتهایی که در آن نیاز مبرم به خون پیدا میشود عبارت است از : در زمان بروز حوادث و سوانح گوناگونی نظیر تصادفات رانندگی، سوختگیها و اعمال جراحی.
همچنین خانمهای باردار در حین زایمان، نوزادان و بخصوص نوزادان نارسی که به زردی دچار میشوند، از جمله دیگر نیازمندان به خون میباشند.
*اهمیت اهدای خون
اهدای خون نمادی از همدلی، احساس مسئولیت و از خالصترین نمونههای نوعدوستی است چراکه در هیاهوی زندگی مادی، اهداکنندگان خون قهرمانانی هستند که بدون هیچ توقع و چشمداشتی بخشی از وجودشان را در اختیار همنوعان خود قرار میدهند.
این افراد که سخاوتمندانه سلامتی خود را با دیگران قسمت میکنند، مانند باران رحمتی هستند که قطراتی از وجودشان بر درد و آلام بیماران نیازمند میبارد و این بارش مهر، به دیگران جانی دوباره میبخشد.
اهدای خون نهتنها نجاتبخش جان انسانهای دیگر است بلکه ضامن سلامتی خود فرد نیز محسوب میشود، چراکه کسانی که نسبت به اهدای خون اقدام میکنند، خون سالمتری نسبت به سایر افراد دارند.
اهدای خون یکی از اعمال بشر دوستانه بوده و نماد ایثارگری و فداکاری به منظور نجات جان بیماران نیازمند به خون به شمار میآید.
اهدای خون با توجه به اهمیت و حساسیت نجات جان انسانها، از مهمترین خدمات در جامعه اسلامی است.
مساله اهدای خون، فراتر از بیماریها بوده و اگر خون به انسان نرسد باعث مرگ انسان میشود که امروز شاهد آن هستیم، مردم بر اساس آموزههای دینی، خون خود را بدون هیچ چشمداشتی به نیازمندان اهدا میکنند.
آموزههای اسلام همواره مبتنی بر حس انسان دوستی و محبت و احترام به دیگران است و کمک به دیگری جزو متعالیترین درسها و اهداف عالیه دین مقدس اسلام به شمار میآید و همچنین در آیات و روایات بر ارج نهادن به کار نیک و خیر تأکید فراوان شده است.
اگر اسلام تاکید بر اجتماعی زندگی کردن دارد و صحه بر این مهم میگذارد، کمک به دیگران از ضروریات اجتماعی زندگی کردن است، چرا که افرادی هستند که نیاز به یاری دیگران دارند و این نوعی ترحم و عملی انسانی است.
امیرالمومنین (ع) میفرمایند " اگر امید به کمک دیگران، لطف و مدد آنان را دارید، پس شما هم از دیگران دستگیری کنید" لذا اهدای خون و رسیدن خونی از بدنی به بدن دیگری، باعث احیا و حیات او خواهد بود.
در آیات و روایات داریم که اگر فردی باعث نجات و احیای دیگری باشد، مثل این است که همه را احیا کرده است.