پخش زنده
امروز: -
مدیر دفتر بهره برداری از تاسیسات آبی آبفای استان تهران با بیان اینکه ذخایر آب پایتخت در مقایسه با سال گذشته حدود ۵۰ میلیون متر مکعب کمتر است گفت: شهروندان ما از بخش عظیمی از آب شرب برای مسائل بهداشتی استفاده میکنند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما رادیو گفتگو در برنامه روزنه به گفتگو با آقای علی اکبر ملکوتی - مدیر دفتر بهره برداری از تاسیسات آبی آبفای استان تهران پرداخته، جزئیات این گفتگو به شرح ذیل است:
سوال: قطعا گرمای هوا در تابستان کاملا منطقی است، حالا هم که در اواسط تیرماه هستیم و گرمای هوا هم خیلی زیاد است و امروز در خبرها شنیدیم که تا پایان این هفته به ۴۵ درجه هم تهران خواهد رسید. بهرحال این نگران کننده نباید باشد باید با تفکر و مدیریت حل کنیم مشکلات را، افزایش دما قطعا باعث افزایش مصرف آب هم میشود راهکارهای شما را بشنویم در مدیریت مصرف اب، وقتی ما میگوییم مدیریت مصرف آب شاید برای بعضی از افراد این توهم پیش بیاید که مدیریت مصرف آب یعنی آب مصرف نکنیم، چرا آب مصرف بکنیم، اما به اندازه، راهکارهای شما را هم بشنویم.
ملکوتی: همانطور که شما فرمودید بهرحال منابع آبی استان تهران یک منابع آبی محدودی هستند، ما برای تامین آب به دریا وصل نیستیم، خشکسالیهای پی در پی هم در استان تهران در چند سال گذشته ما تجربه کردیم، نشان داد که خشکسالیها میتواند اثرات خیلی کاهشی روی منابع آبی داشته باشد، این هم بد نیست بدانیم شهروندان در جریان باشند که ما در سال آبی که در جریان آن هستیم، یعنی از ابتدای مهرماه ۱۴۰۱ تاکنون، به میزان ۱۹۴ میلیمتر بارندگی داشتیم که باز هم خدا را بخاطر این نزولات جوی شاکر هستیم، ولی همین میزان بارندگی هم در مقایسه با مدت مشابه بلند مدتش ۲۷ میلیمتر کاهش دارد، همین امر هم باعث شده که ما همچنان ذخایر آبی که در پشت سدها داریم به میزان حدود ۵۰ میلیون متر مکعب کمتر از سال گذشته باشد، این یک هشدار برای ما هست که منابع آبی را باید حفظ بکنیم.
همانطور هم که شما فرمودید انتظار ما این نیست که کسی از آب شرب استفاده نکند، انتظار این هست که درست و بهینه مصرف بکنیم، بهرحال مشخص است ما میگوییم آب شرب، یعنی باید برای مصارف شرب و بهداشت استفاده بشود، نباید شهروندان از آب شرب که با این سختی و با این محدودیتی که در این چند سال گذشته شاهد بودیم و تجربه کردیم، برای مصارفی که هیچ ارتباطی در خصوص استفاده از آب شرب هست استفاده کنند، به فرض مردم نباید از آب شرب برای شستشوی حیاط، خودرو، راه پله و مشاعات استفاده کنند و باید جدی این مصارف را قطع بکنند، چون عامل استفاده بی رویه از آب باعث کاهش منابع میشود.
سوال: میتوانیم تذکر هم بدهیم من چند روز پیش داشتم در خیابان میرفتم دیدم که یکی از مغازه دارها، مغازه تغذیهای بود تقریبا تمام پیاده رو و جلوی مغازه خودش و مغازههای اطراف را دارد با آب میشوید، خیلی مودبانه به ایشان تذکر دادم، گفتم آب جارو نیست.
