پخش زنده
امروز: -
به رسم هر سال یکی از بزرگترین مراسمهای عزاداری امام حسن علیه السلام در اروپا، در شب عاشورا در وین اتریش و هامبورگ آلمان برگزار میشود.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، عاشورای حسینی از مهمترین مراسمهای مذهبی شیعیان در سراسر جهان به شمار میآید و امروزه برپایی مراسم عاشورا در بسیاری از شهرهای اروپا به پدیدهای سالانه تبدیل شده است که حتی غیرمسلمانان نیز در آن شرکت میکنند. براساس آخرین آمار موسسه پیو جمعیت مسلمانان در اروپا بیش از ۵۶ میلیون نفر است. اسلام در طول قرن هفتم میلادی از طریق فتوحات اسلامی به بخشهایی از جزایر وسواحل اروپایی واقع در دریای مدیترانه راه یافت. همچنین مهاجرت های اخیر مسلمانان از سوریه، عراق، افغانستان و ترکیه به اروپا، موجب گسترش فرهنگ و شعائر مذهبی مسلمانان از جمله شعائر حسینی شد.
در مراسم عاشورایی در اروپا پیروان ادیان مختلف گردهم میآیند تا تصویر زیبا از تفاهم و بردباری را شکل دهند وارزشهای اخلاقی و انسانی را با فعالیتهای ویژه به مناسبت واقعه کربلا به جهانیان نشان دهند. این فعالیتها شامل اهدا نذری، همبستگی اجتماعی، گفتگوهای سازنده، برپایی صفوف نماز جماعت و احیای زبان و فرهنگ مادری برای جوانان نسل های بعد است. در اینجا نگاهی به برپایی شعائر مذهبی از جمله عاشورا در مهمترین نهادهای دینی برخی از کشورهای اروپایی داریم.
اتریش
در وین اتریش عزاداران حسینی با ملیتهای مختلف و شهرهای دور و نزدیک در روزهای منتهی به عاشورای حسینی، و به خصوص در شب عاشورا خود را به مجالس عزای سالار شهیدان میرسانند تا جلوههایی از ارادت به مکتب عاشورا و قیام کربلا را به نمایش بگذارند.
مطابق آمارها تنها مرکز اسلامی پایتخت اتریش در شب عاشورا میزبان بیش از چهار هزار عزادار دوستدار اهل بیت از ملیتهای مختلف است. شهر وین رکورددار یکی از بزرگترین هیاتهای عزاداری در اروپا میباشد.
انگلیس
اولین مجلس عزای حسینی در انگلیس در سال ۱۹۶۲ میلادی برگزار شد. زمانی که مرکز اسلامی یا حسینیهای نبود وحتی مسلمانان شیعه در اقلیت بودند. اولین کسی که واقعه عاشورا را در انگلیس یادآوری میکند «عبدالله هوبت» انگلیسی است. حکایت این مرد اینچنین است که وی کنلل ارتش بریتانیا بود و به مدت پنج سال در عراق زندگی کرد. در مدت اقامتش در آنجا با مراسم عزای حسینی که در شهرهای عراق برگزار میشد، آشنا شد. وی متوجه شد که بسیاری از مسلمانان شیعه برای زیارت عتبات عالیات در نجف و کربلا و کاظمین میروند. این مسئله کنجکاوی وی را برانگیخت و به مطالعه و تحقیق درباره اسلام منجر شد. در نهایت عبدالله به دین اسلام مذهب اثنا عشری گروید. هنگام بازگشت به بریتانیا، به برگزاری این مجالس اقدام کرد، به همین دلیل او اولین کسی بود که روایت شهادت امام حسین (ع) را در لندن خواند.
\
امروزه مرکز اسلامی انگلیس که یکی از کانونهای اصلی اجتماع مسلمانان از ملیتهای مختلف در لندن است و هر سال آیینهای ویژه ماه محرم به زبانهای فارسی، انگلیسی، عربی و اردو در آن برگزار میشد، امسال هم پس از سه ماه وقفه اجباری به علت اقدام نهاد وابسته به دولت انگلیس، از شب عاشورا برخی فعالیت هایش از سر گرفته شد.
آلمان
براساس مطالعات میدانی، تعداد مسلمانان در آلمان بیش از چهار میلیون نفر است. شیعیان این کشور هرساله مراسم عاشورای حسینی را برگزار میکنند و بسیاری از آلمانیها مشتاق هستند که با این واقعه و شرایط تاریخی آن زمان آشنا شوند. بسیاری از مراکز اسلامی در آلمان از جمله جمعیت المصطفی در ایالت برمن و مرکز الحسنین در برلین مجالس عزای حسینی را در این کشور برگزار میکنند.
در همین حال، مسلمانان در هانوفر مرکز ایالت ساکسونی سفلی برای برپایی مراسم عاشورا گردهم میآیند وسفرههای اطعام و کمپین کمک به نیازمندان و فعالیتهای دینی و اجتماعی ترتیب میدهند. برهمین اساس، عاشورا به فرصتی برای گردهمایی مردم در آلمان تبدیل شده است، بنابراین میبینید که عراقیها، ترکها، ایرانیها، مصریها و مراکشیها در کنار آلمانیها مراسم عاشورایی برگزار میکنند و مردم حاضر در این مراسمها به تبادل فرهنگی اقدام میکنند. عبدالوارث عمر، مصری تبار مقیم آلمان دراین باره میگوید: واقعیت این است که در مراسم عاشورا وحدت اسلامی احساس میشود. این رویداد بزرگ در آلمان، شیعیان، اهل تسنن و پیروان ادیان دیگر را گردهم میآورد و درس صبر، شجاعت و مبارزه در برابر ظلم را یاد میدهد. چند هزار نفر از شیعیان و محبان اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام در شب عاشورای حسینی در مرکز اسلامی شهر هامبورگ آلمان به سوگ نشستند و عزاداری کردند.
فرانسه
امسال هم در سالروز شهادت سالار شهیدان حضرت امام حسین (ع) و هفتاد دو تن از یاران باوفایش شیعیان مقیم فرانسه طی مراسم باشکوهی و با حضور گسترده خود در مرکز اسلامی فرانسه به عزاداری پرداختند. در این مراسم که جمع کثیری از شیعیان کشورها از جمله: ایران، لبنان، مراکش، فلسطین، عراق، افغانستان، پاکستان، موریتانی و الجزایر حضور داشتند، علاوه بر نوحه سرایی و سینه زنی، نماز جماعت هم برپا شد.
همچنین از اول محرم و به مدت ده روز، دوستداران اهل بیت (علیهم السلام)، عزاداران حسینی و شیعیان اعم از زن و مرد از سراسر فرانسه در “مرکز، ولی عصر (عج) ” واقع در منطقه “ایلدوفغانس” پاریس گردهم آمدند و عاشورا را به سوگ نشستند.
عزاداران حسینی در حالیکه خود غم و اندوه بزرگ دوری از وطن و ترک سرزمین آبا و اجدادی شان را بر دل داشتند با چشمانی اشک بار به روایت مصیبتها و رنجهایی که بر امام حسین (ع)، یاران وفادار و اهل بیت ایشان گذشته بود از زبان ذاکران مجلس گوش فرا دادند.
منابع: