پخش زنده
امروز: -
مدیر كل دفتر طرح و برنامه و دبیر شورای پژوهش و ارتباط با صنعت بنیاد ملی نخبگان گفت: در خصوص استفاده از نخبگان در عرصه حكمرانی شكل گیری نظام نخبگانی كارآمد و مطلوب اهمیت دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، دكتر محمدعمار امینی مدیر كل دفتر طرح و برنامه و دبیر شورای پژوهش و ارتباط با صنعت بنیاد ملی نخبگان در مصاحبه با برنامه گفتگوی علمی رادیو گفت و گو پیرامون موضوع نقش آفرینی نخبگان در عرصه حكمرانی گفت: در خصوص تعریف نخبگی مطالعات زیادی در كشور صورت گرفت و در نهایت در سال ۱۳۹۱ سند راهبردی كشور در مورد نخبگان در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد.
وی با بیان اینكه بر اساس این سند یك مفهوم كلیدی مبنای تعریف قرار گرفته و آن مفهوم فعالیت نخبگانی است افزود: فعالیت نخبگانی فعالیتی است اثر گذار بر رشد و پیشرفت كشور كه شامل عرصه های مختلف از قبیل علم و فناوری و فرهنگ می شود. بر اساس این مفهوم نخبه فردی است كه چنین اثرگذاری در جامعه از خود بروز داده باشد.
امینی ادامه داد: مفهوم دیگری به نام صاحب استعداد برتر را داریم كه به صورت بالقوه این ویژگی را داراست كه اگر در مسیر درست توانمند و به كارگیری شود در آینده به فرد نخبه و اثر گذار در جامعه تبدیل می شود.
وی با اشاره به اینكه نخبگان دانشگاهی بخشی از اجتماع نخبگان را تشكیل می دهند تصریح كرد: در هر حوزه ای فردی اثرگذار در رشد و پیشرفت كشور باشد به عنوان نخبه تلقی می شود. دانشگاه نقش مهمی در پرورش نخبگان در كشور دارد.
امینی گفت: ما در دانشگاه ها مسیر آموزش را ارتقاء داده و به سمت پژوهش حركت كردیم و بعد از آن به سمت دانشگاه های نسل سوم و فناور پیش رفتیم. در حال حاضر به دنبال این هستیم كه دانشگاه ها مسئله محور باشند.
وی با ذكر این مطلب كه مسیر نخبگانی برای اینكه استعداد برتر به نخبه اثر گذار تبدیل شود در اسناد بالا دستی ترسیم شده است مطرح كرد: گام اول در این مسیر شناسایی افراد است گام دوم هدایت فرد مستعد در مسیر رشد استعداد هاست یعنی نخبه را برای اثر گذاری آماده كنیم و گام بعدی جذب فرد مستعد در حوزه مربوطه است.
مدیر كل دفتر طرح و برنامه و دبیر شورای پژوهش و ارتباط با صنعت بنیاد ملی نخبگان گفت: در گام جذب و به كارگیری افراد نخبه ما چهار مسیر داریم یكی از آنها جذب در دستگاه های دولتی است مسیر دوم جذب در هیئت های علمی دانشگاه هاست. مسیر سوم فعالیت و كار در شركت های خصوصی است و آخرین مسیر هم كار آفرینی است كه نخبگان كسب و كاری را راه اندازی كنند.
امینی با تاكید بر اینكه تعداد كمی از افراد قابلیت حركت در چهار مسیر را دارند گفت: بنابراین مشخص كردن این موضوع اهمیت زیادی دارد. در بحث حكمرانی نخبگان ،مسیر باید به درستی طی شود. ما باید ابزار های شناسایی را روز به روز گسترش دهیم و در بحث توانمند سازی نخبگان رشد كنیم.
وی افزود: بنیاد ملی نخبگان برنامه های مختلفی برای استعداد های برتر دارد. در شورای پژوهش ارتباط با صنعت نیازمندی ها را مشخص كرده و بدون پژوهش اقدامی نمی كنیم.
امینی تاكید كرد: در خصوص استفاده از نخبگان در عرصه حكمرانی شكل گیری نظام نخبگانی كارآمد و مطلوب اهمیت دارد. هدف اصلی این نظام نخبگانی باید حل مسائل كشور و سوق دادن جامعه نخبگانی به این مسیر باشد.
وی گفت: در گام نگهداشت نخبگان، مسائل معیشتی و بیمه و حمایت از نخبگان مورد توجه قرار گرفته است. مهمترین عامل در مهاجرت نخبگان احساس عدم اثر گذاری است بنابراین ما به این حوزه توجه كردیم تا نخبگان اثر گذاری خود را داشته باشند.