رئیس سازمان ملی استاندارد خبر داد:
تایید صلاحیت ۸۰ درصد کالاهای وارداتی در کمتر از یک هفته
رئیس سازمان ملی استاندارد گفت: ۸۰ درصد واردات کشور، به خصوص وارداتی که در زنجیره تولید از آن استفاده میشود در بازه ۵ تا ۷ روز ارزیابی انطباق و تائید صلاحیت میشوند.
به گزارش خبرنگار تحریریه صنعت
خبرگزاری صداوسیما؛ مهدی اسلام پناه رئیس سازمان ملی استاندارد ایران میهمان برنامه صف اول ۲۶ تیر ۱۴۰۲ با موضوع ساز و کار اعطای جایزه ملی کیفیت گفت: جایزه ملی کیفیت، جایزهای است که در قانون و در مصوبات شورای عالی استاندارد، قانون گذار برای بالندگی و تعالی در حوزه کیفیت کالا و خدمات به طور انحصاری در اختیار سازمان ملی استاندارد ایران قرار داده است.
وی افزود: این جایزه از گذشته بود، اما تبعیت آن از مدلهای رایج غیربومی بود و سعی میشد مثل خیلی از جوایز دیگر خیلی کمرنگ برگزار شود هرچند که دیگر جایزهها به غیر از این جایزه مراحل قانونی هم ندارد و به نوعی کسب و کار تلقی میشود لیکن آن چه که ما در اوایل حضورمان در سازمان در دستور کار داشتیم این بود که این مدل را بومی کنیم و از حالت اقتباسی یا تقلیدی خارج کنیم.
اسلام پناه ادامه داد: بعد از این که این موضوع را با آقای رئیس جمهور مطرح کردیم و موافقت ایشان را گرفتیم یک ساز و کار مطالعاتی عمیقی را بر این مبنا قرار دادیم که بتوانیم مدل مفهومی اولیهای را تولید کنیم که زیست بوم کیفیت و تعالی محصولات را مبتنی بر ساخت داخل پوشش بدهد فلذا با نخبگان، فرهیختگان، اساتید دانشگاه، جوانان بسیار کوشایی که میتوانستند در این بحث به ما کمک کنند، ماهها و ساعتها جلسه داشتیم.
وی اضافه کرد: در بهمن سال ۱۴۰۱ به یک مدل مفهومی رسیدیم که این مدل مفهومی آماده رونمایی بود، آقای اسماعیلی ریاست محترم دفتر رئیس جمهوری از این مدل رونمایی کردند، بعد از این رونمایی لازم بود که این مدل در ساز و کار اجرا برود، شاخصهایی که در این مدل باید دیده میشد باید مبتنی بر جغرافیای کشورهای جهان اسلام و مسائلی که دراین کشورها مبتلابه است، قرار میگرفت.
رئیس سازمان ملی استاندارد ایران گفت: ما تفکر جهادی، مثل تاب آوری، واژههایی مثل خلاقیت، مسئولیت اجتماعی، تکلیف گرایی، وجدان و مسئولیت اجتماعی و واژههایی از این دست، اخلاق در سازمان، اخلاق در بنگاه که آثاری روی کسب و کار ها، تولید و ارائه خدمت دارند در این مدل قرار دادیم و لازمه آن این بود که با مجموعه کشورهای جهان اسلام هم این موضوع را طرح کنیم.
وی افزود: جمهوری اسلامی عضو موسسه استانداردو اندازه شناسی کشورهای جهان اسلام است در این دوره ما عضو هیات مدیره این موسسه شدیم و سعی کردیم مدل را با کشورهای جهان اسلام از شهریور پارسال با کشورهای بزرگ جهان اسلام مثل عربستان، ترکیه و کشورهایی از این قبیل در همان شرایطی که روابطمان خیلی خوب نبود ما توانستیم به طور فنی و تخصصی ورود کنیم و این امر مورد استقبال قرار گرفت.
