به گزارش
خبرگزاری صدا و سیمای مرکز قزوین؛ آجرها و بلوکهای شیشهای که در ابعاد استاندارد ۲۰ در ۱۰ در پنج سانتیمتر تولید میشود، میتوان به استفاده وسیع آن درصنعت ساختمان سازی بهمنظورساخت انواع دیوار و قسمت بندی فضا(پارتیشن)، استفاده در نمای ساختمان و نیز مصارف هنری و تزئینی در هتلسازی و ساخت مراکز فروش، مراکز تفریحی، سالنهای اجتماعات وغیره کاربرد دارد.
این محصولات پیش از این در کشورهایی همچون ایتالیا و چین تولید میشد که به علت قابلیت عبور نور از آنها و همچنین امکان طراحی رگههای رنگین با طرح و نقشهای مختلف، میتواند زیبایی خاصی به محیط بدهد و از این رو در سالهای اخیر با استقبال خوبی در بین طراحان ساختمان و ساختوسازکنندگان در اقصی نقاط جهان مواجه شده است.
پیش تولید شیشه با قطر ضخامت ۵۳ میلیمتر
«محمود نجدت» عضو مجمع کارآفرینان ایران در جریان بازدید از خطوط تولید شیشه یکی از کارخانجات باسابقه و قدیمی کشور در قزوین افزود: پیش تولید شیشههای با قطر ضخامت ۵۳ میلیمتر بهمنظور تولید بلوک و آجرهای شیشهای در این مجموعه آغاز شد. امروزه این محصولات کاربردهای زیادی در جهان بهویژه در ساختو سازهای تزئینی دارد.
نجدت اضافه کرد: این شرکت قدیمی و باسابقه کشور که نخستین بار در سال ۱۳۴۷ اولین محصول تولیدی خود را روانه بازار کرد، در طول حدود ۶ دهه فعالیت خود انواع شیشههای مشجر بیرنگ و رنگی با طیف وسیعی از نقش و طرح، به ضخامتهای چهار تا ۱۲ میلیمتر تولید میکرده است که همچنان نیز تولید این محصولات ادامه دارد.
او گفت: از اردیبهشت امسال با برنامه ریزی جدید تعریف شده برای کوره این واحد، تغییری در محصولات تولیدی مبنی بر افزایش ضخامت شیشه به وجود آمد که هدف از تولید این محصول، ساخت آجرهای شیشهای و عرضه آن به بازار است.
عضو مجمع کارآفرینان ایران افزود: همه مراحل تامین مواد اولیه، فرآوری آنها برای انتقال به خط تولید، انتقال آنها به کوره و ... در داخل شرکت و با استفاده از توان کارگران و مهندسان ایرانی به انجام رسید.
به گفته وی، این مهم با انجام کار شبانهروزی تیمی از مهندسان و کارشناسان این مجموعه و با استفاده از ماشینآلات و خطوط تولید موجود در شرکت تحقق یافت. هر ۶ وجه محصول نهایی پس از تولید و بریده شدن، پولیش میشود و ماشینآلات خاص پولیش این شیشهها را نیز مهندسان همین مجموعه در دست ساخت دارند.
این عضو مجمع کارآفرینان ایران اظهار امیدواری کرد: در آینده نزدیک دستکم یک سوم تولیدات کارخانجات شیشه قزوین به این محصول اختصاص یابد و روزانه بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ تن از این محصول روانه بازارهای صادراتی شود.
از دیگر محصولات این مجموعه، تولید «شیشه اتومبیلی» قابل اشاره است که به درخواست وزارت صمت برای دو خودروساز بزرگ کشور یعنی ایرانخودرو و سایپا تولید میشود. قطر تولید این محصولات نیز بین ۲ تا ۴.۷ میلیمتر است و با رنگ سبز لایت عرضه میشود.
رکوردشکنی ایران با تولید شیشه یکپارچه ۳۷ متری
نجدت گفت: علاوه بر آن، این شرکت موفق شد برای نخستین بار شیشهای یکپارچه با میزان درصد اکسیدآهن پایین با ضخامت ۵۳ میلیمتر، طول ۳۷ متر و ۱۰ سانتیمتر وعرض یک متر و ۶۰ سانتیمتر به وزن هفت تن و ۴۲۰ کیلوگرم تولید کند که رکوردی بی سابقه و بینظیردرجهان است.
