۳۱ جولای روز جهانی محیط بان
روزی برای تکریم محیط بانان یا حافظان زمین و طبیعت
۳۱ جولای مصادف با ۹ مرداد روز جهانی محیط بان است. این روز در جهان به مناسبت تاسیس فدراسیون بینالمللی محیط بانان (International Ranger Federation – IRF) نامگذاری شده است.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزای صدا و سیما سی و یکم جولای سال ۲۰۰۷ مصادف با نخستین روز تاسیس اتحادیه جهانی رنجرها (محیط بانان) به عنوان روز جهانی محیط بان (world ranger day) نامگذاری شده است روز جهانی محیط بان یادآور فداکاری ها و از خود گذشتگی های افرادی است که جان خود را در راه حفاظت از گنجینه های طبیعی جهان به خطر انداخته و در این راه کشته یا زخمی شده اند.
محیط بان کیست؟
محیطبان فردی است که به حفاظت و کنترل عرصههای طبیعی و حیات وحش کشور میپردازد. یک محیط بان باید برای حفاظت از حیات وحش، اکوسیستم، جلوگیری از آلودگیهای محیط زیستی، ممانعت از تجاوز به مناطق تحت کنترل سازمان و منابع طبیعی در حوزه استحفاظی خود اقدام نماید. به همین دلیل وظیفه سنگینی بر دوش کسانی خواهد بود که در این شغل مشغول به کار میشوند.
شغل محیطبانی برخلاف تصور عموم کار سادهای نیست، برخی تصور میکنند همجواری محیطبانان با طبیعت دلیل راحتی شغل آنهاست، اما محیطبانی، کار در شرایط سخت است،
برای اینکه بیشتر پی به اهمیت کار آنها ببریم باید اول ارزش و فواید محیط زیست برای انسان را بدانیم. چراکه محیط بانان بازوی توانمند و فعال بدنه اصلی حفاظت محیط زیست هستند و حفاظت و صیانت از عرصههای طبیعی و حیات وحش مرهون پایش، گشت و کنترل مداوم شبانهروزی آنها در مناطق و زیستگاهها است.
اهمیت محیط زیست
واژه محیط زیست (به انگلیسی: Environment) از کلمه فرانسوی Environner گرفته شده است که به معنی محاصره، اطراف یا احاطه میباشد.
طبق قانون حفاظت از محیط زیست سال ۱۹۸۶، محیط زیست به مجموع زمین، آب، هوا اشاره دارد، همچنین روابط متقابل بین خود آنها و همچنین روابط آنها با انسان و موجودات زنده در نظر گرفته میشود.
اهمیت محیط زیست زمانی آشکار میشود که بفهمیم که محیط زیست یا اکوسیستمی که در آن زندگی میکنیم، خدمات طبیعی بسیاری برای انسان و سایر موجودات ارائه میدهد که برای سلامتی، کیفیت زندگی و بقای آنها ضروری میباشند. مثلاً جنگلها دی اکسید کربن و سایر آلایندهها را از هوایی که تنفس میکنیم حذف میکنند و دمای هوا را خنک میکنند. همچنین باید بدانید تالابهای ما آب طوفان را ذخیره کرده و سفرههای آب زیر زمینی را با این آبهای تصفیه شده شارژ میکنند. تپههای ساحلی در سواحل، موانع طبیعی برای امواج طوفان ایجاد میکنند و زیستگاههای مهم و مسیرهای سفر برای حیات وحش را فراهم میکنند.
محیط زیست همیشه و همه جا حتی در شرایطی که جامعه با بحران اقتصادی، جنگ و مشکلات اجتماعی بی پایان مواجه میباشد، مسئله مهمی محسوب میشود، زیرا زمین تنها خانهای است که انسانها دارند و هوا، غذا و سایر نیازها را برای آنها تأمین میکند.
۱- اهمیت محیط زیست در اکوسیستم
اکوسیستم به بخشی از جامعه و بوم اطلاق میشود که از بخشهای زنده و غیر زنده تشکیل شده است.
قسمتهای غیر زنده عبارتند از: خاک، آب، هوا و مواد مغذی.
عناصر زنده عبارتند از: گیاهان، حیوانات، میکروارگانیسمها (ریز جانداران) و انسان ها.
