ارتباط انزوای اجتماعی سالمندان با کاهش اندازه مغز آنها
دانشمندان در تحقیقات خود به این نتیجه رسیده اند که اندازه مغز سالمندانی که روابط اجتماعی اندکی دارند، در مقایسه با افرادی که اجتماعیتر هستند، کوچکتر شده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از گزارش NeuroScienceNews، محققان دانشگاه کیوشو در ژاپن با بررسی ۸ هزار و ۸۹۶ نفر با میانگین سنی ۷۳ سال دریافتهاند که افراد سالمند با روابط اجتماعی اندک اندازه مغز کوچکتری نسبت به افرادی داشتهاند که روابط اجتماعی بیشتری را تجربه میکردند.
دانشمندان در این مطالعه برای ارزیابی روابط اجتماعی از شرکتکنندگان یک سؤال میپرسیدند: چقدر با خویشاوندان یا دوستانی که با آنها زندگی نمیکنید، ارتباط دارید؟ این ارتباط میتواند شامل دیدار حضوری یا حتی گفتگو پشت تلفن باشد. پاسخها بین ارتباط روزانه، چند بار در هفته، چند بار در ماه و بهندرت متفاوت بود.
در نهایت مشخص شد که حجم کلی مغز (یا مجموع ماده سفید و خاکستری) بهعنوان درصدی از کل حجم درون جمجمه، شامل مغز، شامِگان و مایع مغزی-نخاعی، در گروه افرادی که کمترین ارتباط اجتماعی را داشتند، ۶۷ و ۳ دهم درصد و در گروه بیشترین روابط اجتماعی ۶۷ و ۸ دهم درصد بود.
* کاهش اندازه مغز در بخشهای مؤثر بر زوال عقل هم دیده میشود
این افراد در بخشهایی مثل هیپوکامپ و آمیگدال نیز که نقش مهمی درزمینه حافظه و زوال عقل ایفا میکنند، دچار کاهش حجم شده بودند. محققان میگویند عوامل دیگری مثل سن، دیابت، مصرف دخانیات و ورزش را هم که میتوانند روی حجم مغز تأثیر بگذارند، در تحقیق خود نظر گرفته بودند.
پژوهشگران مدعیاند که نشانههای افسردگی میتوانند تا حدی رابطه میان انزوای اجتماعی و حجم مغز را توضیح دهند، اما افسردگی تنها ۱۵ تا ۲۹ درصد از این رابطه را توضیح میدهد. این تحقیق نشان میدهد که درصد ماده سفید در حجم درون جمجمه در افراد منزوی ۰.۳۰ و در افراد اجتماعی ۰.۲۶ است.
دانشمندان تأکید کردهاند که تحقیق آنها نشاندهنده یک رابطه علتومعلولی بین انزوای اجتماعی و کاهش اندازه مغز نیست و صرفاً پیوندی را بین این دو پیدا کرده است؛ بنابراین به تحقیقات بیشتر دراینباره نیاز خواهد بود. نتایج این مطالعه در مجله Neurology منتشر شده است.