اوافزود: این شیشه بر اساس نیاز ودرخواست مشتری با ابعاد، طرح و رنگهای متفاوت، تولید و به بازار عرضه میشود.
این عضو مجمع کارآفرینان ایران اضافه میکند: تولید این شیشه با متراژ و مشخصات یاد شده، رکوردی در جهان است و پیشتر فقط یک شرکت چینی موفق به تولید شیشهای به طول ۲۳ متر شده بود.
نجدت گفت: با توجه به بازاریابی انجام شده در دفتر این مجموعه صنعتی در دبی، شیشههای ۳۷ متری کاربردهای خاصی برای آرشیتکتهای ساختمانی داشته و در آینده نزدیک به مقصد کشورهای حوزه خلیج فارس و برخی کشورهای اروپایی صادر خواهد شد.
همه مواد اولیه مورد نیاز تولید شیشه از جمله پودر سیلیس، دولومیت، آهک، سولفات سدیم، کربنات سدیم و ... از داخل کشور تهیه و تامین میشود.
غنی بودن استان قزوین به لحاظ برخورداری از معادن سیلیس که مواد اولیه شیشه را در اختیار تولیدکنندگان قرار میدهد، این استان را به قطب صنعت تولید شیشه کشور تبدیل کرده است.
طبق اعلام سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین، سالانه حدود دو میلیون سیصد هزار تن انواع شیشه در کشور تولید میشود که استان قزوین به تنهایی حدود ۶۵ درصد تولید را به خود اختصاص داده است.
تولید سالانه بیش از یک میلیون و سیصد هزار تن انواع شیشه
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین میگوید: در این استان بیست و شش واحد تولید کننده شیشه و مشتقات آن از جمله شیشه قزوین، فلوت فارسجین، آبگینه و لیا و واحدهای جانبی همچون شیشه دارویی رازی با ظرفیت تولید سالانه بیش از یک میلیون و سیصد هزار تن در حال فعالیت است.
همچنین رونق صنعت شیشه در استان قزوین به اشتغال بیش از سه هزار نفر به طور مستقیم و سی هزار نفر به طور غیر مستقیم کمک کرده است.
عزیزالله افضلی میگوید: معادن سیلیس شصت و پنج درصد مواد اولیه شیشه را تامین میکند لذا وجود این معادن و نزدیک بودن به بازار مصرف در کنار تنوع محصول، صنعت شیشه را به صنعتی پیشتاز در این استان تبدیل کرده است.
به گفته او، ظرفیت ذخیره معادن سیلیس استان قزوین بیش از بیست وسه میلیون تن است که مواد اولیه بسیاری از صنایع شیشه استانهای دیگر را هم تامین میکند.
وی اضافه کرد: سالانه بیش از دویست هزار تن انواع شیشه در این استان تولید میشود که سی و سه درصد آن راهی بازارهای خارجی میشود.
ایران بعد از کشورهای چین و آمریکا سومین کشور تولید کننده شیشه نوزده میلیمتری در جهان بود واستان قزوین در این خصوص از جایگاه ویژهای برخوردار است که به گفته رضایی مدیر تولید کارخانه شیشه قزوین کارکنان این کارخانه، موفق به ساخت شیشه با ضخامت بالای ۵۳ میلی متر شدند که ایران را از این حیث درمقام نخست دنیا قرارداده است.
رضایی افزود:روزی هشتاد تن از این محصول تولید میشود که ظرفیت سالانه آن بیست و شش هزار تن در سال خواهد شد.
رضایی اضافه کرد: کمبود نقدینگی هر چند مشکلاتی را برای صنعت شیشه به وجود آورده است، اما این صنعت با وجود این موانع در حال رشد و توسعه است.
بگفته معاون معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت درحال حاضر چهاردرصد شیشه دنیا در ایران تولیدمی شود که آمار چشمگیر برای صنعت کشور است.
