پخش زنده
امروز: -
در این روزها بیرق های مشکی، خیمههای افراشته و لباسهای مشکی عزا و آماده کردن طبل و سنج و زنجیر از جمله المانهایی است که در این ماه در سیستان و بلوچستان به چشم میخورد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز سیستان و بلوچستان،️مردم سیستان و بلوچستان در ایام محرم مراسمها و آیینهای مختلفی دارند که به سبب آنها، عزاداریشان متفاوت با دیگر نقاط کشور است. چاوشی، سینه زنی شٌنَسٌتَکا و شوویخوانی از جمله آنهاست.
سینه زنی به صورت نشسته که در سیستان به «سینه شٌنَسٌتَکا یا سینه سه ضرب معروف» است و قدمتی دیرینه دارد.
چهوشی یا چاوشی یکی دیگر از سنتهای مردم سیستان در ماه محرم است. بدین گونه که تنی چند از بزرگان و پیر غلامان خوش صدا پس از اذان مغرب و عشا با صدای حزنانگیز و زیبا و با حرکت در کوچهها و معابر روستا، بام منازل، حسینیه و مساجد رفته و با خواندن اشعار و مراثی مردم را برای تجمع در حسینیه و مسجد دعوت میکنند و در واقع نوعی فراخوان برای شروع عزاداری است.
آیینهای سوگواری محرم در شهرهای سیستان و بلوچستان با شور حال خاصی در میان اهل تشیع و تسنن برگزار میشود، بسیاری از برادران و خواهران اهل سنت با حفظ حرمت محرم و ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان حسینبنعلی(ع) در آیینهای ویژه این ماه شرکت میکنند.
حادثه کربلا و شهادت امام حسین (ع) و یاران گرانقدر ایشان به قدری جانگداز و مهم است که سرتاسر دنیا را در روزهای محرم حزن و اندوه و دل هر انسان با فطرتی را غم فرا می گیرد بویژه مسلمانان و شیعیان که در طول تاریخ در این روزها در هر گوشه ای متناسب با موقعیت فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی جامعه خود در پاسداشت این روزها آیین های ویژه ای را اجرا می کنند که سابقه دیرینه ای دارد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی دولت از تمامی آیینهای مذهبی که آسیب زننده و مغایر با اصول و سنتهای اسلامی نبود، حمایت کرد و شکلهای عزاداری بیش از پیش با شکوه و عظمتی دو چندان برگزار شد.
با گذشت زمان نه تنها عزاداریها، آیین ها و اعیاد مذهبی کمرنگ نشده بلکه هر سال باشکوهتر از گذشته برگزار میشوند و حتی برخی از رسوم و عزاداریهای مردم به جاذبه گردشگری مذهبی تبدیل شده است.
حجت الاسلام خیور کارشناس مذهبی گفت:پس از یکسال انتظار، حس وحال محرم وعزای حسین در کوچه پس کوچه های شهر پیچیده وهمه در تکاپوی اماده کردن تکایا و مساجد خود هستند.
وی افزود:سیاه پوشان هم سنتی است که هر ساله قبل از شروع ماه محرم پیر غلامان آن را به جا می آورند.
حجت الاسلام خیور در ادامه گفت:عاشقان حسینی در آستانه محرم در تلاشند که عزاداری متفاوت تر از سال های گذشته بزرگوارشود و این نشان دهنده ارادت مردم به اهل بیت(ع) و عشق و دلدادگی آنان است که هر روز در جامعه گسترش و سال به سال پررنگ تر می شود.