پخش زنده
امروز: -
سخنگوی طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان گفت: کمک هزینه نانوایان بدون هیچ وقفهای در پایان هر روز به حساب نانوایان واریز شده که در نوع خود یک کار کم نظیر محسوب میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، از امروز گام جدید طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان اجرایی شده. در این گام علاوه بر افزایش کمک هزینه نانوایان به کارگروههای آرد و نان استانها اختیار متناسبسازی نرخ نان و همچنین ویرایش سهمیه آرد نانواییها داده شده. شکل تأمین خمیرمایه هم دستخوش تغییراتی شده. در این برنامه کمّ و کیف اقدامات جدید در حوزه آرد و نان را مورد بررسی قرار میدهیم.
مجری: آقای جلال سرفصلهای گام جدید طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان را برای ما توضیح دهید.
محمد جلال؛ سخنگوی طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان: همان طور که اشاره کردید از ابتدای سال جدید جلسات کارشناسی مفصلی در دولت و کارگروه تنظیم بازار، وزارت کشور و وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد. طرح هوشمندسازی در سال گذشته با تأکید بر شفاف سازی جریان گندم، آرد و نان در کشور شکل گرفت. دادههای این زنجیره برای اولین بار در کشور شفاف شد و پنل دادهای مربوط به مدیریت دادهها در اختیار استانها قرار گرفت. در سال جدید با تأکید بر دو سرفصل جدید ابلاغیهای تنظیم شد توسط کارگروه تنظیم بازار اختیاراتی با رویکرد جدید دولت در تفویض اختیار به استانها تنظیم شده که موارد اصلی آن را اگر بخواهم عرض کنم در یک سرفصل موضوع ترمیم خلأ درآمدی و اقتصاد نانوایان است که در سرفصلهای مختلفی در این طرح پیش بینی شده و اختیاراتی هم به استانها داده شده برای این که این موضوع به صورت جدی با توجه به این که مورد تأکید رئیس جمهور هم قرار گرفت در دستور کار قرار بگیرد.
مجری: از کمک هزینه شروع کنیم؟
جلال: اولین موضوع؛ موضوع کمک هزینه پرداختی به نانوایان بود، سال گذشته این کمک هزینه با ۱۵ درصد آغاز شد. در بهمن ماه به ۳۰ درصد افزایش پیدا کرد و از حدود ۱۰ روز پیش این کمک هزینه به ۴۰ درصد افزایش پیدا کرده از بابت اینکه ما در موضوع کمک هزینه قول داده بودیم اول اتفاق بیفتد و بعد اطلاع رسانی آن را انجام دهیم، امروز برای اولین بار به صورت رسمی در کشور این را اعلام میکنیم و شاید در موضوع کمک هزینهای که دولت به نانوایان بابت جبران بخشی از خلأ درآمدی شان دارد پرداخت میکند این نکته حائز اهمیت باشد که این روند طی بیش از ۱۳ ماه گذشته که از آغاز طرح هوشمندسازی ما این منطق و رویه را داشتیم، کمک هزینهها بدون هیچ وقفهای در پایان هر روز به حساب نانوایان واریز شده و تسویه اتفاق افتاده که در نوع خود یک کار کم نظیر محسوب میشود.
مجری: اختیاراتی که به کارگروههای آرد و نان استانها داده شده را هم بفرمایید.
جلال: کارگروههای آرد و نان استان بالاترین مرجع سیاست گذاری، اجرا و نظارت در حوزه آرد و نان در استانها هستند. ریاست آن با استانداران است و وزارت کشور مدیریت موضوع را انجام میدهد. در حوزه مجوزها، نرخ گذاری، اصلاح نرخ، مدیریت جریان گندم و آرد و نظارت بر آن جریان ها، نظارت بر بازرسی ها، کلیه اختیاراتی که وجود داشته و نیازمندیهایی که احیاناً در بین کارگروهها وجود داشته تقاضا شده و در این ابلاغیه پیش بینی شده است.
مجری: قیمت را میتوانند ترمیم کنند؟
جلال: ترمیم نرخ در موضوع طرح هوشمندسازی به صورت مستقیم روی موضوع نرخ نان ورودی ندارد و موضوع اصلاح نرخ از سالیان گذشته در اختیار کارگروه آرد و نان استانها قرار داشته و این رویه همچنان ادامه دارد و تصمیم گیری در اختیار استانها قرار دارد.