اسلام پناه ادامه داد: وقتی کشف شد که جایزه ملی کیفیت میتواند یک جایزه مهم و چهارمین جایزه کیفیت دنیا تلقی شود و از یکسری مولفههای فاخری تبعیت میکند که به کشف بازار، بالندگی محصول و گشایش مقیاسهای جدید در رشد کیفی تولید میانجامد استقبال شد و حتی درخواست داشتند ضمن توسعه این مدل در ۵۷ کشور مسلمانی که عضو اسلیک هستند تجربیات منتقل شود که اینها بتوانند به طور هماهنگ، مشترکات را با هم داشته باشند و آن را پیاده سازی کنند.
وی اضافه کرد: زمینه ارزیابی به نحوی بود که ما با حداقل تبلیغات روی اعتباری که حاکمیت داشت یعنی سازمان ملی استاندارد ایران؛ بیش از ۲۰۰ درصد داوطلبین این جایزه با کشف مدل جدید رشد کردند، ما تقریبا ۵۰۰ واحد احراز شده برای ورود به جایزه داشتیم با یک عدالت سرزمینی و اقصی نقاط کشور در حوزه کالا و خدمات در این جایزه شرکت کردند و عادلانه و منصفانه و با استقلال تمام در کمیتههای ارزیابی علمی و فنی که قبلا کارهای علمی رویش انجام شده بود، بررسی شدند.
رئیس سازمان ملی استاندارد ایران گفت: جوایز ملی کیفیت انواع مختلفی دارد و نخواستیم مثلا شروع کنیم مثل کسب و کارها، طلایی بدهیم، از مواردی که در بازار تبلیغات زیاد و متاسفانه غیرقانونی هم است؛ این موضوع چه اتفاقی را رقم میزند؟ اولا ما در دیپلماسی منطقهای که دیپلماسی همسایگی و دیپلماسی وحدت کشورهای جهان اسلام و کشورهای منطقه در نگاه دولت مردمی است، استاندارد بدون مرز برای توسعه مبادلات و تبادلات را کمرنگ دیدیم و این گردهم آیی یعنی تولید کیفیت محور در سال رشد تولید و این پیامی است برای توسعه صادرات غیرنفتی، نقش صادرات غیرنفتی و کیفیت نوع صادرات از نوع صادرات خام و ساده به صادرات پیچیده و فناورانه و علم پایه در کیفیت کار خودش را بروز و ظهور میدهد.
وی افزود: ما اعتقادمان این است که رشد تولید با رشد مقیاس تولید کیفی و عبور از مرزهای ملی شکل میگیرد و باید قابلیت رقابت داشته باشد، مصرف کننده در یک فضای غیر انحصاری و کاملا رقابتی حق انتخاب خواهد داشت طبیعتا مصرف کننده کالای کیفی، مرغوب و مقبول خودش را انتخاب میکند.
اسلام پناه ادامه داد: این جایزه در این سطح و با این پشتوانه علمی و با حمایت بین المللی میتواند به بازار ما کمک کند، بنگاه دار ما، تولید کننده ما در یک فضای رقابتی پیوسته نیاز به بازار دارد و این جایزه به آن بازار کمک میکند، از ماهها قبل تیم ارزیابان و متخصصین جوان، علمی و پخته دانشگاه و صنعت این جا توانستند که تلاشی برای گردش مدیریت دانش در حوزه کیفیت و تعالی را در کشور رقم بزنند و این نشان میدهد کشور ظرفیت بسیار بالایی دارد که دست به چنین جریان سازیهای کیفی در مقیاس ۵۷ کشور دنیا بزند.
رئیس سازمان ملی استاندارد گفت: ما امروز بیش از ۲۰۰ میهمان خارجی به طور داوطلبانه داشتیم، دبیر کل اسمیک که دبیرکل کشورهای جهان اسلام است امروز در یک سخنرانی خیلی پرمعنا و پرمحتوا از گفتمانی که جمهوری اسلامی در دوره تحولی خودش در دولت مردمی برای توسعه بازار رقم میزند، تجلیل کرد و این امر نکته مهمی است.
وی افزود: اگر ما ارزآوری را، نه ارزبری را پیگیری میکنیم، اگر ما توسعه صادرات غیرنفتی را از ابزارهای فناورانه که الگوی رقابتی دنیا است پیگیری میکنیم، باید تبعیت کنیم، اینها مدل شده و الگو است؛ امروز ما با ذخیره دانش بومی و خلاقانه در قالب این جایزه که در کشور ایجاد شد، به راحتی واحدهای ما میتوانند بازارهای خودشان را در کشورهای هدف پیدا کنند و خود را با بازار هدف تطبیق دهند.
