شاخصهای ارزیابی جایزه ملی کیفیت بر اساس مشترکات جهان اسلام
رئیس سازمان ملی استاندارد ایران از برگزاری مراسم اختتامیه جایزه ملی کیفیت ایران مبتنی بر کیفیت جهان اسلام با مشارکت شرکتهای برتر در روز دوشنبه (۲۶ تیر) با حضور معاون اول رئیس جمهوری خبر داد.
به گزارش خبرنگار گروه صنعت خبرگزاری صداوسیما؛ آقای مهدی اسلام پناه در نشست خبری جایزه ملی کیفیت مبتنی بر مدل کیفیت جهان اسلام گفت: در این دوره بیش از ۵۰۰ واحد تولیدی و خدماتی و صنایع مختلف آمادگی خود را برای شرکت در جایزه اعلام کردند که نهایتاً ۱۴۷ شرکت ثبت نام قطعی کرده و در فرآیند ارزیابی قرار گرفتند که با مقایسه دورههای قبل که در مجموع متقاضیان از ۲۰ بنگاه فراتر نرفته بود بیانگر اعتماد بخش خصوصی به استقلال، بی طرفی، امانت داری و قانون مداری حاکمیت است.
وی با اشاره به مصوبات دو جلسه اخیر شورای عالی استاندارد و بند ۲۰ ماده ۷ قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد، افزود: بر اساس این قانون، سازمان ملی استاندارد ایران مرجع تعیین جایزه ملی کیفیت و برگزاری مراسم مربوط و اعطای جایزه مزبور در کشور است، و در همین راستا برگزاری هرگونه همایش، هم اندیشی، سمینار و عناوین مشابه با موضوع استاندارد و کیفیت در کشور منوط به کسب مجوز از سازمان است.
رئیس سازمان ملی استاندارد ایران از اقبال کشورهای اسلامی عضو موسسه استاندارد و اندازه شناسی کشورهای اسلامی (اسمیک) نسبت به این جایزه یادآور شد: این جایزه نیز مورد توجه رئیس استاندارد عربستان سعودی و حمایت دبیرکل این موسسه بین المللی نیز قرار گرفت.
اسلام پناه گفت: این جایزه آثار و برکات قابل توجهی در رشد تولید کیفی برجای خواهد گذاشت و این روش میتواند در سطح ملی و بین المللی راهگشای توسعه نظام اقتصادی و افزایش مبادلات تجاری در عرصه بین المللی باشد.
وی درباره برگزاری جایزه ملی کیفیت بیان داشت: از آنجایی که در دورههای قبل برگزاری جایزه مدل بومی برای جایزه ملی کیفیت نداشتیم و لذا با موافقت رئیسجمهور سازو کار بومیسازی جایزه ملی کیفیت راهاندازی شد و در اسفند ماه سال گذشته از آن رونمایی شد.
به گفته اسلام پناه در حال حاضر ایران عضو موسسه اندازهشناسی و استانداردسازی کشورهای اسلامی (اسمیک) است که ۵۷ کشور در آن عضویت دارند. عضویت در هیئت مدیره اسمیک کمک کرد تا گفتمانها درخصوص این جایزه در بین این کشورها شکل بگیرد.
وی با اشاره به حضور دبیر کل اسمیک در این مراسم گفت: آقای احسان اووت برای حضور در مراسم اختتامیه جایزه ملی کیفیت ایران مبتنی بر کیفیت جهان اسلام امروز به تهران وارد شده است.
رئیس سازمان ملی استاندارد ادامه داد: درباره جایزه ملی کیفیت با حدود ۲۰ کشور از جهان اسلام نیز صحبت شده و از این ایده نیز استقبال شده، اما هنوز بحث تبلیغ دریافت هزینه از آنها مطرح نشده است. در اصل امسال به کشورهای جهان اسلام برای حضور در این رویداد فشار نیاوردیم که بتوانیم آن را ترویج کنیم؛ بنابراین برای سال جاری فقط شرکتهای ایرانی برای دریافت جایزه اقدام کردهاند.
اسلامپناه گفت: به شرکتها و بنگاههای برنده در این جایزه، سه نوع گواهی حضور، گواهی سطح اهتمام و گواهی سطح اشتهار یک تا چهار ستاره اعطا میشود و با شرکت بیش از ۵۰۰ بنگاه و شرکت در این جایزه شرکت کردهاند که رشد حدود ۱۰ برابری در مقایسه با سال قبل داشته است. همچنین ۱۴۷ واحد توانستند از فیلترهای سازمان ملی استاندارد عبور کرده و توسط ارزیابان سازمان ملی استاندارد ارزیابی شوند.
وی در پاسخ به سوالی درباره تبدیل جایزه ملی کیفیت ایران به جایزه کیفیت جهان اسلام توضیح داد: عمده تجارت ایران با کشورهای اسلامی است. در حال حاضر بیش از ۵۳ درصد صادرات کالایی (نه خام) از ایران به کشورهای جهان اسلام و منطقه صادر میشود که با آنها ایدئولوژی و باور مشترک داریم.
رییس سازمان ملی استاندارد ایران درباره اهمیت این جایزه ادامه داد: این جایزه به اندازهای اهمیت دارد که شخص مهاتیر محمد نخست وزیر پیشین مالزی بنای حضور در این مراسم را داشت، اما بنا به دلایلی امسال به صورت تصویری و برخط حضور خواهد یافت و این دوره شرکتها و بنگاههایی در حوزههای پتروشیمی، لبنی، صنایع تبدیلی، واحدهای بیمارستانی، دامپروری، شرکتهای خدماتی، بازرسی و ... حضور دارند.
وی با اشاره به سهم ۵۳ درصدی کشورهای همسایه و مسلمان از تجارت کالایی با کشورمان که ۲۷ کشور از ۵۷ کشور عضو اسمیک را شامل میشود ادامه داد: ایران با برخی از این کشورها بازار مشترک دارد که از جمله آنها بازار «حلال» قابل ذکر است و به همین دلیل دامنه شمول این جایزه، جهان اسلام در نظر گرفته شد.
رئیس سازمان ملی استاندارد ایران با بیان اینکه بازار حلال نیز بازار کشورهای مسلمان است، گفت: البته در سالهای اخیر برخی کشورهای غیر مسلمان نیز به این بازار رجوع کردهاند.
همچنین آقای احسان ساده، معاون ارزیابی کیفیت سازمان ملی استاندارد ایران و دبیر جایزه ملی کیفیت ایران به تبیین عملکرد دبیرخانه جایزه ملی کیفیت ایران مبتنی بر مدل کیفیت جهان اسلام پرداخت و با اشاره به استقبال صاحبان صنایع برای شرکت در این دوره جایزه گفت: این استقبال به نحوی بوده که از ۳۱ استان کشور متقاضی حضور داشته ایم.
وی گفت:دو ویژگی ممتاز این جایزه ملی کیفیت مبتنی بر کیفیت جهان اسلام مولفهها و شاخصها در ارزیابیها بر اساس مشترکات و ظرفیتهای جهان اسلام است و جمهوری اسلامی ایران پیشران این جایزه در بین ۵۷ کشور عضو اسمیک است که مقرر شده به عنوان مدل مشترک کشورهای اسلامی یاد شده اجرایی شود.