پخش زنده
امروز: -
همزمان با دهه اول محرم و به پاسداشت روز شعر آئینی در مراسمی از اولین مجموعه شنیداری سرودههای محرمی و عاشورایی به زبان سمنانی با عنوان " آسمنی نغمه " (نغمه آسمانی) رونمایی شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان،️ مجموعه " آسمنی نغمه " دارای ۹ قطعه شنیداری موسیقایی است که اشعار آن از سرودههای استاد خالصی با مضمون پیامبر، ائمه معصومین و واقعه کربلا و عاشورا و اربعین است که با آهنگسازی علیرضا سنگسری و خوانندگی وحید ذوالفقاری در مدت دوسال با همت موسسه فرهنگی هنری سمن بویان سمنان تولید و منتشر شده است.
در این مراسم که با حضور جمعی از مسئولان و فرهنگ دوستان و شاعران آئینی سمنان برگزار شد از خدمات ۳۰ ساله استاد " عبدالمحمد خالصی " از شعرای سرآمد آئینی استان در زمینه شعر سمنانی قدردانی شد.
در یک دهه گذشته با ترویج بهره گیری از زبان محلی در سرودن اشعار آئینی بسیاری از خوانندگان و مداحان سمنانی از اشعار استاد خالصی در آثار و مرثیه و مداحیهای خود استفاده کرده اند.
عبدالمحمد خالصی زاده ۱۳۱۹ در سمنان است که علاوه بر سالها تصدی در دستگاه قضایی استان و کشور در دوران جوانی سالها بعنوان مدرس دبیرستانهای سمنان و تهران مشغول کار بوده و پس از بازنشستگی فعالیت خود را در زمینه سرودن اشعار به زبان سمنانی، تدریس زبان محلی و تالیف کتاب شعر و محتواهای نگارشی و دستوری زبان سمنانی گسترش داده است.
این شاعر آئینی سرای استان سمنان در این مراسم با قدرشناسی از همه مسئولانی که با حمایتهای خود زمینه ساز ترویج فرهنگهای اصیل بومی ومحلی بخصوص در بخش ادبیات و زبان و گویش هستند تاکید کرد: در این سالها تلاش کرده ام تا ضعف و کمبودی که در اشعار و مرثیههای ویژه اباعبدالله الحسین در زبان سمنانی به نسبت سایر زبانها و گویشهای مرسوم و معروف کشور میدیدم با همکاری سایر شعرای هم استانی جبران کنم و امروز خوشحالم که اشعار من و بسیاری از شاعران محلی در مراسم محرم شهرهایی نظیر سمنان، مهدیشهر، سرخه و شهمیرزاد با زبان محلی خوانده میشود و این اشعار علاوه بر شور حسینی ایجاد شده ناشی از فهم گسترده محتوا زمینه ساز شعور و معرفت حسینی هم خواهد شد.
نماینده مردم شهرستانهای سمنان، مهدیشهر و سرخه در مجلس شورای اسلامی نیز در این آئین با بیان اینکه سازمانهای بین المللی نگران حذف تدریجی بیش از ۶ هزار زبان مادری در دنیا بعلت گستردگی و استفاده روز افزون زبانهای رسمی و بین المللی هستند تصریح کرد: ایران یکی از کشورهایی است که با ثبت میراث ناملموس و احیاء و حمایت از این زبانها با اقدامات فرهنگی در استانها زنده و پویایی این زبانها و گویشها را بخوبی دنبال میکند.
عباس گلرو به رویکردهای رهبری در مسئله فرهنگ اشاره و با تبیین سختی و مشقتهای شعر سرایی به زبان و گویش محلی تصریح کرد: بدون شک همگرایی و اتصال فرهنگ و زبان بومی و محلی با آموزههای اعتقادی و دینی ما بخصوص در موضوع محرم و عاشورا و امام حسین (ع) یک حرکت رو به جلو و مثبت برای تداوم استفاده از این زبانها در گفتگوهای نسل امروز در راستای ماندگاری آن است.
حسن سعدالدین مسئول کانونهای خدمت رضوی استان سمنان نیز در این جمع استفاده از ابزار فرهنگی در شناخت اهل بیت عصمت و طهارت و بازگویی مصائب کربلا و عاشورا را رهیافت و راهبرد بلند مدت در جریان سازی آگاهی بخشی به نسل جوان و مقابله با تهاجم رسانهای استکبار خصوصا درباره اعتقادات و باورهای مردم و جامعه دانست و خاطرنشان کرد: پیوست فرهنگی با تکیه بر داشتههای بومی و محلی هر منطقه نظیر زبان و گویش باید در خدمات شهری، نامگذاری معابر و خیابان ها، حمایت از شاعران و هنرمندان جهت اخذ مدارک و مجوزهای توسعه فعالیتها با همکاری مسئولان بیشتر پیگیری و اجرایی شود.
استان سمنان طبق مستندات تاریخی و شفاهی موجود هم اکنون دارای بیش از ۲۰ زبان و گویش محلی پویا و در حال استفاده در مکالمات روزمره است که به جزیره گویشها و لهجهها در کشور معروف است و زبان سمنانی نیز در سال ۱۳۹۴ با شماره ۱۱۱۴ در فهرست میراث ناملموس کشور به ثبت رسیده است و تا کنون بیش از ۱۰۰ عنوان کتاب درباره معرفی و ویژگیهای این زبان، ضرب المثلها و واژهها و اشعار چاپ و منتشر شده و یا در دست انتشار است.