اسلام پناه ادامه داد: خواست هدف و این تطبیق باعث میشود که هم کالای ایرانی با عزت و با حرمت جایگاه خودش را پیدا کند و بتواند نگاه دیگران را متوجه زیست خلاقانه ایرانی مخصوصا در صادرات کالاهای فناورانه و پیچیده کند.
مجری: مولفههای مربوط به فرهنگ اسلامی را چگونه شما بر همه محصولات فناورانه منطبق میکنید؟
اسلام پناه گفت:مولفههای اسلامی در کل مذهب ما، دین ما عین عقلانیت است؛ وقتی ما صحبت از انصاف میکنیم یک مولفه دوردست نیست وقتی میگوییم کم فروشی نکنید چه در کالا و چه در خدمت، وقتی میگوییم انصاف داشته باشیم در مواجهه با این عوامل هدف این نیست که ما بخواهیم بگوییم کنار بگذارید، زیرا قابلیت سنجش ندارد، مگر کسی تقواسنج دارد که بخواهد تقوای کسی را بسنجد، اصلا موضوع این نیست.
مجری: چگونه یک محصول فناورانهای که در یک دنیای مدرن تولید شده و ما هم تولید میکنیم این مولفهها را چطور بر این محصول سوار میکنید؟
رئیس سازمان ملی استاندارد ایران گفت: ۲۷۰ مولفه در ارزیابیها دیده شده است، مثلا دوام در قطعه کالای پیچیده، پایداری، گارانتی، وارانتی، طول دوره گارانتی، تسهیل، رضایت مشتری، چگونگی خرید، پیوستن این خرید به شبکه، مولفههایی از جنس رضایت و رفاه مشتری است؛ اینها انطباق عقلایی ما با دین است، وجدان و تکلیف گرایی، ما در ارزیابی هایمان وقتی بنگاهی را ارزیابی میکنیم همه جانبه است.
وی افزود: بهره وری بنگاه، بهره وری نیروی کار، میزان دقت کار، کم کردن ضایعات، انصاف به نفع مصرف کننده، احقاق حق مصرف کننده، تلقی این که مصرف کننده صاحب حق است و جا انداختن این که حق الناس است، استاندارد، کیفیت و تعالی اینها ارزیابی و تعریف شده با نمرات و فراوانیها و وزن دهی خاص خودش تعریف شده، در این مدلی که طراحی کردیم خیلی از بنگاههایی که ادعای بزرگی و تفاخر داشتند، نیستند، چون نتوانستند به این شاخصها دست پیدا کنند.
اسلام پناه ادامه داد: بنگاه ها، شرکتهای صنعتی، خدماتی، فناورانه، دانش بنیانی در این زیست هستند که دقیقا در اقصی نقاط کشور توانستند این پارامترها را به دست بیاورند این امر برای ما جذاب است، میزان داوطلبان حائز شرایطی که در عدم تبلیغ ما بیش از ۲۰۰ درصد رشد کرده یعنی به بیش از ۵۰۰ واحد توسعه یافته، ناظر بر تائید همین حکم است.
وی اضافه کرد: استاندارد در همه شئون است، انسان استاندارد، زندگی استاندارد، کیفیت کالا و خدمت استاندارد، تلاش برای تعالی، رشد، کیفیت، ترتیب قائل شدن برای رشد کیفیت، ما اینها را در این جایزه دیدیم، جایزهای باید میبود که برای جهان اسلام خریدنی باشد، در خیلی از کشورهای جهان اسلام ما کشورهایی داریم که پیوسته در حال رشد و توسعه هستند و دانشگاههای چند ملیتی دارند، سعی میکنند دانش و فناوری را وارد کنند، توسعه دهند، ما این مدل را به این نحو طراحی کردیم که نتوانیم از این موضوع غافل شده باشیم.