کل سیستم پشتیبانی زندگی بشریت به بهزیستی و تندرستیِ کلیه گونههایی که روی زمین زندگی میکنند و معمولاً زیست کره نامیده میشوند، بستگی دارد. اصطلاحی که در دهه ۱۹۲۰ توسط دانشمند روسی بنام ولادیمیر ورنادسکی ابداع شده است.
زیست کره به یک سیستم بوم شناختی جهانی اشاره دارد که در آن همه موجودات زنده به هم وابسته میباشند. در کلِ زیست کره یا اکوسیستم، اکوسیستمهای کوچکتری همانند جنگلهای بارانی، اقیانوس ها، بیابان و تندرا (دشتهای بی درخت پوشیده از گلسنگ نواحی قطبی) وجود دارند.
۲- اهمیت محیط زیست در زنجیرهی غذایی
زنجیره غذایی نمونهای از بخش مفید یک اکوسیستم محسوب میشود. گیاهان از نور خورشید، آب و عناصر موجود در خاک و هوا برای تولید مواد غذایی برای خودشان استفاده میکنند و در نهایت توسط حیوانات و میکروارگانیسمها خورده میشوند. انسانها در صدر هرم مواد غذایی در هر اکوسیستم قرار دارند، زیرا از گیاهان و حیوانات برای تغذیه استفاده میکنند. کرمهای خاکی و حشرات کوچک همه بخشی از محیط زیست هستند که بدون آنها زنجیره غذایی شکسته میشود.
دانشگاه مینسوتا به این نتیجه رسید که ارزش غذایی مواد غذایی از دهه ۱۹۵۰ کاهش یافته است، به طوری که به ازای هر کالری، مواد مغذی کمتری در غذاهایمان دریافت میکنیم. ارزش غذایی با افزایش تولید محصول کاهش مییابد، چون کشاورزی صنعتی به تککاشت و استفاده بیش از حد از مواد شیمیایی به عنوان کود و سموم دفع آفات متکی میباشد. به همین دلیل انسان باید به محیط زیست خود اهمیت زیادی بدهد تا این زنجیره را مختل نکند و باعث ایجاد مشکلات غذایی برای خود نشود.
۳- اهمیت محیط زیست در منابع طبیعی و محصولات حاصل از آنها
محیط زیست علاوه بر غذا، منابع طبیعی دیگری نیز برای مردم فراهم میکند که مهمترین آنها عبارتند از:
• آب: آن قدر مهم است که سازمان ملل متحد آن را حق بشر اعلام کرده است.
• داروها: به گزارش TEEB بسیاری از گیاهان، صدها سال به عنوان گیاهان دارویی مورد استفاده قرار میگرفتند و حتی اکنون هم توسط داروسازیهای مدرن مورد استفاده قرار میگیرند.
• پوشاک: اکثر لباسها از گیاهانی همانند خمیر چوب، پنبه، کنف، جوت (الیاف کنف که برای گونی بافی به کار میروند) تهیه میشوند. همچنین در ساخت لباسهای مرکب، مواد مصنوعی ساخته شده از محصولات نفتی به کار میرود.
• سوختهای زیستی: طبق تحقیقات دانشمندان، سوختهای زیستی همانند بیو اتانول از محصولاتی مانند گندم، ذرت یا از زیست تودههایی مانند بید بدست میآید.
• سوختهای فسیلی: سوختهای فسیلی همانند زغال سنگ، گاز و نفت خام از گیاهان زنده و زیست تودهِ جانوری تولید شده توسط اکوسیستمهای قبلی که در طی میلیونها سال در زمین ذخیره و انباشته شده اند، بدست میآیند.
۴- اهمیت محیط زیست در کنترل کیفیت هوا و بلایای طبیعی
درختان و جنگلهای موجود در محیط زیست، نقش مهمی در تنظیم آب و هوا دارند.
• کیفیت هوا
درختان هنگام تولید غذای خود از طریق فتوسنتز، اکسیژن تولید میکنند. علاوه بر این در طی این فرآیند، درختان دی اکسید کربن موجود در هوا را جذب کرده و غلظت آن را در جو کاهش میدهند که این فرآیند، چرخه کربن را تنظیم و حفظ میکند و آلایندههای هوا را از بین میبرد. به همین دلیل قطع درختان منجر به گرمایش زمین و دامن زدن به آلودگی بیشتر آن میشود.
