روزی بنام جمعیت و کاهش رشد جمعیت جهان
یازدهم ژوئیه روز جهانی جمعیت نامیده شده است. روزی که از سال ۱۹۸۹ وارد تقویم شد تا جهان، عواقب رشد بیرویه جمعیت را از یاد نبرد.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، روز جهانی جمعیت رویدادی سالانه است که هر سال در ۱۱ ژوئیه برگزار میشود و هدف آن آگاهسازی دربارهٔ مسائل و مشکلات جمعیت جهان است.
این رویداد در سال ۱۹۸۹ توسط شورای مدیریت برنامه عمران ملل متحد بنیانگذاری شد.
این روز در ۱۱ ژوئیه ۱۹۸۷ به مناسبت رسیدن جمعیت جهان به پنج میلیارد نفر نامگذاری شدهاست.
روز جهانی جمعیت با هدف افزایش آگاهی مردم دربارهٔ مسائل مختلف جمعیت از جمله اهمیت تنظیم خانواده، برابری جنسیتی، فقر، سلامت مادران و حقوق بشر ایجاد شد.
تاریخچه روز جهانی جمعیت
جمعیت جهان از دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون نفر در سال ۱۹۵۰ میلادی به هفت میلیارد نفر در سال ۲۰۱۱ میلادی افزایش یافت که این مساله نیاز جدی به توسعه پایدار، توسعه شهری، دسترسی به خدمات بهداشتی و قدرت بخشیدن به جوانان را بیش از پیش ضرورت بخشید.
در سال ۱۹۸۹ میلادی، سازمان ملل متحد پیشنهاد داد تا با تمرکز و توجه جدی بر مسائل جمعیتی حول محور برنامهها و سیاستهای کلی توسعهای و نیاز جدی به یافتن راه حل برای این معضل ۱۱ ژوئیه به عنوان «روز جهانی جمعیت» از سوی تمام کشورهای جهان در نظر گرفته شود.
جمعیت جوانان جهان
امروز حدود یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون جوان در سراسر دنیا ستونهای آینده جهان را ساختهاند.
با این حال بسیاری از این جوانان با فقر، نابرابری و نقض حقوق بشر روبرو هستند که این مشکلات آنها را از دستیابی به ظرفیتهای شخصی و جمعی باز میدارد.
سازمان ملل در بیانیهای به مناسبت روز جهانی جمعیت در سال جاری میلادی (۲۰۲۳) گفته است: صدها هزار سال طول کشید تا جمعیت جهان به یک میلیارد نفر افزایش یابد.
در حالیکه جمعیت جهان اکنون از هشت میلیارد نفر فراتر رفته، اما ارزیابیهای اخیر حکایت از آن دارد که روند افزایش جمعیت دنیا، کاهشی شده است.
کاهش رشد جمعیت جهان
تلاش کشورها برای تشویقِ فرزندآوری و حل بحران سالمندیِ جمعیت
روند کاهش جمعیت و رشد پدیده سالمندی در کشورهای مختلف جهان به بحرانی جدید تبدیل شده است. مقامات تاکید دارند که برای حل این بحران به تدابیر ویژهای نیاز است.
دلیل قرار گرفتن در این بحران این است که نرخ زاد و ولد در بسیاری از مناطق دنیا به سرعت رو به کاهش است. در نتیجه جمعیت کشورها پیرتر میشود که به نوبه خود میتواند مانع رشد اقتصادی نیز شود و این شرایطی است که دولتها معمولا مایلند از وقوع آن اجتناب کنند.
پیری کشورهای پیشرفته
کشورهای بزرگ جهان از جمله چین و آمریکا در حال دست و پنجه نرم کردن با این بحران هستند با این حال ممکن است برخی از مشوقها بتوانند روند سریع کاهش جمعیت را کاهش دهند.
بر اساس دادههای اداره آمار آمریکا، میانگین سنی جمعیت این کشور به بالاترین سطح در تاریخ خود رسیده است. آمار جدید منتشر شده توسط این اداره نشان میدهد که میانگین سنی آمریکاییها بیش از ۳۸ سال است در حالی که این رقم در سال ۱۹۸۰ میلادی در حدود ۳۰ سال بوده است.
هم اکنون چین، هند، آمریکا، اندونزی، پاکستان و برزیل نیمی از جمعیت جهان را در خود جای دادهاند ضمن اینکه از هر سه نفر بیش از یک نفر چینی یا هندی هستند.
منبع: بیتوته، ویکی پدیا، ایسنا