مجری: در حال حاضر روند صادرات و واردات چه وضعیتی از لحاظ تاخیر یا وقفه در آزمایش کردن قطعات، موتورها، همه اقلام مختلفی که وارد میشوند، دارد؟ بعضا گفت میشود اینها طولانی میشود، اگر شما آخرین وضعیت را میانگین زمانی از آن دارید بفرمائید و این که در بعضی از این موارد مثلا وقتی قطعهای باز میشود ممکن است گارانتی محصول از بین برود؟ چه قواعدی برای این کار دارید که احیانا مشکلی برای واردکننده، صادر کننده و تولید کننده ایجاد نکند؟
اسلام پناه گفت: ۸۰ درصد واردات کشور، وارداتی که در زنجیره تولید از آن استفاده میشود در بازه ۵ تا ۷ روز در دوره تحولی ارزیابی انطباق و تائید صلاحیت میشود، این ارزیابی انطباق و تائید صلاحیت شاید منجر به رد آن نمونه در آزمایشگاهها یا نهادهای همکار ما شود یا شاید منجر به تائیدش شود، تمام این تلاش به نحوی بوده که مجموعه تسهیل و تسریع کند در قالب بسته تحولی که ما در همین بهار خدمت در خدمت رشد تولید کیفی قرار دادیم ۴۷ حکم زمان دار را تدوین و ابلاغ کردیم از گمرکات و بنادر و ادارات کل استانی مان یعنی یک شمول وسیع ملی دارد روی این داریم نظارت میکنیم پس ۸۰ درصد در فاصله ۵ تا ۷ روز، قاطعانه میگویم همین ۸۰ درصد در گذشته فاصله بیش از ۵۰ روز داشت.
مجری: شما دفعه پیش که به برنامه آمدید گفتید در بعضی موارد حتی میروید در دریا زودتر از این که کالا به مقصد برسد.
رئیس سازمان ملی استاندارد گفت: بله در همه مواردی که کالای اساسی است کارشناسان ما روی عرشه کشتی میروند این کار بسیار پرخطری است و در هیچ پروتکلی هم نیامده است، این آن تکلیف گرایی است. در هیچ پروتکلی نیامده که کارشناس ما در فاصله چند مایلی که کشتی وارد لنگرگاه نشده روی عرشه کشتی برود، منتقل شود، اجازه کاپیتان کشتی گرفته شود، نمونه گیری شود و به سرزمین اصلی منتقل شود و برود در فرآیند آزمایش، ما این کار را به جهت تسهیل و تسریع انجام دادیم. بسیار کار پرخطری هم است.
مجری: اولین بار در همین دوره اتفاق افتاد؟
اسلام پناه افزود:بله، پیگیریهایی که دولتمردان مخصوصا آقای رییس جمهور و معاون اول محترم داشتند ما را به این فضا برد که ما دست به چنین حرکتی برای این که دپو و رسوبی که در ورود ما وجود داشت را بتوانیم رد کنیم و کالا و خدمت را سلامت وارد چرخه کنیم.
مجری: این اتفاق چقدر تکرار میشود و کارشناسان شما تا چه عمقی در دریا میروند؟
رئیس سازمان ملی استاندارد گفت: چند مایلی دریا کشتی هنوز وارد لنگرگاه نشده
مجری: یعنی مثلا چقدر این زمان را این کار جلو میاندازد؟
اسلام پناه گفت: شاید بیش از یک ماه به جهت این که آن کشتی باید بیاید در لنگرگاه، اجازه ترخیص بگیرد، اجازه نمونه برداری داده شود، اسناد تبادل شود، مسائل ارزی، واردکننده کشور مقصد، کشور مبدا که این خودش یک فرآیند پیچیدهای دارد، چون یک کشتی دارد میآید فرض کنید ۸۰ هزار تن محموله اش است یعنی یک ابر حامل است که از آبهای آن طرف دنیا به آبهای این طرف دنیا انتقال پیدا کرده است شما این را در نظر بگیرید، اینها همه در شرایط کاملا غیر هموار شکل گرفته، نمونه برداشته میشود، چون محمولهها میتواند محمولههای خیلی وسیع باشد که پروتکلهای خاص خودش را دارد، الزامات خاص خودش را دارد، استانداردهای خاص خودش را دارد، برداشته میشود میآید. در ارتباط با این موضوع ۵ تا ۷ روز، میماند بعضی از کالاها، سازمان ملی استاندارد ایران و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، اینها تستهای سلامت محور، میکروبی و آزمایشگاهی خاص زمان بر خودش را دارد.
