پخش زنده
امروز: -
سوئد و برخی کشورهای غربی مانند دانمارک با ادعای آزادی بیان به افرادی اجازه دادند که به ساحت مقدس قرآن کریم هتک حرمت کنند که با واکنش های زیادی همراه شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از میزان؛ مجموعهای از هتک حرمتها به قرآن که از سوی مقامهای سوئدی مجاز شده بود، محکومیت جهانی و اعتراضاتی گسترده را در چندین کشور اسلامی به دنبال داشت.
به ادعای مقامهای سوئد، آزادی تجمع، بیان و تظاهرات از حقوقی است که طبق قانون اساسی این کشور حمایت شده است.
به گزارش میدل ایست مانیتور، آنها مدعی هستند این بدان معناست که هر فردی در سوئد حق دارد عقاید خود را بیان کند، حتی اگر نسبت به برخی اعتقادات مذهبی توهین آمیز باشد.
از لحاظ تاریخی، سوئد قوانینی برای منع توهین به مقدسات داشت که ریشه در ارتباط نزدیک آن با کلیسا داشت، اما در طول قرن بیستم، سوئد به تدریج به سمت «سکولاریزاسیون» حرکت کرد و توهین به مقدسات جرم زدایی شد.
برقراری مجدد ممنوعیت اهانت به کتب مذهبی مستلزم تصویب قانون جدیدی است که از سوی دولت سوئد پیگیری نشده است.
هتک حرمت به قرآن در سال ۲۰۲۳ از کجا آغاز شد؟
در آغاز سال ۲۰۲۳، «راسموس پالودان»، سیاستمدار دانمارکی-سوئدی، نسخهای از کتاب مقدس مسلمانان را بیرون از مسجد به آتش کشید و اعتراض جهانی را برانگیخت.
«سلوان مومیکا»، پناهجو عراقی نیز اخیرا با الهام از «پالودان»، درخواست مجوز برای هتک حرمت به قرآن در خارج از سفارت عراق را ارائه کرد.
در ابتدا پلیس به این دلیل که ممکن است باعث ایجاد اعتراضات عمومی شود، درخواست او را نپذیرفت.
دادگاه سوئد در نهایت تصمیم پلیس را لغو کرد و مدعی شد که این ممنوعیت نقض حق آزادی بیان است.
بسیاری امروز سوئد را به ناتوانی در رسیدگی به افزایش اسلام ستیزی متهم میکنند.
سرانجام به «مومیکا» اجازه داده شد که به یک نسخه از قرآن در خارج از مسجدی که مسلمانان سوئدی در ۲۸ ژوئن ۲۰۲۳ (هفتم تیر ماه) برای جشن گرفتن عید قربان در آنجا جمع شده بودند، هتک حرمت کند.
در پاسخ به این وقایع، یک مسلمان ساکن سوئد درخواست اجازه برای سوزاندن تورات و انجیل کرد. اگرچه «احمد علوش» هرگز قصد نداشت که به هتک حرمت کتب مقدس بپردازد، اما گفت که هرگز به عنوان یک مسلمان چنین کاری را نمیکند و میخواهد توجه را به این واقعیت جلب کند که هیچ کتاب مقدسی نباید سوزانده شود، اما اقدام اعتراضی او نشاندهنده تشدید تنشها در پی موج هتک حرمت قرآن در سوئد است.
در حالی که آزادی بیان به افراد اجازه میدهد نظرات خود را بیان کنند، اما این آزادی مطلق نیست و باید با آسیبهای احتمالی که ممکن است برای دیگران ایجاد کند سنجیده شود.
این موضوع میتواند به خشونت، نفرت یا تبعیض علیه افراد یا گروههای خاص دامن میزند.
این امر در تصویب قطعنامهای علیه هتک حرمت به قرآن توسط شورای حقوق بشر سازمان ملل در جولای ۲۰۲۳ منعکس شده است.