پخش زنده
امروز: -
تحولات اخیر فرانسه و موضعگیری مقامهای این کشور و همچنین صدور مجوز در سوئد برای هتک حرمت قرآن، رویکردهای متناقض غرب درباره موضوعاتی مانند آزادی بیان و حقوق بشر را نشان میدهد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از میزان ؛ در روزهای اخیر و در پی کشته شدن یک نوجوان ۱۷ ساله فرانسوی، شهرهای این کشور شاهد ناآرامی های گستردهای بود.
از سوی دیگر اقدام اخیر دادگاه سوئد مبنی بر صدور مجوز برای یک اقدام هتاکانه درباره قرآن کریم، با محکومیت گسترده در جهان از جمله کشورهای مسلمان مواجه شد.
برای بررسی این موضوعات با «میرقاسم مومنی»، کارشناس مسائل اروپا گفتوگو شده که در ادامه میخوانید.
ریشه های ناآرامیهای اخیر در فرانسه
میرقاسم مومنی، کارشناس مسائل اروپا درباره تحولات اخیر فرانسه که با ناآرامی های چند روزه همراه بود، گفت: اقدام اخیر پلیس فرانسه مبنی بر شلیک به یک نوجوان الجزایری الاصل موجب شد تا احساسات عمومی در این کشور جریحه دار شود.
وی با بیان اینکه موضوع مذکور از چند جنبه قابل بررسی است، تصریح کرد: نخست اینکه مردم فرانسه این اقدام از سوی پلیس فرانسه را اقدامی فراقانونی میدانند که بدون توجه به حقوق شهروندی و بدون توجه به آثار آن صورت میگیرد؛ در این حادثه یک نوجوان هدف قرار میگیرد که جرم خاصی مرتکب نشده، تهدید امنیتی به شمار نمیرود و صرفا یک تخلف رانندگی را مرتکب شده است.
این کارشناس مسائل اروپا با بیان این مطلب که اقدام اخیر پلیس فرانسه بار دیگر موجب بالا گرفتن بحث قومیتها و حقوق آنها در فرانسه شده، یادآور شد: شلیک پلیس باعث شده تا یک نوجوان الجزایری الاصلِ مهاجر هدف قرار بگیرد؛ این امر اعتراضات را به همراه داشت و از سوی دیگر اقدامات خشونت بار پلیس فرانسه است که بیش از حد اعمال شد و فضای را برای ایجاد تشنج در جامعه فرانسه فراهم کرد.
مومنی همچنین نوع برخورد پلیس فرانسه با مردم و معترضان را از موضوعات مهم تحولات اخیر در این کشور توصیف کرد و گفت: کشورهای غربی و از جمله فرانسه خود را مهد آزادی بیان و حقوق بشر میدانند، اما برخورد با معترضان در این کشورها بسیار متفاوت از این ادعاها است.
به گفته وی، تنها در چند روز اخیر صدها شهروند فرانسوی دستگیر شدند؛ این امر نشان میدهد موضوعاتی که اروپاییها درباره کشورهای دیگر و در سطح بین المللی مطرح میکنند زمانی که نوبت به خود آنها میرسد، متفاوت میشود؛ آنها اقداماتشان را توجیه میکنند و این موضوعی است که باید بررسی شود.
این کارشناس مسائل اروپا کشته شدن نوجوان ۱۷ ساله و جریحه دار شدن احساسات عمومی را در فرانسه و اعتراضات متعاقب آن را در واقع نشانگر موضوعی گستردهتر دانست و تاکید کرد: این موضوع بهانهای است تا مردم فرانسه خواستههای خود را مطرح کنند و این خشونتی که مشاهده شد پیامی را برای فرانسه به همراه دارد و آن اینکه مردم فرانسه ناراضی هستند و نیاز به یک بازنگری در قوانین و احترام به حقوق شهروندی وجود دارد.
مومنی همچنین به اعتراضات دامنه دار در فرانسه در سالهای اخیر مانند جنبش جلیقه زردها اشاره کرد و گفت: موضوعی که درباره فرانسه شاهد آن هستیم این است که این کشور در ۵ سال گذشته چندین بحران را تجربه کرده است؛ از جنبش جلیقه زردها گرفته تا اعتراض به افزایش قانون بازنشستگی و در حال حاضر نیز اعتراضات به کشته شدن یک نوجوان در این کشور.
وی با بیان اینکه همه اینها یک موضوع را عیان میکند و آن اینکه جامعه فرانسه ملتهب است و این التهاب را به هر بهانهای نشان میدهد، تصریح کرد: این موضوع نشانگر آن است که مردم فرانسه مطالباتی دارند و دولت فرانسه به این مطالبات توجهی نداشته است.