• تعدیل دما
سایه درختان و گیاهان، درجه حرارت را تعدیل کرده و مکانهای گرم را سردتر میکنند و گرما را برای مناطق سرد فراهم مینمایند.
• پیشگیری از بلایای طبیعی
اکوسیستمهای طبیعی که دچار اختلال نشده اند میتوانند از شدت حوادث و بلایای طبیعی کاسته و آسیبهای آنها را محدود کنند. به عنوان مثال، باتلاقها در سواحل میتوانند جریان آب را کُند کرده و آب طوفانهای دریایی را حفظ کنند و از جاری شدن سیل و ویرانیها و خسارات مرتبط با آنها در زیستگاهها و سکونتهای انسانی جلوگیری کنند.
• تنوع زیستی
مجموعه تنوع در سطوح مختلف اکوسیستم را تنوع زیستی مینامیم که شامل گونه، جمعیت و ژن و… میشود. طبق یک مطالعه علمی انجام شده در سال ۱۹۹۹ حدود ۱۰ میلیون گونه در جهان وجود دارد. تنوع زیستی از نظر تعداد گونهها و افراد یک گونه میتواند بسیاری از فرآیندهای موجود در اکوسیستم همانند چرخه طبیعی عناصر (نیتروژن یا کربن) و باروری خاک، تصفیه آب و برداشت آب باران، چرخه آفات و بیماری ها، مقاومت به خشکی یک منطقه یا جنگل را تحت تأثیر قرار دهد.
۵- اهمیت محیط زیست در ارتباطات و همبستگیهای بیشتر
یک مطالعه علمی انجام شده در سال ۲۰۱۶ به موضوع ارتباط و همبستگی بیشتر بین گونهها و اندازه آنها پرداخته و به این نتایج دست یافته است:
• کاهش تولید و گرده افشانی گیاهان باعث تغییر و کاهش تعداد حیوانات و میکروارگانیسمهای وابسته به آنها میشود.
• فرآیندها و جریان انرژی به وجود آمده از طریق اکوسیستم، کل اکوسیستمها را در طول زمان و مکان پایدار میکند. از این رو با کاهش گونهها یا افراد، فعالیت یا کارکردهای مهمی که آنها انجام میدهند از دست میرود. مثلاً هنگامی که جنگلها برای ایجاد مزارع قطع میشوند، بسیاری از مواد مغذی موجود به علت شکستن چرخه طبیعی خاک کاهش مییابند و این امر بر تعداد باکتریهای خاک تأثیر میگذارد.
• افزودن کودهای شیمیایی باعث مرگ میکروارگانیسمهای مفیدی میشود که کمپوست یا ترکیبات مضر را تجزیه میکنند و مواد مغذی موجود برای محصولات زراعی فراهم میآورند. این امر به کاهش چشمگیر باروری خاک منجر میشود.
۶- اهمیت محیط زیست در زیبایی طبیعی
دلیل دیگری که محیط زیست از اهمیت بالایی برخوردار است به این دلیل است که منبع زیبایی طبیعی است. مردم از زیبایی خدادادی طبیعت، ورزشهایی مانند اسکی در برف، قایق رانی و گردشگری لذت میبرند. بر طبق تحقیقات دانشگاه مینسوتا، طبیعت برای سلامت جسمی و روحی لازم است، اما متأسفانه زیبایی طبیعی این سیاره در معرض خطر است. بسیاری از گونههای حیوانات و گیاهان در حال انقراض هستند و با ساخت ساختمانها و کارخانههای جدید، روز به روز از میزان زیباییهای طبیعی کاسته شده و جای آن را آسمانخراشها و کارخانههای آلاینده میگیرند.