مجری: خمیرمایه را هم توضیح دهید.
جلال: یکی از هزینههای جدی نانوایان؛ موضوع خمیرمایه است که سهم جدی در هزینه نانوایان دارد، تصمیمی اخذ شده مبنی بر این که زیرساخت فنی توزیع خمیرمایه در سامانه یکپارچه توزیع آرد در کشور پیش بینی میشود، زیرساخت فنی امروز نهایی شده و امیدواریم در چشم انداز بسیار کوتاهی عملیات توزیع خمیرمایه به نانوایان محترم از طریق سامانه به صورت یکپارچه در کشور اتفاق بیفتد. متأسفانه از سالیان گذشته توزیع خمیرمایه، سامان قابل قبولی نداشته، بعضاً نانوایان مجبور میشدند تا دو برابر نرخ رسمی که برای خمیرمایه وجود داشته هزینه بپردازند. در فرایند فعلی کاملاً با نرخهای تعیین شده، مصوب و مورد تأیید سازمان حمایت خمیرمایه به دست نانوایان خواهد رسید و امیدواریم این بتواند کمک کند هزینه هایشان کاهش پیدا کند.
مجری: با کدام سامانه؟
جلال: سامانه یکپارچه خرید آرد یا سامانه سیما که در کشور وجود دارد، سال هاست که نانوایان از آن استفاده میکنند برای تأمین آردشان متناسب با آردی که در هر ماه خرید میکنند و با منطق شناورسازی به آنها اختصاص داده میشود، خمیرمایه معادل مورد نیازشان در سامانه پیش بینی میشود و نانوا به راحتی میتواند خریدش را انجام دهد در هر دوره و خمیرمایه مورد نظر خود را تهیه کند.
مجری: ویرایش سهمیه آرد را هم توضیح دهید که به کارگروه آرد و نان استانها اختیاراتی داده شده.
جلال: بله، با توجه به اینکه این رویکرد را دولت دارد که اختیارات استانها را در مدیریت موضوعات مختلف در سطح کشور ارتقاء دهد، موضوع ویرایش سهمیههایی که به صورت سیستمی و هوشمند تخصیص پیدا میکند به نانوایان، در استانها افزایش پیدا کرد و این اختیار تفویض شد با توجه به این که جریانهای جمعیتی، افزایش جمعیت ناشی از مسافرت، فصل کشاورزی، فصلهایی که انتقالهای جمعیت کارگران شکل میگیرد، امروز استانها میتوانند قبل از بازگشایی سامانه آرد و بعد از تخصیص هوشمند، ویرایشهای موردی خودشان را با توجه به دادههایی که در سامانه در اختیار دارند انجام دهند و جلوگیری کنند از هر گونه ناپایداری در عرضه نان.
مجری: آقای علی مهری با توجه به اختیاراتی که به شورای آرد و نان استانها داده شده، در استان تهران برنامه ریزی شما به چه ترتیبی است؟
محمدِ علی مهری؛ معاون امور اقتصادی استان تهران: الحمدلله طی اقداماتی که وزارت اقتصادی خصوصاً از طریق خود آقای رئیس جمهور انجام شد، اختیارات خوبی در حوزههای مختلف به استانداریها تفویض شد، در حوزه آرد و نان هم همین اتفاق افتاد. اختیاراتی قبلاً در حوزه کارگروه آرد و نان بود و این اختیارات اضافه شدند. هم بحث سؤالاتی که فرمودید از آقای جلال، هم بحث ترمیم سهمیه نانواییها است که این اختیاراتش بود. یک مدتی اختلافاتی پیش آمده بود بین وزارت کشور و وزارت اقتصاد که آنها هم همه برطرف شده، الآن اختیار کسر آرد و اضافه کردن آرد به سهمیه نانواها کلاً در اختیار استانداریها قرار گرفته. از دو دوره قبل این اتفاق افتاده و این اختیارات را ما در کارگروه آرد و نان داریم.
