پخش زنده
امروز: -
جالب است بدانید ۱۳ جولای برابر با ۲۲ تیر روز جهانی سیب زمینی سرخ کرده نامگذاری شده که یکی از محبوبترین و پر مصرفترین غذاها در سراسر جهان است.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، در تقویم روزهای جهانی یک روز مشخص یعنی ۱۳ جولای مصادف با ۲۲ تیر به نام روز جهانی سیب زمینی سرخ شده تعیین شده است. سیب زمینیهای خوشمزهای که در همه جای جهان طرفدار دارند و امروزه تقریبا پای ثابت منوی همه رستوران های جهان هستند.
تاریخچه سیب زمینی سرخ کرده
اصطلاح "سیب زمینی سرخ کرده" به برش یا نوارهای سیب زمینی سرخ شده گفته میشود که از قرار معلوم منشأ دقیق آن مشخص نیست، این مورد در دهه ۱۷۰۰ به صحنه آشپزی وارد شد. البته سیب زمینی سرخ شده در دهه ۱۶۰۰ وارد اروپا شده بود، اما یک قرن کامل طول کشید تا به عنوان غذا به طور گستردهای پذیرفته شود و در دهه ۱۷۰۰ وارد لیست غذاهای موجود در منوی رستورانها شود.
داستان اولین سیب زمینیهای سرخ شده جهان
آیا میدانید که منشا سیب زمینی سرخ کرده احتمالاً فرانسوی نیست؟ سیب زمینیها قبل از رواج میان فرانسویها در بلژیک سرخ میشدند. بلژیکیها ادعا میکنند که این اختراع مردم آنها است و با داستانهای مختلف از منشا سیب زمینی سرخ کرده میگویند. طبق نسخه خطی "جوزف جرارد" ساکنان دره Meuse، در نزدیکی دینانت در بلژیک، از آنجا که در کنار رودخانه زندگی میکردند ماده اصلی غذایی شان ماهی بود، اما در یکی از زمستانهای سخت و هنگامی که رودخانهها یخ زده و صید ماهی دشوار شده بود، ایده برش دادن سیب زمینی مانند فیله ماهی و سرخ کردن آن رواج پیدا میکند. اما اینکه چرا سیب زمینی سرخ شده را به فرانسویها نسبت میدهند به این دلیل است که طبق داستانهای قدیمی در جنگ جهانی اول سربازان آمریکایی اولین بار سیب زمینی سرخ کرده را در بلژیک خورده اند، ولی به دلیل اینکه زبان رسمی ارتش بلژیک، فرانسوی بوده به اشتباه تصور کرده اند که در خاک فرانسه این سیب زمینیهای خوشمزه را میخورند برای همین از آن به عنوان سیب زمینی فرانسوی یاد کردند.
اولین بار تهیه و فروش سیب زمینی سرخ کرده روی گاریهای خیابانی موسوم به "frites"، در اواسط دهه ۱۷۰۰ در فرانسه شکل گرفت و این ماجرا هم دلیل دیگری بود برای اینکه نقطهی آغاز سیب زمینی سرخ شده را، کشور فرانسه بدانند غافل از اینکه سالها پیش از ورود این خوشمزهی پرطرفدار به فرانسه، مردم روستایی در بلژیک آن را سرو میکردند.
داستان ورود سیب زمینی به ایران
براساس آمار و اسناد قدیمی، تاریخ ورود سیب زمینی به ایران به دوران قاجار میرسد. «سر جان ملکم»، فرستاده دولت انگلیس، در اواسط پادشاهى فتحعلىشاه قاجار، سیبزمینی را به دربار ایران معرفی کرد. در زمان فتحعلی شاه، روزی «سر جان ملکم»، تقاضای شرفیابی کرد تا هدیه و ارمغان پادشاه انگلستان را تقدیم کند. فتحعلی شاه هم به خیالِ اینکه انگشتریِ الماس یا هدیهای گرانبها هدیه میگیرد، او را با گرمی پذیرفت. «سر جان ملکم» با لباس تمام رسمی و تشریفات تمام، درحالیکه پشت سر او چند برده سیاه با تعدادی صندوق بزرگ بود، وارد مقر سلطنتی شد و گفت: تصدقت گردم، این صندوقها را با نامهای که ضمیمه آن است امپراتور عظیمالشأنِ بریتانیایِ کبیر به حضور شاهنشاه ایران تقدیم کردهاند. در آن نامه امپراتور انگلیس گفته بود، چون در ایران قحطی و خشکسالی فراوانی رخ میدهد، چند صندوق سیب زمینی به همراه دفترچه نحوه کشت آن را به پادشاه ایران تقدیم میدارم. فتحعلی شاه از اینکه پادشاه انگلیس او را امر و نهی کرده بود که برای رعیت چه بکارد عصبانی شد و گفت: خوب پادشاه انگلستان برای ما چه پیشکش میکنند تا امر کنیم رعیت سیبزمینی بکارند!
وی وقتی مطمئن شد که این بار از رشوه خبری نیست، دستور داد صندوقها را به انبار بفرستند. بزرگان جمع پس از مدتی التماس و خواهش توانستند شاه را راضی کنند تا صندوقها را بین رعیت تقسیم کند. اتفاقا در همان سال و پس از کاشت سیبزمینی، در دهات ایران قحطی بزرگی آغاز شد. عدهای شایع کردند که این قحطی به خاطر کاشت بوتههای سیبزمینی است، کشاورزان هم همه بوتهها را سوزاندند و در خیابانها شعار دادند مرگ بر سیبزمینی! چون سیبزمینی را سر جان ملکم به ایران آورده بود، ابتدا به آن «آلوی ملکم» میگفتند. هنوز هم در برخی از شهرهای ایران مثل شیراز به سیبزمینی «آلو» میگویند. مثلاً «دو پیازه آلو» یک غذای شیرازی است که با سیب زمینی درست میشود و در آن از «آلو بخارا» خبری نیست!
۱۵ نکته شگفتانگیز درباره سیب زمینی سرخ کرده
منابع:
https://namnak.com
https://ruydadiran.com
https://iranianpack.com