رضا محتشمی پور گفت: محصولات شیشهی ایران ازنظر کیفی از با کیفیتترین محصولات جهان به شمارمی آید.
محتشمی پور در تشریح دستاوردهای فنی صنعت شیشه کشور افزود: در حال حاضر انواع شیشهها از دو جداره، ضد گلوله، سکوریت، شیشه خودرو وشیشههایی با فناوری نانو با بالاترین استانداردهای جهانی در کشور تولید میشود.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت ابرازامیداوری کرد: تا سال هزارو چهارصدو چهار میزان تولید صنعت شیشه کشور به دو نیم میلیون تن در سال برسد و دست کم یک میلیون تن آن صادر شود.
رئیس سازمان صمت استان قزوین گفت: محصول شیشه استان قزوین به کشورهای مختلفی صادر میشود که عمده آن را کشورهای همسایه ایران تشکیل میدهد که کشورهای ترکیه، ازبکستان، عراق، آذربایجان، گرجستان، هند، امارات، ارمنستان و افغانستان ازجمله آنهاست.
مهمترین مشکلات تولیدکنندگان روزآمد نبودن فناوری
عزیز الله افضلی یکی از مهمترین مشکلات تولیدکنندگان صنعت شیشه را روزآمد نبودن فناوری ذکر واضافه کرد: کاربرد و استفاده از صنعتی مانند صنعت شیشه بسیار گسترده است، از اینرو با توجه به مزیت نسبی کشور در تولید شیشه میطلبد که به سمت فناوری روز در تولیدگام برداریم.
به گفته وی، متاسفانه اغلب کورههای شیشه واحدهای تولیدی در قزوین از فرسودگی رنج میبرند و هزینه بالا در تغییر خطوط تولید باعث شده واحدها در نوسازی خط تولید ناتوان باشند.
افضلی گفت: اگرچه تجهیزات فرسوده بازدهی تولید را کاهش و درنهایت هزینه تمامشده را افزایش میدهد، اما هزینه تغییر و نوسازی خطوط نیز به قدری بالاست که امکان تولید را به همه واحدها نمیدهد علاوهبر اینکه هزینههای نگهداری و تعمیر کورهها نیز بسیار بالاست.
رئیس سازمان صمت افزود: بالا بودن مصرف حاملهای انرژی که باعث مقرون به صرفه نبودن این صنعت شده است نیز سبب ایجاد بدهیهای سنگین واحدهای تولید شیشه به شرکتهای گاز و برق شده است.
ظرفیت نهایی تولید شیشه در استان بیش از یک میلیون سیصدو سیزده تن است و باید با حمایت بخش خصوصی از این ظرفیت بیش از پیش استفاده کرد، همه این مشکلات در شرایطی است که شاهد رکود در صنعت ساختمانسازی نیز هستیم.
اگرچه شیشههای تولیدی در بخشهای مختلفی از صنعت کاربرد دارد، اما میزان زیادی از تولیدات آن در ساختمانسازی مورد استفاده قرار میگیرد. از اینرو شیشه، صنعتی جدا از صنعت ساختمانسازی به حساب نمیآید و رکود در هریک از آنها بر دیگری تاثیر سوء میگذارد.
با توجه به مشکلات موجود در صنعت ساختمانسازی و رکود شدید ساختوساز در داخل کشور، تولید شیشه نیز در استان قزوین بهعنوان یکی از تولیدکنندگان بزرگ کشور تحت تاثیر قرار گرفته و رکود بر بازار آن حاکم شده است.
شیشههای ساختمانی در صنعت شیشهسازی «جام» نام دارد که به دو شکل قدیمی و مدرن تولید میشود. روش جدید تولید شیشه، فلوت یا شناور نام دارد. در روش قدیمی بازدهی تولید بسیار پایین است و محصولات تولید شده از کیفیت مطلوبی برخوردار نیستند. به علت اقتصادی نبودن این روش، بیشتر واحدهایی که به روش قدیمی تولید میکنند، درحال تعطیلی یا تغییر کاربری به روش مدرن هستند. در مقابل، در روش شیشه فلوت، تولید محصول با تیراژ بالا و قیمت مناسب و به تبع آن، هزینه تمامشده پایین انجام میشود.