مجری: یعنی الآن سهمیه یک نانوایی که تعیین میشود توسط این دستگاههای کارتخوان و سیستم هوشمند استانداری میتواند ورود کند و آن سهمیه را تغییر دهد، درست است؟
علی مهری: بله همین اتفاق افتاده، دو روز قبل از بارگذاری سهمیه ها، استانداریها در جریان قرار میگیرند و میتوانند سهمیهها را به هر نسبتی که تشخیص آن فرمانداری یا کارگروه آرد و نان است میتوانند این تغییرات را روی آن سهمیهها اعمال کنند.
سؤال: مبنای این تغییرات چیست؟ ممکن است یک تخلفی انجام شده باشد، ما شاید بخواهیم از آن تخلف تا حدودی اغماض کنیم، فرض بگیرید یا ناآشنایی واحد نانوایی بوده با آن مورد مثلاً طرف کارت تکراری زیاد کشیده، توجیه نبوده یا به اصطلاح تعداد نان زیادی فروخته و توجیه نبوده این کار را انجام داده و خودش هم آمده شخصاً اعلام کرده، ما یک میز خدمتی را هم در فرمانداری تهران مستقر کردیم، الآن در سه شهرستان دیگر هم مستقر شده، سایر شهرستانها هم برنامه مان است که مستقر شود که واحدهای نانوایی که واقعاً مشکل و اعتراضی دارند نسبت به سهمیهها میتوانند به آن میز خدمت مراجعه کنند و مشکلشان را بگویند، مشکلشان اگر واقعی باشد و تشخیص آن میز خدمت این باشد که واقعاً این ایراد وجود دارد میتوانند آن سهمیه را برای او برگردانند، به اصطلاح یک سری الگوریتمها دارد که بر اساس آن الگوریتمها این کسریها و اضافیها بر اساس آن انجام میشود.
مجری اگر اعتراضی باشد در این خصوص نانواییها میتوانند مراجعه کنند به استانداری ها؟
علی مهری: بله، ما همین الآن در فرمانداری تهران یک میزی متشکل از دو نفر نماینده از نانی نو، یک نفر از اداره غله استان تهران و یک نفر از خود فرمانداری مستقر هستند، هر اعتراضی باشد آن جا قابل رسیدگی است.
مجری: و اعمال میشود و خودتان اعمال میکنید؟
علی مهری: بله، همان جا اعمال میشود و این اختیار را دادیم همان جا کسریها و اضافیها را بتوانند اعمال کنند.
مجری آقای سلیمانی گامهای جدید را چطور میبینید؟ به اقتصاد نانوایان چقدر کمک میکند این کارهای جدیدی که انجام شده؟
محمد سلیمانی رئیس اتحادیه نانوایان سنگک: اقتصاد نانواها با ۱۰ درصد، ۲۰ درصد و ۳۰ درصد معمولاً کامل نمیشود با این شرایط، چرا که نانوا یک کارگاه تولیدی است، چهار تا شش کارگر میبرد، کار نان سنگک هم که کار سنتی و کار دست است و کارگر ماهر میخواهد؛ کارگر ماهر هم دستمزد خوب میخواهد. پس بنابراین با این درصد ۳۰ درصد و ۴۰ درصد هزینههای ما پوشش داده نمیشود. حالا رایزنیهایی شده با استانداری ان شاء الله که بتوانیم یک نرخ ایده آل و خوبی داشته باشیم بتوانیم لااقل به نسبت سالهای قبل که این قدر نانوا تحت فشار بود لااقل بتوانیم امسال که نرخ دادند جبران کنیم علیرغم این که در یک نانوایی که در روز هزار تا نان پخت میکند، هزار سه تومان که شما محاسبه کنید دو میلیون و ۵۰۰ و ۶۰۰ فقط دستمزد آن کارگرها میشود، ماهی ۳۰۰ تا ۴۰۰ تومان میماند که این مبلغ را پول آردش را بدهد، هزینههای دیگر را بدهد و امثال اینها که متأسفانه معمولاً نانوای ما باز به همین نرخ ۱۴۰۰ جریمه میشوند، جریمه سنگین هم میشوند، نانوا ما اعتراض میکند. الآن یک حالتی است که هم نانوا ناراضی است، هم مردم ناراضی هستند.
مجری: مردم از کم فروشی و گران فروشی ناراضی اند، نانواها هم از اقتصادشان.
