پخش زنده
امروز: -
گفتگوهای راهبردی روسیه و کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس روز دوشنبه در حالی برگزار شد که نقش ایران در تقویت امنیت و توسعه مراودات اقتصادی بین روسیه و کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس، یکی از محورهای اصلی مذاکرات بود.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ گفتگوهای راهبردی روسیه و کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس روز دوشنبه در حالی برگزار شد که نقش ایران در تقویت امنیت و توسعه مراودات اقتصادی بین روسیه و کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس، یکی از محورهای اصلی مذاکرات بود.
ششمین دور گفتگوهای راهبردی روسیه و کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس از ظهر امروز با حضور سرگئی لاوروف وزیرامورخارجه روسیه و وزیران امورخارجه شش کشور حاشیه جنوبی خلیج فارس، به میزبانی مسکو برگزار شد.
گفتگوهای راهبردی روسیه و شورای همکاری خلیجفارس، پس از اغاز جنگ بین سوریه با داعش و گروههای تروریستیِ مورد حمایت آمریکا و محور غربی، عربی، عبری، به مدت ۶ سال متوقف شده بود.
در پی ترمیم و از سرگیری مناسبات سوریه با کشورهای عربی، از جمله اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیجفارس، روابط روسیه با کشورهای عربی نیز، وارد مرحله تازهای شده و به سرعت در حال گسترش است.
این گفتگوها در حالی برگزار میشود که آمریکا و کشورهای غربی، به بهانه جنگ روسیه و اوکراین، به دنبال انزوای روسیه در صحنه بینالمللی هستند.
هرچند مسائل منطقهای، بینالمللی و مسائل سیاسی و امنیتی و نیز تقویت همکاریها در حوزه نفت و انرژی، بویژه در قالب اوپکپلاس، از مهمترین دستور کارهای مذاکرات بین سرگئی لاوروف با وزرای خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس عنوان شده بود، اما ایران یکی از محوریترین موضوعات مورد بحث در این نشست بود.
سرگئی لاوروف، وزیرامورخارجه روسیه در آغاز این نشست هفتجانبه گفت: مبادلات اقتصادی روسیه با کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس اکنون ۱۱ میلیارد دلار است و در چشم انداز میانمدت باید چند برابر شود.
لاوروف به نقش ایران در بهبود شرایط امنیتی و توسعه مبادلات اقتصادی بین روسیه و کشورهای حوزه خلیج فارس اشاره کرد و افزود: ایران شریکی مطمئن برای روسیه و کشورهای منطقه است که در تامین امنیت و تسهیل مراودات اقتصادی نقش مهمی دارد.
لاوروف همچنین در نشست خبری این اجلاس گفت: ترمیم روابط ایران و عربستان فضای مثبتی در منطقه ایجاد کرده که میتواند به سود همه کشورهای منطقه باشد و روسیه پشتیبان تحکیم صلح و روابط دوستانه بین کشورهای منطقه است.
یکی از دیگر موضوعات مورد بحث در این نشست، مسئله فلسطین و تداوم جنابات رژیم صهیونیستی علیه ملت فلسطین بود.
بدر بن حمود البوسعیدی، وزیرامورخارجه عمان در نشست عمومی اجلاس گفت: مسئله فلسطین نباید از سوی بیتوجهی کشورهای منطقه و نهادهای بینالمللی مورد بیتوجهی قرار گیرد. کشتار وحشیانه فلسطینیان بویژه در اردوگاه جنین و دیگر مناطق فلسطینینشین، ویران کردن خانههای آنان و تداوم غصب اراضی فلسطینیها از سوی رژیم اسرائیل همچنان ادامه دارد.
وی افزود: برای جلوگیری از تداوم این جنایات، اقدام هماهنگ کشورهای منطقه ضروری است.
نایف فلاح مبارک دبیرکل بحرینی شورای همکاری خلیج فارس نیز در پاسخ به سوالی درباره تاثیر روابط حسنه ایران و عربستان بر منطقه گفت: بهبود روابط عربستان سعودی و ایران، مایه خوشحالی همه کشورهای عربی است.
دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس افزود: نقش ایران در تامین امنیت و توسعه اقتصادی در منطقه، انکارناپذیر است چراکه ما با ایران اشتراکات فراوان تاریخی داریم، دین و فرهنگ ما مشترک است و همواره خواستار توسعه و تقویت روابط با ایران هستیم.
فیصل بنفرحان وزیرامورخارجه عربستان سعودی، محمدبن عبدالرحمن آل ثانی وزیرامورخارجه قطر، سالم عبدالله الصباح وزیرامورخارجه کویت، عبدالله بن زاید آل نهیان وزیرامورخارجه امارات، عبدالطیف بن راشد الزیانی وزیرامورخارجه بحرین، بدر بن حمود البوسعیدی وزیرامورخارجه عمان و نایف فلاح مبارک دبیرکل بحرینی شورای همکاری خلیج فارس در این دور از گفتگوهای راهبردی حضور داشتند.
نخستین دور گفتگوهای راهبردی روسیه و شورای همکاری خلیج فارس در سال ۲۰۱۱ میلادی به میزبانی شهر ابوظبی در امارات برگزار شده بود.
دومین دور این گفتگوها در سال ۲۰۱۲ میلادی به میزبانی ریاض عربستان سعودی، دور سوم مذاکرات در سال ۲۰۱۴ میلادی به میزبانی کویت، دور چهارم گفتگوها در سال ۲۰۱۶ به میزبانی مسکو و پنجمین دور گفتگوها نیز در سال ۲۰۲۲ میلادی در شهر ریاض پایتخت عربستان سعودی برگزار شده بود.