تولید ۷۰ درصد شیشه داروی کشور در قزوین
ظرفیت بی نظیر دیگر استان قزوین در بخش شیشه، تولید شیشه دارودر کشور است بطوریکه درحال حاضر بیش از ۷۰ درصد شیشههای دارویی کشور هم در استان قزوین تولید میشود و شرکتهای فعال در استان، علاوه بر تأمین نیاز داخلی، بیش از ۲۰ درصد از تولیدات خود را به کشورهای همسایه و اروپا صادر میکنند.
از مجموع ۲۸ شرکت تولیدکننده شیشه دارو در کشور، شش شرکت آن در شهرکهای صنعتی قزوین مستقرند و این شرکتها به تنهایی بیش از ۷۰ درصد تولیدات مورد نیاز صنعت دارویی کشور را تأمین میکنند.
استان قزوین ۴۰ درصد شیشه و ۷۰ درصد شیشه داروی موردنیاز کشور را تولید میکند و سالانه بیش از ۴۰۰ میلیون قطعه شیشه داروی در قزوین تولید میشود و با توجه به تأمین ۷۰ درصد نیاز این صنعت در قزوین، بگفته مسئولان مربوطه امکان افزایش ظرفیت آن وجود دارد.
تولید شیشه دارویی در استان، به مواد اولیه خارجی وابستگی ندارد و از معادن سیلیس کشور تأمین میشود.
استان قزوین تنها تولیدکننده شیشههای دارویی رنگی، ویال، کارپول دندانپزشکی، پوکههای آمپول و مقرههای شیشهای در کشور محسوب میشود و شرکتهای تولیدکننده شیشه دارو در استان در مجموع، سالانه بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن انواع شیشههای بستهبندی دارویی و غذایی رنگی تولید میکنند.
این شرکتها در شرایط سنگین تحریمی و افزایش شدید قیمت دلار، علاوه بر تأمین نیاز داخلی، بخش قابل توجهی از تولیدات را به کشورهای منطقه و حتی اروپا نیز صادر میکنند.
بگفته رئی سازمان صمت کل نیاز کشور به بطری شیشه دارو، شیشه آمپول بیرنگ و رنگی، پوکه آمپول بیرنگ و رنگی و لوله شیشه بروسیلیکات بیرنگ در واحدهای تولیدی استان، تأمین میشود.
افضلی افزود: در حال حاضر محصول شیشه داروی قزوین به کشورهای مختلفی صادر میشود که عمده آنها را کشورهای ترکیه، ازبکستان، عراق، آذربایجان، گرجستان، هند، امارات، ارمنستان و افغانستان تشکیل میدهند.
وی میزان سرمایهگذاری فعلی در صنعت شیشه دارو استان قزوین را چند هزار میلیارد ریال ذکر و اضافه کرد: در حال حاضر ۷۴ درصد سرمایهگذاری تولید شیشه داروی کشور در استان قزوین متمرکز شده است.
ظرفیت نهایی تولید شیشه دارو در هر یک از شرکتهای تولیدی استان قزوین، بیش از ۲۸۱ هزار و ۲۲۹ تن در سال است و این شرکتها برای هزار و ۵۰۰ نفر اشتغالزایی ایجاد کردهاند.
جهاد ۳۵ ساله برای تأمین نیاز داخلی
وجود ذخائر سلیس در استان، فراهم بودن زیرساختها، قرار گرفتن قزوین در شاهراه ارتباطی و نزدیکی به تهران باعث حضورسرمایه گذاران و تولید کنندگان شیشه دارویی در استان شده است.
شکوفایی صنعت شیشه به ویژه تولید شیشه دارو در استان قزوین نشان داده که با همت و تلاش ایرانی و همچنین استفاده درست از منابع خدادادی موجود، میتوان بدون نفت هم در بازارهای جهانی موفق بود و گام بزرگی برای تحقق رونق تولید داخل برداشت.
نگارنده: علی صفری الموتی