سلیمانی: خواستم ببینم به امید خدا بلکه یک نرخی داده بشود، نرخ واقعی باشد، آن چه که ما در آنالیز و هزینه مان درآوردیم اینها پوشش داده شود.
مجری: آقای جلال این ۱۰ درصد پوشش هزینهها را نمیدهد، چه باید کرد؟
جلال: عرض کردم ما دو الگو در ابلاغیهای که تهیه شد و ابلاغ شده پیش بینی کردیم، الگوهای غیرقیمتی مثل پرداخت کمک هزینه و افزایش کمک هزینه، کاهش هزینه نانوایان در کالاهای اصلی مثل خمیرمایه، اجازه فروش سایر کالاها در نانواییهای منتخبی که ویژگی اش را دارند و استانها میتوانند این اجازه را صادر کنند که برخی کالاها در نانوایی عرضه شود و ایدههایی از این جنس که در این ابلاغیه پیش بینی شده میشود الگوهای غیرقیمتی جبران خلأ درآمدی نانوایان. در موضوع قیمتی هم که عرض کردم کارگروه آرد و نان استانها این اختیار را از سالهای گذشته داشتند، از این به بعد هم در اختیار خود استانها است و تصمیم گیری شان در جلسات کارگروه که خود اتحادیهها هم عضویت دارند قابل پیگیری است.
مجری: یعنی اگر این ۱۰ درصد در استانی به جمع بندی رسیدند که کافی نیست میتوانند بیایند جلسه را برگزار کنند و قیمت را پیشنهاد دهند و غیره.
جلال: بله اختیار در اختیار استانها است، اصولاً نرخ گذاری از سالیان گذشته و از این به بعد هم پدیدهای استانی است و کارگروه آرد و نان استان تصمیم گیری نسبت به آن انجام میدهند.
مجری: آقای جلال با شناورسازی تخصیص آرد همچنان گلایههایی است مبنی بر این که سهمیه برخی نانوایی ها، سهمیه آردشان کاهش پیدا کرده، البته برخی هم افزایش پیدا کرده، در این خصوص توضیح دهید الآن چند درصد نانواییها سهمیه هایشان کم شده، چند درصد افزایش پیدا کرده؟
جلال: بله، من فکر میکنم در جای دیگری هم اشاره کردم اگر به طور متوسط اگر بخواهیم این را بیان کنیم، حدود ۷۵ درصد نانوایان ما با عدم تغییر سهمیه یا افزایش دسترسی به آرد یارانهای یا سقف خرید آرد یارانهای مواجه شدند و حدود ۲۵ درصد دچار کاهش شدند. نکته دیگری را هم اگر بخواهم تأکید کنم اصولاً میزان آردی که سامانه هوشمند به نانوایان تخصیص میدهد، تجسم عملکرد آنها روی کارتخوان هوشمند در دوره گذشته است.
مجری: دقیقاً همین را میخواهیم به نمایش در بیاوریم. برویم به مرکز آمار طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان. خانم هاتفی؛ کارشناس سامانه هوشمندسازی یارانه آرد و نان آن جا حضور دارند.
خانم هاتفی؛ کارشناس سامانه هوشمندسازی یارانه آرد و نان: برای توضیح نحوه استفاده شهرستانها از اختیارات ویرایش سهمیه و بهره مندی از دادههای سامانه برای مثال سه نمونه از ویرایشهای صورت گرفته را آماده کردیم. در جدول اول میزان فروش نان و سهمیه دریافتی واحد نانوایی مشخص است که توضیح میدهم. در این نمونه میزان فروش نان و سهمیه دریافتی نانوایی متناسب میشود با زمانهای مختلفی که با آن روبرو هستیم. مثلاً در بهمن ماه میزان فروش شان را مشاهده میکنید، میزان سهمیهای که به آنها اختصاص داده شده. در فروردین ماه با توجه به افزایش جمعیت موقت مثل ورود مسافرین به شهرستانها از اختیارات خودشان شهرستانها استفاده میکنند و به خریدار سهمیه مازاد اختصاص میدهند و مشاهده میکنیم که میزان فروش نان در ماه بعد افزایش پیدا کرده و شهرستان به خوبی توانسته از سامانه استفاده کند. از بهمن تا تیر ماه؛ روند رشد را میتوانیم کاملاً ببینیم.