اهمیت و ارزش حیاتوحش
حیاتوحش، بخشی از سیستم پیچیده بومسازهگانی (اکوسیستمهایی) است که در افزایش بهرهوری و پایداری بومسازهها نقش اساسی دارد و انسان برای تأمین آب، غذا، ارزشهای زیباییشناختی و فعالیتهای تفریحی خود به آن وابسته است. اما چگونه؟ اگر چرخه حیات، زنجیره حیات، و یا حرم بومشناسی را درنظر بگیریم در واقع این حیاتوحش هست که باعث پایداری بومسازهها و چرخههای مواد و انرژی میشود از طریق همچون تنظیم جمعیتها، گردهافشانی، پراکنش و کاشت بذرها، کنترل موجودات بیماریزا، حفظ پاکیزگی محیط با لاشهخواری حیوانات اهلی و وحشی، شخم زدن خاک، افزایش هوا دهی خاک، افزایش نفوذپذیری آب در خاک، بهبود تشکیل هوموس، تنظیم تراکم موادمعدنی، و غیره. بگذارید مثالی بزنم. وقتی نسل گونه شکارگری از بین میرود جمعیت جانوران دیگر که طعمه آن جانور بودند افزایش مییابند. این مطلب همان است که داروین در سال ۱۸۷۲ بیان داشت که بدون استثنا هر جفت موجود زنده چنان که از طریق محیط اطراف و دیگر جانداران کنترل نشود، جمعیتاش به حدی افزایش مییابد، که زمین بهزودی مملو از بچههای آنها میگردد.
این افزایش جمعیتِ سایر گونهها، باعث برهم خوردن تعادل طبیعی شده و خسارتهای دیگر و شدیدتری را بهوجود میآورد. مثلا با انقراض پلنگ، جمعیت گراز افزایش یافته و بهعنوان آفتی به زمینهای کشاورزی و باغها حملهور میشود. این خسارت میتواند گاهی چنان شدید باشد که کشاورز را مجبور به رهاسازی زمین و مهاجرت به شهرها کند و بهدنبال آن، مشکلات شهرنشینی را زیاد و همچنین در اثر این مهاجرت، آسیبهای فراوان دیگری به آن تازه مهاجر وارد میشود.
شاید بگویید که باید آن گراز هم از بین برود؟ در اینجا باید یادآور شد که تمام جانوران بهصورت حلقهها در زنجیره حیات به هم متصل بوده و برای بومسازه مفید هستند. اگر حلقهای از این زنجیره از بین برود، دیگر آن زنجیره تواناییهای نخستینش را از دست میدهد. بهطور مثال، باید بدانیم که گراز را باغبان طبیعت یا تراکتور طبیعت نام نهادهاند، زیرا این جانور در انتشار دانههای درختان در طبیعت و زیر و رو کردن خاک نقش مهمی دارد. علاوه بر آن، گرازها نهتنها سبب افزایش نفوذپذیری آب در خاک و غنای حاصلخیزی آن میشوند، بلکه خطر مرگبار سیل را هم کاهش میدهند.
بگذارید جانور مهم دیگری که بسیار مورد بیمهری قرار میگیرد را مثال بزنم و آن کفتار است.کفتارها نقش بسیار کلیدی در طبیعت بازی میکنند و بخاطر همین، آنها را رفتگران طبیعت یا شهردار طبیعت مینامند، زیرا آنان با خوردن بازمانده غذای دیگر جانوران، لاشه جانوران و...، به پاکسازی محیط طبیعی و محل زندگی جانوران دیگر کمک میکنند. در حقیقت آنها، با تغذیه از حیوانات مرده، در تمیز نگهداشتن طبیعت و جلوگیری از انتشار انواع بیماریها و آلودگیها، نقش بسیار مهمی دارند؛ و از این نوع مثالها در مورد اهمیت حیاتوحش، بسیارند.
مشکلات زیست محیطی که بر زندگی انسان تأثیر میگذارد!
هنگامی که اوضاع هر اکوسیستمی به هم میریزد و نظم حاکم بر آن دچار اختلال میشود، این اختلال بر کل کره زمین تأثیر میگذارد. تمام مشکلات زیست محیطی عواقب و پیامدهای گستردهای برای سلامتی کره زمین و ساکنان آن دارد.
• تخریب یا فروافت محیط زیست
تخریب یا فروافت محیط زیست، منابع طبیعی زمین مانند تأمین آب پاک و مواد غذایی را تهدید کرده و میتواند منجر به اختلال در عملکرد طبیعی یک منطقه شود.