وی افزود: یا در بعضی از قطعات سخت، تستهای پایداری وجود دارد که این نیاز دارد در یک دوره پایداری در یک کشش باشد اینها دیگر با ۵ تا ۷ روز ترخیص نمیشود هرچند که ما زمان ترخیص اینها را هم به شدت کم کردیم، چون هدف این است که این کالا برود در خدمت قرار بگیرد و زنجیره را کمک کند شما در نظر بگیرید همه اینها در شرایط سخت تحریم بوده، کمبود وسایل و مشکلات و تجهیز و زیرساخت همه اینها با این پیش فرض دارد وصفش انجام میشود.
رئیس سازمان ملی استاندارد گفت: قاطعانه میگویم امروز ما در حوزه کالاهای اساسی هیچ نقصی در هیچ کدام از گمرکات کشور نداریم، چون استانداردسازی، تائید صلاحیت، ارزیابی انطباق، اوزان اندازه شناسی، قسمتی هم حلال است که ما در آن مبادی هم باید اقداماتی انجام دهیم.
وی افزود: با این کار ما میتوانیم بگوییم در هیچ کدام از گمرکات و مبادی رسمی، هیچ مشکلی نداریم، حالا این فقط کالای اساسی نیست، حاملهای انرژی هم است، سوخت هم است، محمولههای آن چنانی یعنی آن چه که وارد کشور میشود، اطمینان بخشی به آن برای این که حق مردم به درستی ادا شود، چون ما وکالتی از مردم داریم، این باید برود در پروسه ما این را تسریع کردیم و این تسریع باعث این شده که امروز کوچکترین مشکلی و گلوگاهی و نقطه کوری در این چرخه زنجیره کل از بابت نظام استاندارد و تائید سلامت وجود ندارد.
سوال: آن ۲۰ درصد دیگر که گفتید میانگین یا حداکثر چقدر است؟
اسلام پناه گفت: آن ۲۰ درصد اصلا نوع کالاهای غیرحیاتی هستند نوعش فرق میکند، فرض کنید یک کالای سخت منفصله است که باید برود تست کشش، تست کشش باید ۲۰ روز زیر بار کشش و فشار و پارامترهای مکانیکال و غیرمکانیکال باشد. یا نوعا از این جنس یا فرض کنید محمولهای آمده مثلا کلاه ایمنی، این باید زیر بار تست قرار بگیرد مثلا یک روز و دو روز و زیر بار ضربه قرار بگیرد انواع تستهای میدانی و آزمایشگاهی روی آن انجام شود، آن ۸۰ درصد عمده نیاز و آن چه که احیانا بخواهد یک فاصلهای در زمینه تولید را ایجاد کند برطرف میکند. این هم با تقدم تاخری که واردکنندهها و تولید کنندهها در واردات دارند و تنظیم گری که میکنند موجبات هیچ وقفهای در هیچ تولیدی نخواهد شد مگر این که دلایل دیگری داشته باشد.
وی افزود: فردی از من پرسید که درباره واردات خودروموضع شما چیست؟ گفتم ما با تسهیل گری که کردیم برای واردات میلیونها خودرو از طرف نظام استاندارد آمادگی داریم. این در دیگر کالاها هم به همین ترتیب است یعنی سازمان امروز به این چابکی و آمادگی رسیده و این سختیهای خاص خودش را دارد که ما به گردن گرفتیم و همکاران ما واقعاً به زحمت افتادند، اما ما خودمان را موظف میدانیم.