مجری: آقای علی مهری این نمونهای که گفته شد همین نمونه ترمیم سهمیه آرد بود، درست است؟ مراجعه انجام شده و حالا به این رسیدند که سهمیه آرد باید بیشتر شود و این کار انجام شده، درست است؟
علی مهری: بله، هم بحث مراجعه است و هم بحث تغییر فصل است، مثلاً در فصل تابستان مراجعات به دماوند و فیروزکوه استان تهران به دلیل گردشگری و همین طور بخش شمیرانات، فرمانداری شمیرانات ما بیشتر است و به خاطر همین ما مجبور هستیم که آرد تخصیصی به این شهرستانها را اضافه کنیم. طبیعی است به دلیل این که فصلها عوض میشود این اتفاقات میافتد. یک بخش هم کسریهایی است که ممکن است اشتباهات سیستمی باشد که ما داریم، ولی خیلی زیاد نیست، اشتباهات سیستمی هم وجود دارد که آنها را هم ما از این طریق پوشش میدهیم که خدای ناکرده مشکلی و صف ایجاد نشود جلوی واحدهای نانوایی.
مجری: این که شما گفتید در بعضی استانها گفته میشود که صفهایی تشکیل میشود و برخی نانواها آمدند ساعتهای کاری شان را کم کردند. گزارشی دارید در این خصوص؟
جلال: از مرداد سال گذشته وزارت کشور زحمت کشید در کلیه استانها یک کارگروه رصد و پایش را ایجاد کردند و گزارشات مستمر هفتگی را ما از استانها داریم. در چند هفته گذشته در برخی از استانها گزارشی در خصوص صفهای نامتعارف دریافت شد. گزارش اخیری که ما داریم از ۳۰ خرداد تا ششم تیر ماه وضعیت صفهای نامتعارف در کلیه استانها عادی اعلام شده. عرض کردم مبتنی بر اختیاراتی که به کارگروههای آرد و نان داده شده، پدیده سریعاً شناسایی میشود، در صورتی که نیاز باشد مدیریتی اتفاق بیفتد، تخصیص فوق العادهای در موضوع آرد، تخصیص مناسبتی اتفاق بیفتد، استان ها، چون این اختیار را دارند به راحتی این اتفاق مدیریت میشود. دادههای مربوط به رفتار نانوایان از ساعت فعالیت، عملکرد، سرعت تولید نان، تراکنشهایی که اتفاق میافتد، تنوع مشتریان و موضوعاتی از این قسم به صورت کامل در اختیار کلیه فرمانداران در کشور؛ حدود ۴۵۰ فرمانداری یا ۴۵۰ شهرستان در کشور وجود دارد، این دسترسیها از چهار ماه گذشته تعریف شده، فرمانداران میتوانند به تفکیک نانواییها دادهها را مشاهده کنند و جلوگیری کنند از هر گونه صف غیرمتعارف.
مجری: آقای علی مهری الآن کمک هزینه افزایش پیدا کرده، از طرف دیگر هم گفته میشود که قیمت نان میتواند در کارگروهها تغییر کند متناسب با هزینههایی که نانوایان دارند. ما از کی میتوانیم شاهد این باشیم که بحث کم فروشی و گرانفروشی که الآن متداول شده در نانواییها حداقل کاهش جدی پیدا کند.
علی مهری: نکته مهمی که در حوزه نانواییها وجود دارد و آقای سلیمانی هم فرمودند، بحث اقتصاد نانوا است. در دو سال گذشته افزایش دستمزد و هزینههای تبعی و افزایش خصوصاً اجارهها را داشتیم، شهر تهران حتی با شهرستانهای استان هم قابل مقایسه نیست، به لحاظ افزایش هزینه ها. نکته این که اولاً ما جداسازی انجام دادیم در استان تهران؛ نان سنگک را از سایر نانها جدا کردیم، بالأخره نان سنگک نانی است که نیروی کار بیشتری استفاده میشود و کار سخت تری هم هست، چون هم جلوی تنور هستند و هم زمان ایستادن آن نیروی کار داخل واحد نانوایی زیاد است، این را کلاً جدا دیدیم. همان طور که اتحادیه شان در شهر تهران جدا است. ما یک اتحادیه سنگک داریم، یک اتحادیه نانهای سنتی داریم. این را ما جلسات مختلف و آنالیزهای مختلف داشتیم، جلسات شش ساعته و هفت ساعته حتی داشتیم، ما یک آنالیز دقیقی از قیمت نان در استان تهران در آوردیم، از طریق آمارگیری هم این کار را کردیم. ما از ۶۰ نانوایی مناطق مختلف شهر تهران رفتیم آمار گرفتیم.
