پخش زنده
امروز: -
حدود ۲۰۰۰ هکتار از اراضی سرخس برای مقابله با کاهش ریزگردها مالچپاشی میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، فرماندار سرخس دیشب در همایش «بیابانزدایی در کانونهای گرد و غبار شهرستان سرخس» گفت: باوجود همه خطرهای زیست محیطی و اثرات منفی آن، به عنوان یک راه حل کوتاه مدت مجبوربه انجام طرح مالچ پاشی در محدوده اراضی حدفاصل روستای اسلام قلعه، پالایشگاه گاز و منطقه گنبدلی هستیم.
حسن نوریزاده با بیان اینکه ۱۳۰ هزار هکتار از اراضی شهرستان سرخس تحت تاثیر پدیده ریزگردها است گفت: روستای گنبدلی به سبب ریز گردها دیگر قابل سکونت نیست و بیش از ۱۲ روستای سرخس درگیر پدیده ریزگرد هستند به همین سبب به عنوان پایلوت در یکی از مناطق شهرستان سرخس گیاه «کاپاریس» را کشت میکنیم و منابع طبیعی هم باید کمک کند تا نتایج طرحهای مطالعاتی برای مقابله با ریز گردها زودتر مشخص شود.
وی تاکید کرد : اگر کانون اصلی ریزگردها به طور علمی و مطالعاتی و با استفاده از تصاویر ماهوارهای مشخص نشود کشت گیاه کاپاریس نیز نجات بخش این منطقه نخواهد بود و ما باید کانون اصلی ریزگردها را مشخص وآنها را کانون اصلی مهار کنیم زیرا در غیر این صورت امنیت رشد این گیاه نیز تحت تاثیرقرار خواهد گرفت.
فرماندار سرخس گفت: اقدامات عمرانی در خصوص سیلبندها و ایجاد بندهای انحرافی یا بندهای مهار آبهای روان این شهرستان در روستای چشمهشور ناکارآمد است و به همین سبب باید طرح مطالعاتی آن دوباره انجام بگیرد.
وی تاکید کرد: حفظ نشدن وضعیت موجود اراضی شهرستان سرخس، نبود متولی خاص، چرای بیرویه دام، ایجاد حصار برای اشخاصی خاص و همچنین خشکسالی، موضوعاتی است که به صورت ترکیبی پدیده ریزگردها را به وجود آوردهاست و باید با راهحلهای ترکیبی به سراغ حل این موضوع برویم.
نوریزاده با قدردانی از آستان قدس رضوی به دلیل امضای تفاهمنامه در زمینه منابع طبیعی و محیط زیست، گفت: این تفاهمنامه با محوریت قرارگاه مبارزه با ریزگردها در فرمانداری سرخس شکل گرفته است و به عنوان یک سند بالادستی میتواند به همه حوزهها کمک کند تا بتوانیم این موضوع را کنترل کنیم.
وی افزود:۱۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان اعتبار در دوسال گذشته به مقابله با ریزگردها در حوزه شهرستان سرخس اختصاص یافت که از این مبلغ ۳ میلیارد تومان برای طرح تحقیقاتی هزینه شد و ۹ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان دیگر نیز برای کشت تاغزارها، نگهداری و آبدهی آنها در منطقه دقبهلول صرف شده است.
یکی از اقدامات برای جلوگیری از نفوذ پدیده گرد وغبار وهمچنین تثبیت شن های روان در مناطق بیابانی و رودخانه ها و تالاب هایی که خشک شدن، استفاده از روش مالچ پاشی است. مالچ نفتی پوششی از مواد چسبنده و باقی مانده نفتی است که در پالایشگاه ها تولید می شود .