سوال: یکی از مسائلی که در مجموعه استاندارد وجود دارد ارتباط آزمایشگاهها با تولیدکنندهها یا صادر کنندههاست، و این ارتباط بعضا فساد زا میتواند باشد یعنی یکی از جاهایی است که اگر کسی بخواهد از آن سوء استفاده کند میتواند این کار را انجام دهد البته برایش راه حلهایی هم اندیشیده شده و از گذشته هم این اتفاق افتاده است درباره این توضیح دهید که چه اتفاقی افتاده و الان چه ساز و کاری وجود دارد؟
رئیس سازمان ملی استاندارد گفت: در هر رابطه ارباب رجوع، تولید کننده، وارد کننده، مصرف کننده اگر ما در مسیر شفافیت و ارتقاء شفافیت گام برنداریم هر اتفاقی ممکن است بیفتد. ما با اقدامات پیشینی و کنترلهای پسینی برای این که ما این را در یک درگاه شفاف و امنی قرار دهیم آمدیم زیرساختها را تقویت کردیم، در این تقویت، اولا که تا آن جا که ممکن است لبه این ارتباط کم میشود، شاید هم در جاهایی اصلا این قطع شود، دو، شفافیت و سلامتی به این نظام حاکم میشود که آن زمینه فساد برطرف شود، باید سازو کارهایی که درست کار میکند را ایجاد کنیم که این کارها را کردیم، مثلا ما در نظام آزمایشگاهی، همکار با توجه به استقرار این سیستمها پیش بینی ما این است که چند هزار از نظامات آزمایشگاهی، همکاری و ارزیابی و انطباقهای ما ریزش خواهند کرد یعنی اینها خودشان را باید بتوانند با پارامترها و نظامات شفافیت ما منطبق کنند. با همین حرکتهای تحولی ما در سال گذشته، دومین دستگاه شفاف کشور بودیم که بالاخره شفاف همه چیز را در معرض دید گذاشتیم که کنترل بر آن وجود داشته باشد.
اسلام پناه افزود: فرض کنید ما آزمایشگاههای مرجعمان را هم باید در معرض قرار میدادیم، این کار را هم کردیم، تقویت آزمایشگاهها را باید انجام میدادیم در دستور کار قرار دادیم، تقویت آزمایشگاههای مرجع چه در حوزه مشتقات و میعانات و چه در حوزه کالاهای غذایی و چه حوزههایی که ساز و کارهایش را به ما برمی گردد و برابر قانون ما باید رویش اعمال کنیم لذا من نمیتوانم بگویم صفر شده، اما قاطعانه میگویم شاید آن چه که در ذهن شما است امروز به هیچ وجه در سازمان جاری و ساری نباشد و از یک نظم یکپارچه شفاف خیلی در معرض و شیشهای برخوردار است البته با توجه به این که تکنولوژی پیشرفت میکند، ما هم باید خودمان را پیوسته منطبق کنیم، این پیوسته رشد میکند و گام به گام جلوتر میرود ما هم باید تعقیب و گریز نکنیم، حرکت لب به لب و قابل شناختی را در دستور کار داشته باشیم که اینها همه دارد انجام میشود.
وی اضافه کرد: طیف کارهای سازمانی به اندازهای زیاد است که ما به هر حوزه که وارد شویم حرفی برای گفتن در آن وجود دارد، مثالی بزنم پریروز که جلسه شورای عالی استاندارد را داشتیم ما بعد از ۲۰ ماه به لطف حمایتها و پشتیبانیهای دولت مردمی و شخص آقای رئیس جمهور سومین جلسه شورای عالی استاندارد را برگزار کردیم. شاید خیلی خوشایند نباشد گفتنش,، اما در بیست سال گذشته قبل از این ۲۰ ماه هیچ رئیس جمهوری این جلسات را تشکیل نداد، یعنی در شصت سال گذشته، کاری که شده، این معنا را دارد و این به این معنا است که دولت حقوق مردم، خدمت به مردم، رفاه ایجاد کردن، تعالی و کیفیت را، حرکت در مسیر استاندارد را جزو اولویتها و وعدههای صادق خودش قرار داده است.
اسلام پناه گفت:ما ۲۰ مصوبه داشتیم و عموم این مصوبهها مصوباتی بودند که برای مردم قابل درک هستند مثلاً ۵ مصوبه ما در حوزه خدمات بود استانداردسازی خانههای سالمندان، استانداردسازی هتلها، ستارههایی که به هتلها داده میشود منطبق با چیست؟ تاثیر این استانداردسازی بر نرخ کیفیت و بر نرخ قیمت تمام شدهای که از مصرف کننده گرفته میشود اینها همه در استانداردسازی دیده میشود، استانداردسازی مهد کودکها، استانداردسازی و ایمنی اتاقهای مادر و فرزند و توسعه اینها به کمک دستگاههای اجرایی. اینها هر کدام دستگاههای اجرایی خاص خودش را دارد و ما به عنوان مرجعیت این موضوع، این خدمت را در اختیار مجموعه نظام اداری و اجرایی کشور قرار دادیم.