مجری: الآن این بحث شما اگر به نتیجه برسد، قیمتی تعیین شود، از طرفی هم کمک هزینهای افزایش پیدا کرده، مجموع این کارها منجر به این خواهد شد که این کم فروشی و گران فروشی را دیگر حداقل در نانواییها کاهش جدی ببینیم؟
علی مهری: بله، حتماً ان شاء الله همین طور است؛ ما برای نانواییها سه سناریو در نظر داریم که هفته آینده این را با حضور دوستان اتحادیه مصوب میکنیم، ان شاء الله مصوب شود، بازرسیها هم به شدت برقرار خواهد بود.
مجری: سناریوی قیمتی؟
علی مهری: بله، سناریوی هم قیمتی و هم بالأخره موارد دیگر؛ کمک هزینههایی که میشود به نانواها پرداخت شود که اقتصاد نانواها به صرفه باشد و برای آنها توجیه اقتصادی داشته باشد که واحد نانوایی را فعال نگه دارند.
مجری: آقای سلیمانی شما هم این اعتقاد را دارید که اگر اقتصاد نانواها رسیدگی و متعادل شود بحث کم فروشی و گرانفروشی از بین خواهد رفت یا حداقل کاهش جدی خواهد داشت در نانوایی ها؟
سلیمانی: صد درصد اگر این نرخ واقعی باشد و هزینهها را پوشش دهد، ۱۰۰ درصد این انجام میشود. من چند مطلب بگویم؛ یکی این که آقای علی مهری فرمودند اشتباهات سیستمی، پس بنابراین ما در این سیستم اشتباهاتی داریم، ما هر ۱۰ روز نانوای ما این دغدغه را دارد که سهمیه اش کم شده که باز باید مراجعه کند به فرمانداری، آن جا هم که یک مقداری ازدحام جمعیت است، حالا به هر دلایلی چه سهواً چه عمداً ایشان سهمیه اش کم شده، من خواستم بگویم چرا در استانهای دیگر سهمیهها برگشته، ولی در تهران این اتفاق نیفتاده؟
علی مهری: اشتباهات سیستمی که فرمودند کمتر از دو دهم درصد است، یعنی اشتباهات سیستمی آن قدر نیست که قابل ملاحظه باشد، مثلاً ما هر دوره نهایتاً ۵۰ تا ۶۰ تا این موارد را داریم که آن را هم قبلش انجام میدهیم؛ یعنی مشکلی بر نمیخورند. این که ایشان میفرمایند بحث کسر سهمیهها است، تخلفات در گزارش شما مشخص بود، تخلفات در استان تهران، شهر تهران خصوصاً تخلفات وجود دارد، ما هم در حد توان با آن مقابله میکنیم، ولی بالأخره این تخلفات موجود است. فرض بگیرید مثلاً نانوایی سنگکی داریم زیر سه نان نکشیده مثلاً کارتخوانش نشان میدهد حداقل فروش اش سه نان بوده، این یعنی دارد تخلف میکند. یعنی هر نان را به قیمت سه نان میفروشد و این شامل کسری میشود. تا حدودی این کسری را الآن با اغماض برخورد میکنیم یعنی به یک حدی میرسانیم که کسری در حدی نباشد که نانوایی تعطیل شود مثلاً قرار باشد ما کسر نکنیم، تخلف هم انجام شود که دیگر اصلاً این طرح کلاً طرح به جایی نبوده، نانواها کار خودشان را میکنند و ما هم کار خودمان را میکنیم.
