پخش زنده
امروز: -
دبیر گروه قفقاز و روسیه در پژوهشكده مطالعات استراتژیك خاورمیانه معتقد است تربیت كاردارهای فرهنگی متخصص و اعزام آن به كشورهایی نظیر قفقاز در تقویت دیپلماسی اقتصادی نیز مؤثر است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، آقای میلاد مخیری به بررسی سیاست خارجی ایران در قبال قفقاز پرداخت و به برنامه راهبرد شرقی گفت: خوب است فارغ از نگاهِ ایرانی، بر اساس وجهی علمی و باستانشناسی و تاریخی بهرهای برای راهگشایی اهداف سیاست خارجی داشته باشیم.
وی افزود: به نقل از دكتر معین در كتاب فرهنگ، قفقاز برگرفته از نام كوه قاف است كه در افسانههای تاریخی، مفهومی زبانی و اسطورهای دارد و در مطالب اندیشمندان مختلف، این مطلب درج شده است.
مخیری در بخشی دیگر از مصاحبه با رادیو گفتوگو از عوامل واگرایی و همگرایی نسبت به قفقاز سخن گفت و افزود: رابطه سیاسی و دیپلماسی اقتصادی موجب همگرایی نظامی و امنیتی ایران با قفقاز میشود؛ ولی متأسفانه ما نسبت به رژیم صهیونیستی و تركیه در قفقاز عقبافتادهایم كه ناشی از نگاه تكبعدی ما در دیپلماسی فرهنگی بوده است.
وی ادامه داد: با فروپاشی شوروی در ۴ دهه گذشته فرصتهای زیادی داشتیم تا از مسئله فرهنگ و زبان فارسی، هنر و موسیقی و نیز تشیع استفاده كرده به قفقاز نزدیكتر شویم.
این استاد دانشگاه در خصوص قفقاز شمالی گفت: این مناطق حب و بغض تاریخی در دل دارند كه ناشی از جنگهای درازمدت ایران قاجاری و روسیه تزاری بوده است و شمال قفقاز آسیبدیده است.
وی با بیان این كه چنین مناطقی همواره سودای مستقل شدن در سر داشتند، گفت: واقعیت سیاست بینالملل از سوی نسل جدید این مناطق پذیرفته شده است؛ شرق این بخش چچن، داغستان، این گوشت یا و قوه چای قرار دارد و فرهنگهای باستانی نظیر چهارشنبهسوری را در دل خود دارند.
مخیری تصریح كرد: كاردارهای فرهنگی متخصص باید به این مناطق فرستاده شوند تا سیگنالهای فوق را شناسایی كرده و نسبت به آن حمایتهایی برای تاجران و هنرمندان در نظر داشته باشند.
وی با اشاره به این كه كشورهای دیگر از نداشتههای خود بهرهبرداری میكنند، تأكید كرد كه مسئولان حاضر در ایران با وجود دسترسی به داشتههای كهنِ ایرانی، اما از آن در راستای دیپلماسی فرهنگی و اقتصادی استفاده نمیكنند.
مخیری گفت: واقعیت سیاست بینالملل ایجاب میكند كه هر كشوری اگر در دوره گذارنظم بینالمللی ورود یابد كه اوج آن در حوزه فرهنگ است، برنده خواهد بود كه در اهداف قدرت نرم نقش اصلی را ایفا میكند.
وی اضافه كرد: ما باید واقعیتهای فرهنگی را شناسایی كنیم و نسبت به آن فوكوس داشته باشیم.
مخیری در ادامه سخنان خود در رادیو گفتوگو درباره تأثیرگذار بر روابط با قفقاز گفت: دوران گذارنظمهای بینالمللی در طول تاریخ همیشگی بوده است.
بدین صورت كه قدرتهایی همواره خود را بهعنوان یك هژمون معرفی كردهاند كه میتواند بهصورت تك یا دوقطبی بروز و ظهور یابد و آنارشی تمرین آن نیز مدل چندقطبی است.
وی افزود: امروز باتوجهبه ارتقای بینش سیاستمداران قدرت، بازی فراگرفته شده است و صرفاً نمیتوان گفت گذارنظم بینالمللی قرار است ما را به سمت تكقطبی سوق دهد؛ بلكه این نظم باید در قالب چندین قطب بروز و ظهور یابد.
در این راستا امریكا در مسیر افول است و جای تكقطبی را به قطبهای دیگر میبخشد و هند و چین و روسیه قدرت خود را در این راستا به ثبت میرسانند.