ملکوتی: بهرحال مردم باید برای این مصارف از طی و جارو و یا از یک دستمال مرطوب برای تمیزکاری خودرو، شیشه، در، پنجره استفاده بکنند، ضمن این که در تابستان افزایش درجه حرارت باعث میشود ما از کولرهای آبی استفاده بکنیم، مردم باید دائما کولرها را سرکشی بکنند، از سایبان استفاده بکنند، پوشال هایش را عوض بکنند، تاسیسات داخل منازل را به صورت دورهای بازدید بکنند، فلاش تانکها، توالتهای فرنگی اینها بهرحال مکانیزمهایی دارند که ممکن است اینها خراب و موجب اتلاف آب بشود.
شهروندان ما از بخش عظیمی از آب شرب برای مسائل بهداشتی استفاده میکنند مثل زمان استحمام، واقعا با یک فرهنگ درست و تعهد به استفاده بهینه از آب شرب، ما میتوانیم این مصرف را کاهش بدهیم، زمانی که ما در این مصارف هستیم میتوانیم با یک قطع و وصل کردن جریان خروجی آب یا تنظیم این جریان میزان مصرفش را به شدت کاهش بدهیم، در بحث شستشوی ظروف، سبزیجات و ... میتوانیم با دقت این مصارف را کنترل کنیم و موجب نشویم آب اسراف بشود، اگر منابع آبی ما کاهش پیدا کند، جایگزینی برایش وجود ندارد، انرژی آب مثل مثلا انرژی برق و گاز نیست که از خارج از حوزه بتوانیم منتقل بکنیم پس این منابع را باید حفظ کنیم.
سوال: اصلاح الگوی آبیاری کشاورزی یکی از راهکارها میتواند باشد، اما تکنولوژیهای مدرن، مثلا سیستم تبرید تبخیری یا تکنولوژیهای دیگر میتواند در این زمینه در مدیریت مصرف آب به ما کمک کند؟
ملکوتی: من یک توضیح راجع به موضوعی که شما فرمودید برای استفاده از آب برای پیاده رو بدهم، ما تمام این مشترکان را طی تیمهایی که داریم در حوزه شهر پایش میکنیم و شناسایی میکنیم و تذکر کتبی به ایشان میدهیم، درخواست میکنیم که این اقدام را انجام ندهند، در صورت تکرار اقدام به اعمال محدودیت تامین آب برای این مشترکان میکنیم. در دستور کار ما هست از سالهای گذشته، امسال هم تشدید شده است.
در بحث آب کشاورزی بله فرمایش شما درست است، ولی در حوزه آبریزهای تهران آب کشاورزی خیلی کم است در مقایسه با مصرف، ولی فرمایش شما کاملا درست است این هم میتواند کمک شایانی بکند در بحث مدیریت منابع آب.
سوال: ما، چون رسانه هستیم همهی ابعاد مطالب را از دید رسانه هم نگاه میکنیم فکر میکنم که آگاهی دادن به مردم چه از طریق رسانه که کار ما است و چه در مدارس و حتی چه در کلاسهای مختلف میتواند خیلی مهم باشد مثلا من دیدم مثل آن زمانی که بچهها شده بودند همیار پلیس، به پدر و مادرشان تذکر میدادند، حالا ما میتوانیم همیار آب هم درست کنیم برای خودمان از طریق بچهها، چون بچهها خیلی باهوش هستند و از طریق مدارس و رسانهها این آگاهی دادن به مردم هم میتواند موثر باشد به نظر شما درست است؟
ملکوتی: بله، من در مصاحبه قبلی هم به این مورد اشاره کردم و از مدیران و از آموزگاران و دبیران مدارس خواستم که بعنوان یک تعهد اجتماعی موضوعات را در سر کلاس مطرح بکنند که فرزندان ما هم در جریان این امورات قرار بگیرند که منابع آب خیلی مهم است آموزشهای لازم را به ایشان بدهند و ما هم هرگونه همکاری بخواهند در این زمینه آماده هستیم که داشته باشیم که انشاالله با کمک همدیگر بتوانیم یک آینده پایداری برای منابع آب رقم بزنیم.