مجری: آقای علی مهری در خصوص فروش اینترنتی نان چه برنامههایی است؟
علی مهری: بله متأسفانه یک موردی که اخیراً خیلی وضعیتش نابسامان شده، ما هم اخطارهایی دادیم، یک مدت زمانی مشخص کردیم که این بسترهای اینترنتی مسیرشان را اصلاح کنند. به هیچ عنوان نانواییهایی که آرد یارانهای دریافت میکنند حق فروش اینترنتی ندارند. از هفته آینده دیگر این اولتیماتوم ما تمام میشود و به شدت هم برخورد میکنیم هم نانواییهایی که این کار را میکنند و هم با آن بسترهای اینترنتی که این کار را میکنند. ما در شهر تهران نانواییهای آزادپزی داریم که به قیمت تمام شده نان را میفروشند، تعدادشان هم کم نیست میتوانند با آن نانواییها قرارداد ببندند و طبق قرارداد خودشان عمل کنند، ما هم به قیمت آنها خیلی کاری نداریم، چون بر اساس قیمت تمام شده و عرضه و تقاضا قیمتشان تعیین میشود. ولی نانواییهای یارانهای حق فروش به بسترهای اینترنتی را به هیچ عنوان ندارند.
مجری: از هفته آینده؟
علی مهری: بله.
مجری: ما قطعاً این موضوع را هفته آینده پیگیری میکنیم.
مجری: آقای جلال فاکتور الکترونیکی الآن در خصوص نان واقعاً زمینه اش فراهم است، برنامهای ندارید برای این صدور فاکتور الکترونیکی؟
جلال: در واقع فاکتور الکترونیکی الآن تولید میشود در زیرساخت کارتخوانهای هوشمند. همان طور که اشاره کردند و شما هم یادآوری کردید امیدواریم که طی چند هفته آینده زیرساخت برنامک سمت مردم را ما رونمایی کنیم که در لحظهای که تراکنش اتفاق میافتد فارغ از این که مشتری تراکنش را از روی کارتخوان انجام دهد یا این که نانوا این کار را انجام دهد، در همان لحظه مردم بتوانند صورت حساب یا فاکتور الکترونیکی خرید نان خود را مشاهده کنند، اظهار نظر راجع به تجربه خریدشان را ثبت کنند و اظهار نظر مردم راجع به کیفیت، عرضه و قیمت نان، کم فروشی یا حتی نقاط قوت نانوایان در موضوع تجربه خریدشان را ثبت کنند و قطعاً سرجمع نظرات مردم مستقیماً بر روی فرصتهای اقتصادی و منافع اقتصادی نانوا اثر خواهد داشت مثل کمک هزینه، تخصیص سهمیه آرد و امثال آن. در واقع یک گردهمایی یا مشارکت عمومی بزرگی از سمت مردم در ساماندهی پدیده عرضه پایدار نان با قیمت مناسب و رعایت کلیه ضوابط آغاز خواهد شد.
مجری: از کی؟
جلال: اجازه دهید زمان قطعی نگویم، ولی طی چند هفته آینده که عرض کردم ما یک مقدار با دغدغه و وسواس این برنامه را، چون اطلاع دارید ما روزانه ۱۱ تا ۱۲ میلیون تراکنش در این سامانه ثبت میشود و انتظار داریم وقتی رونمایی میشود از این برنامک، با کمترین خطا و قابل قبولترین رابط کاربری بتواند در اختیار مردم قرار بگیرد و مردم به راحتی از آن استفاده کنند؛ لذا ما یک مقدار با وسواس این توسعه را انجام میدهیم. کارهای فنی اش تقریباً به پایان رسیده. ان شاء الله طی یک برنامه رسمی رسانهای از آن رونمایی خواهد شد و بتوانیم با مشارکت مردم در ساماندهی حوزه نان با استفاده از ظرفیتهای دادهای که در این طرح شکل گرفته این معرفی را انجام دهیم.
مجری:پایان ماه جاری را میشود یک زمانی گفت حدودی برای این که فاکتور الکترونیک صادر شود؟
جلال: اگر بخواهیم حدودی بگوییم بله، ولی اگر روز ۳۱ تیر از ما مطالبه نکنید؛ بله، اگر منظورتان یک حدود زمانی است عرض کردم طی چند هفته آینده امیدواریم بتوانیم از این زیرساخت رونمایی کنیم که مردم هم بتوانند از این ظرفیت استفاده کنند و سامانه بتواند از مشارکت مردم برای ارتقای کیفیت تحلیلهای خود بهره ببرد.