این کارشناس مسائل بین الملل معتقد است مقامهای فرانسه قصد دارند این اعتراضات را با خشونت سرکوب کنند، اما این روند ادامه خواهد داشت، چرا که مسائل اصلی و ریشهای که منجر به این ناآرامیها شده، از بین نرفته و حل نشده است و به بهانههای مختلف این مسائل بروز خواهند کرد.
سیاست دوگانه غربیها درباره رسانه های اجتماعی
مومنی در بخش دیگری همچنین با اشاره به اظهارات اخیر رئیس جمهور فرانسه در انتقاد از رسانههای اجتماعی، گفت: موضوعی که وجود دارد سیاستهای دوگانه غربی هاست؛ نسخههایی که برای خارج از فرانسه در مورد موضوعات مختلف از رسانههای اجتماعی گرفته تا بحت جوانان و حمایت از آنها پیچیده میشود، اما در داخل رویکرد دیگری را به کار میبندند و سخن از محدودیت رسانهای و رسانههای اجتماعی به میان میآورند و از مسئولیتپذیری خانوادهها در قبال فرزندان صحبت میکنند.
وی عنوان کرد: در فرانسه بخشنامههایی درباره شیوه اقدام رسانههای اجتماعی در خصوص اعتراضات صادر کردند که این امر به نوعی محدودیت رسانهای است که از سوی آنها اعمال میشود.
اتهامات واهی حقوق بشری غرب به دیگر کشورها
این کارشناس مسائل اروپا بیان کرد: اگر نگاهی به تاریخ صد ساله اروپا نگاهی بیندازیم متوجه میشویم که اروپاییها همواره یک سیاست دوگانه را نسبت به داخل و خارج از مرزهای خود دنبال کردهاند؛ در قبال کشورهای مسلمان، کشورهای منطقه و کشورهای آفریقایی با یک سیاست رفتار و موضعگیری کردهاند که بر خلاف مناف ملی این کشورها بوده است، اما در داخل کشورهای اروپایی همان مسائل به عنوان یک تهدید امنیتی تلقی شده است.
به گفته وی، همین رسانههای اجتماعی را در نظر بگیرید که در قبال کشورهایی مانند ایران سعی کردهاند با بهانههای حقوق بشری اتهاماتی را مطرح کنند و از آزادی بیان سخن گفتند، اما در کشورهای خود به دنبال محدود کردن آن بوده که این یک سیاست دوگانه است.
نگاهی به موضوع هتک حرمت قرآن کریم در سوئد
این کارشناس مسائل بین الملل گفت: اقدام دادگاه سوئد و صدور مجوز برای توهین به مقدسات دینی آزادی بیان نیست.
میرقاسم مومنی با اشاره به موضوع هتک حرمت قرآن کریم در سوئد افزود: اینکه دادگاه سوئد چنین مجوزهایی را به بهانه آزادی بیان صادر میکند کاملا بر خلاف اصول انسانیت و اجتماعی است.
وی گفت: این موضوع که یک فرد افراطی مجوز هتک حرمت به قرآن را میگیرد به معنای ایجاد تشنج در جامعه جهانی و توهین به تمام مسلمانان جهان و حتی قوانین خود غربی هاست.
این کارشناس مسائل بین الملل تاکید کرد: آزادی این نیست که هر فردی در جامعه بتواند توهین کند؛ بلکه آزادی بیان این است که افراد بتوانند درباره عقاید خود آزادانه بحث، گفتوگو و اظهار نظر کنند؛ فرض کنید فردی در اروپا اقدام به آتش زدن یک کتاب مقدس دیگر کند، در این صورت واکنش اروپاییها چگونه خواهد بود؟
مومنی، معتقد است چنین اقداماتی میتواند به تشدید تنشها و افزایش اختلافات مذهبی در جهان دامن بزند و با افزایش این اختلافات مذهبی، ناامنی نیز افزایش خواهد یافت.
این کارشناس مسائل اروپا با اشاره به اینکه بر اساس هیچ قانون بین المللی و در هیچ جامعه بین المللی توهین به مقدسات یک کشور و یا یک مذهب آزادی بیان به شمار نمیرود؛ گفت: آزادی بیان در کلام است نه در توهین به دیگران؛ توهین به قرآن توهین به بیش از ۲ میلیارد مسلمان در جهان است و در قوانین اتحادیه اروپا نیز چنین اقداماتی جرم است.
میرقاسم مومنی افزود: توهین به مقدسات جامعهای که ۳۰ درصد از جمعیت یک کشور است یک تلنگر برای کشورهای غربی است و نشان میدهد که این اقدامات با انگیزههای سیاسی صورت میگیرد.