• تغییرات اقلیمی
اهمیت محیط زیست در گرمایش جهانی ناشی از تغییرات اقلیمی نیز آشکار میشود، زیرا گرم شدن زمین میتواند منجر به افزایش سطح دریا شود و از این رو زیستگاههای حیوانات ساکن در ساحل و همچنین سکونت گاههای انسانی را تهدید نماید. مورد دیگری که میتوان بیان کرد این است که کلاهکهای یخی با بازتاب نور خورشید، زمین را خنکتر میکنند، اما با گرم شدن کرهِ زمین این کلاهکهای یخی ذوب شده و خرسهای قطبی و سایر حیوانات وحشی قطب شمال را به خطر میاندازد.
در کل گرم شدن کره زمین باعث کاهش تنوع زیستی، حوادث شدید آب و هوایی، اسیدی شدن اقیانوسها و سفید شدن صخرههای مرجانی خواهد شد. تغییرات اقلیمی یکی از بزرگترین چالشهایی است که جهان با آن روبرو میباشد و همه میتوانند در مبارزه با آن نقش داشته باشند.
• آلودگی
در حال حاضر محیط زیست با افزایش سطح آلودگی هوا، آب، زمین، صوت و نور تهدید میشود. اینها نه تنها بر محیط زیست بلکه بر سلامت انسان و اقتصاد جهانی نیز تأثیر میگذارد. تخمین زده میشود که آلودگی عامل اصلی بیماریها میباشد و طبق تحقیقات دانشکده بهداشت عمومی سوئیس، سالانه باعث مرگ ۸٫۹ میلیون نفر میشود.
اهمیت محیط زیست را دریابیم!
کلیه کالاها و خدماتی که بشریت به کار میبرد مستقیم یا غیرمستقیم از زمین و محیط آن بدست میآید؛ بنابراین شاید جای تعجب نباشد که یک مطالعه علمی بین المللی در سال ۲۰۱۲ تخمین زد که ارزش کالاها و خدمات اکوسیستمهای سراسر جهان ۱۲۵ تریلیون دلار در سال است. با این حال، اهمیت محیط زیست بیش از این ارزش پولی است، همانطور که تاکنون بوده است، چون زمین تنها سیارهای که زندگی در آن جریان دارد. بسیاری از کارشناسان معتقدند که میتوان با راهکارهایی جلوی برخی از آسیبهایی که این سیاره متحمل میشودگرفت.
حفاظت (سازمان حفاظت محیطزیست و سازمان جنگلها و مراتع)؛ شکار مجاز و غیرمجاز؛ عدمآموزش مردم؛ عدمدخالت دادن مردم در امر حفاظت؛ عدمآگاهی اقشار مختلف مردم (نسبت به اهمیت حیاتوحش به همراه ترس مردم از جانوران وحشی و نداشتن انگیزه جهت حمایت و حفاظت از آنها)؛ کاهش غذا، آلودگیهای محیطزیستی؛ استفاده از طعمههای مسموم؛ و استفاده از انواع تلهها. به هر حال، با این تخریبها و تهدیدها، همان است که هر روز مصیبت جدیدی را در محیطزیست و جامعهمان شاهدیم. چطور میتوان تصاویر کشتار وحشیانه جانوران را دید و بیتفاوت بود؟ نتیجه این افزایش شکار و کشتار غیرقانونی چیست؟ چه نفرتی و چه خشونتی پشت این رفتارهاست؟ آیا اینها نشان از گسترش خشونت در این سرزمین نیست.
بدون شک بسیاری از مشکلات کنونی محیطزیستی ما، ناشی از انقراض یا کاهش حیاتوحش و تخریب زیستگاههای طبیعی آنهاست. زیرا انسان بهعنوان بخشی از طبیعت، سرنوشتش با سرنوشت حیات سایر جانداران و محیطزیست پیرامونش، پیوندی ناگسستنی دارد. از این رو باید بیشتر محیط بانان یا همان حافظان زمین و طبیعت را تکریم کرد.
منابع: پایگاه دیده بان محیط زیست وحیات وحش ایران ، خبرگزاری ایانا و خبر آنلاین