سوال: در بعضی از موارد رتبهبندی هم انجام میدهید؟
رئیس سازمان ملی استاندارد گفت: ما در حوزه هتلها، بهزیستی یا در حوزه آموزش و پرورش به کمک خود دستگاهها استانداردها را تهیه و تدوین میکنیم.
سوال: منظورم این است که صفر و یکی نیست رتبهای است.
اسلام پناه گفت: نه صفر و یکی نیست این پیوسته باید ارتقا پیدا کند این متغیر ترتیبی است یعنی رشد کند آنهایی که ایجاد میشوند با مولفههای قابل سنجش و مقبول ایجاد شوند. حتی ما در بحث ناترازی انرژی در حوزه ساختمان ورود کردیم به کمک شورای عالی استاندارد و شورای عالی انرژی که ما بیاییم یک برچسب سازی انرژی را برای یک ساختمان استاندارد ایجاد کنیم. طیف وسیعی است این را با مساکن اداری شروع میکنیم از اول سال ۱۴۰۳ که بتوانیم خیلی از مسائلی که مترتب مسائل موجود کشور است را رفع و رجوع کنیم.
سوال: یک سری استانداردهای جدید داریم استانداردهای اجباری جدید مثل پوشاک، کفپوش، مبلمان، شما به اینها هم ورود کردید. درباره اینها هم بگویید که چه اتفاقی افتاده است؟
اسلام پناه گفت: سلامت مردم برای ما مهم است. فرض کنید کالای خواب یک کالایی است که مردم مصرف کننده آن هستند یا استاندارد بودن مبلمان. بازارهای ما معمولاً در این حوزه کارهای خوبی انجام دادند و از سازوکارها تبعیتهای خوبی دارند.
رئیس سازمان ملی استاندارد افزود: بازارهایی هم داریم که به توسعه اینها لطمه میزنند یعنی به توسعه آن حداکثر واحدهای تولیدی، ما آمدیم به کمک همین واحدها، انجمنها و تشکلها و با کمک خود دستگاههای اجرایی شان، استانداردهای اجباری را وضع میکردیم مثلاً در پوشاک، پوشاک کودک معیاری دارد یعنی یک درصدی از این، باید ترکیبی از نخ پلی استر، نخ پنبهای و ترکیبی از افزودنیها باشدکه این وقتی در مواجهه با پوست قرار میگیرد باید سلامتیش را ما تضمین کنیم دیده شود. حالا چگونه؟ با برچسب گذاری، ما باید مصرف کننده را آگاه کنیم.
سوال: برای استاندارد پوشاک در چه وضعیتی هستیم و چه قدمهایی برداشتید؟
اسلام پناه گفت: هیچ نگرانی برای کسی نیست این وضع استانداردها پشتیبانی از تولید است، خدمت گزاری به تولید است، کمک به بازارسازی تولید است، مقابله با آنچه که خلاف خواست اهل تولید است را رقم میزند و حرفها شنیده میشود به اشتراک گذاشته میشود و این توانگریها را به کمک واحدهای تولیدی، تولیدکنندگان بالا میبریم و زمینه احقاق حقوق مردم را هم در این موضوع میبینیم که در واقع این بُرد بُرد جلو برود.
سوال: وقتی من میخواهم بروم کالایی مثل لوازم خانگی بخرم خوب نگاه میکنم ببینم نشان استاندارد دارد خاطرم جمع میشود خریداری میکنم روی پوشاک چگونه میشود این را اعمال کرد؟
اسلام پناه: نشانه گذاری، باید نشانه گذاری داشته باشد، لباسهایی که با بدن در تماس است. نشانه گذاری این است که مصرف کننده حق انتخاب داشته باشد که کالایی که میخرد از این نشانهها و از این سنجهها برخوردار است. این حق مصرف کننده است و حق الناس مردم است کما این که در اقصی نقاط دنیا هم دارد اجرا میشود، تولید کنندگان نامدار ما که از سالهای طولانی، اهل تولید بودند برایشان کیفیت مهم است حداقلهای تولید که میشود استاندارد جنبه شرعی، اخلاقی، انسانی دارد؛ آنهایی که متشرع به این وصفی که من کردم هستند در اصول فنی، میگویند ما خودمان میخواهیم از آن نام خودمان، از نام تجاری خودمان، از بازاری که تعهد مصرف کننده و وفاداری مصرف کننده را برای خودمان جمع کردیم دفاع کنیم پس یک جوانمردی بخشی و کارخانهای و تولیدی را برای خودشان پیوسته پرس و جو میکنند.
