دوم مرداد
سالروز دومین دوره انتخابات ریاست جمهوری و انتخاب شهید رجایی (۱۳۶۰ ش)
دومین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران ۲ مرداد ۱۳۶۰ پس از عزل ابوالحسن بنیصدر از ریاست جمهوری برگزار و محمدعلی رجایی به عنوان دومین رئیس جمهور انتخاب شد.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما در حالی که جمهوری اسلامی ایران درگیر جنگی نابرابر و تحمیلی از سوی رژیم بعثی و حامیان استکباری صدام بود، جاهطلبیهای بنیصدر و اختلافات و کارشکنیهای وسیع او با دیگر قوای کشور، اوضاع داخلی را آشفته میکرد.
سرانجام این کارشکنیها موجب رای مجلس شورای اسلامی به عدم کفایت سیاسی بنیصدر به عنوان رئیس جمهور و عزل وی از سوی حضرت امام خمینی (ره) گردید.
پس از عزل بنیصدر در ۳۱ خرداد ۱۳۶۰، شورای موقّت ریاستجمهوری با شرکت محمدعلی رجایی (نخستوزیر)، آیتاللّه بهشتی (رییس دیوان عالی کشور و رئیس شورای عالی قضائی) و هاشمی رفسنجانی (رییسمجلس شورای اسلامی) تشکیل شد تا وظایف و مسئولیتهای ریاستجمهوری را موقتاً برعهده گیرد.
در اولین جلسه این شورا که در شامگاه سهشنبه دوم تیرماه برگزار گردید ضمن رسیدگی به امور جاری کشور، مقرر گردید در روز دوم مردادماه انتخابات دومین دوره ریاستجمهوری برگزار گردد.
اما در حالی که کشور مهیای دومین انتخابات ریاست جمهوری میشد حوادث تلخی، چون ترور حضرت آیتالله خامنهای-نماینده وقت حضرت امام در شورای عالی دفاع و امام جمعه تهران- و سپس واقعه هفتم تیر رخ داد.
چند روز بعد امام خمینی (ره) در دیدار خانوادههای شهدای واقعه هفتم تیر، به انتخابات ریاستجمهوری اشاره کردند و فرمودند: «مایک سیلی خوردیم.
از اشتباه، ما همه این نابسامانیها را که الان داریم برای اینکه اشتباهکردیم، نباید اشتباه تکرار بشود؛ دنبال این باشید که یک نفر صددرصد مکتبی، اسلامی، در خط اسلام، برای ریاستجمهوری انتخاب کنید.»
در این انتخابات ۷۱ نفر به عنوان داوطلب ثبت نام کردند.
شورای نگهبان که کار خود را از تیرماه ۱۳۵۹ آغاز کرده بود، در دومین دوره انتخابات، نخستین بار کار بررسی صلاحیت نامزدها و نظارت بر انتخابات ریاستجمهوری را انجام داد و در نتیجه بررسی سوابق داوطلبان با انتشار اطلاعیهای در تاریخ یکشنبه ۲۱ تیر ۱۳۶۰ چهار نفر یعنی آقایان علیاکبر پرورش، محمدعلی رجایی، عباس شیبانی و حبیباللّه عسکراولادی را واجد صلاحیت ریاستجمهوری عنوان کرد.
شهید رجایی، طی اطلاعیهای رویکرد تبلیغاتی خود را مردمی و در نتیجه متفاوت با تبلیغات انتخاباتی نظامهای سرمایهداری توصیف کرد.
وی در مدت تبلیغات انتخاباتی، تنها در یکبرنامه تلویزیونی که هر نامزدی فرصت داشت، برنامهها و دیدگاههای خود را اعلام کند، شرکت جست و گفت: «به یاری خدا به عنوان مقلد امام (ره)، فرزند ملت، هماهنگکننده سه قوه برایپذیرفتن مسؤولیت جدید آمادگی خود را اعلام میکنم...
در نهایت در این انتخابات از مجموع ۱۴ میلیون و ۷۲۲ هزار رای ماخوذه، شهید رجایی با کسب حدود ۱۳ میلیون رای به عنوان دومین رییس جمهور انتخاب شد.میزان مشارکت در این دوره ۶۴٫۲ درصد بود. در این انتخابات عباس شیبانی در رتبه دوم، اکبر پرورش سوم و حبیبالله عسگر اولادی چهارم شدند.
شورای نگهبان در دهم مرداد ۱۳۶۰ صحتانتخابات را تأیید کرد.
روز یازدهم مرداد همزمان با عید فطر در حسینیه جماران، امام خمینی (ره) حکمریاستجمهوری رجایی را تنفیذ کردند.
شهید رجائی در ۱۲ مرداد ۱۳۶۰ در مجلس، مراسمتحلیف را به جا آورد و رسما به عنوان رئیس جمهور خدمت خود را آغاز کرد.
طول مدت ریاستجمهوری این شهید والامقام، کمتر از یک ماه بود و آن بزرگوار در هشتم شهریور ۱۳۶۰ همراه با دکتر محمد جواد باهنر-نخست وزیر- طی حادثهای تروریستی در دفتر نخستوزیری به درجه رفیع شهادت نائل آمد.
منابع: ویکی پدیا و تبیان