سوال: شما درباره استاندارد اجباری قطعات خودرو هم در یک سال اخیر کارهایی انجام دادید، و استاندارد ۸۵ گانه خودروها که تا پایان تیر مهلتش تمام میشود و احتمالا بعد از این، ما باید شاهد اتفاقاتی در صنعت خودرو باشیم.
اسلام پناه گفت: ما زمانی که کار را دست گرفتیم کمتر از ۵۴ قطعه استاندارد سازی شده بود، یک خودرو به عنوان یک کالای صنعتی تمام شده چند هزار قطعه دارد، ۵۴ قطعه عددی در این اعداد حساب نمیشود. با برنامه ریزی که کردیم تا پایان سال ۱۴۰۱ و انشاالله تا پایان سال ۱۴۰۲ , این تعداد را به هزار قطعه خواهیم رساند. این تعداد تعدادی که همه اش پشتوانه علمی، پژوهشی، تحقیقی و آزمایشگاهی و فناورانه لازم دارد کار سادهای نیست اگر کار سادهای بود یا ارادهای بود در ۴۳-۴۴ سال گذشته و قبلتر این اتفاق میافتاد.
رئیس سازمان ملی استاندارد افزود:، اما عزم، جزم است که ما این را بتوانیم به سمتی ببریم که محل رجوع شود و محل اجبار قرار بگیرد این در رابطه با استانداردهای قطعه. در رابطه با استانداردهای اجباری ۸۵ گانه، ما باورمان این است که کیفیت خودروی داخلی باید بالا برود و بهتر شود. این خواست مردم است کما این که بارها هم گفته شده، این حق مردم است در این مسیر حرکت شده یعنی دولت و شخص آقای رئیس جمهور در فرمان هشت مادهای شان این مسیر را پیوسته میروند، اگر همین مسیر در طی سالهای گذشته پیموده میشد ما امروز شاهد این مسائلی که در داخل کشور هستیم در حوزه خودرو، نبودیم. یعنی یک عقب ماندگی وسیع، ما همیشه سعی کردیم تولید را حمایت کنیم.
سوال: هم اکنون چه اتفاق ملموسی بعد از اعمال استانداردهای جدید و الزام خودروسازها به رعایت آن خواهد افتاد؟
اسلام پناه گفت: تعدادی از خودروسازهای ما در حال پاس کردن الزامات هستند، آن تعدادی که به قانون عمل نکنند، قانون فصل الخطاب است دور زدن قانون یا رد کردن قانون خط قرمز است. البته ما درک لازم را در این موضوع داریم، زمانهای لازم و بازههای چند ماهه و چند ساله را هم دادیم و امیدوارم همانطور که بسیاری از خودروسازها رعایت کردند، بقیه هم رعایت کنند و آن چه که خاص مردم است را ادا کنند، خواست مردم ارتقاء کیفیت و رشد ایمنی است.
سوال: اگر نکنند چه میشود؟
وی افزود: اگر نکنند برابر قانون عمل میشود.
سوال: یعنی ممکن است مثلا خط تولید خودرویی به خاطر این که استانداردها را رعایت نکردند در ماههای آینده متوقف شود؟
رئیس سازمان ملی استاندارد گفت: من به جهت جایگاهی که دارم اگر بخواهیم صحبتی کنم شاید آثاری را در بازار بگذارد؛ اجازه دهید خط قرمز ما را همان طور که قانون تقویت کرده، قانون قرار دهیم؛ وقتی خودروساز از جایی که حق مصرف کننده است عبور میکند ما به کمیسیون ماده ۴۲ قانون فرا میخوانیم و تذکرات لازم را میدهیم؛ مبنا قانون است با درک کامل فنی و تخصصی که داریم و خودمان را متخصص میدانیم و سازمان را در این امر متخصصترین میدانیم لذا ان شاءالله همه از قانون تبعیت خواهند کرد.