ارتباط مستقیم شادی و شکرگزاری
شکرگزاری تاثیرات فوری بر ذهن انسان دارد و سبب احساس شادی در فرد میشود.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما،شاید بیشترین چیزی که در زندگی انسان تاثیر می گذارد دید او درباره وقایع است. اینکه از زندگی راضی باشد یا خود را قربانی بداند.
amy morin که یک مددکار اجتماعی بالینی، رواندرمانگر و استاد دانشگاه است، در مقالهای که در سایت معتبر psychologytoday به انتشار رسانده، در مورد شکرگزاری اینطور میگوید:
چه بخواهید چند جمله را در یک دفتر شکرگزاری بنویسید و چه صرفاً لحظهای را صرف کنید و در سکوت تمام، آنچه دارید را تصدیق کنید، سپاسگزاری میتواند زندگی شما را متحول کند.
در ادامه این مقاله، amy برای ما با استناد به مقالات معتبر علمی و تحقیقات، چندین تاثیر و فواید شکرگزاری را میشمرد. پس در ادامه با من همراه باشید تا با این فواید آشنا شویم.
فواید شکرگزاری از نظر علمی
۱_ احساس درد کمتر!
۲_ بهبود سلامت روانی
۳_ کاهش پرخاشگری
۴_ خواب بهتر!
۵_ افزایش عزت نفس
۶_ افزایش قدرت ذهنی
شکرگزاری چه تاثیری در زندگی دارد؟ دیگر اثرات
۱_ کاهش افسردگی!
۲_ افزایش قدرت روبرو شدن با ناملایمات
۳_ بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن
۴_ افزایش صبر!
چطور عادت قدردانی را ایجاد کنیم؟
خب، در ادامه یکییکی اثرات شکرگزاری را ذکر میکنم.
۱_ احساس درد کمتر!
بر اساس یک مطالعه که در سال ۲۰۱۲ منتشر شده، افراد سپاسگزار درد کمتری را تجربه کرده و نسبت به دیگران احساس سلامتی بیشتری دارند. همینطور این افراد بیشتر از بقیه به سلامتشان اهمیت داده و ورزش میکنند و به معاینات پزشکی میروند. این موضوع میتواند حتی باعث افزایش طول عمرشان شود.
۲_ بهبود سلامت روانی
بله، قدردانی و شکرگزاری بسیاری از احساسات منفی و ناراحتکننده را در انسان کاهش میدهد. از حسادت و رنجش گرفته تا ناامیدی و پشیمانی.
در این مقاله به محققی به اسم Robert Emmons اشاره شده که در مورد شکرگزاری تحقیقات زیادی انجام داده و متوجه شده بین سپاسگزاری کردن و افزایش رفاه زندگی ارتباط معناداری وجود دارد. همینطور تحقیقات او تایید میکند که از جمله تاثیرات شکرگزاری، افزایش شادی و کاهش افسردگی است.
۳_ کاهش پرخاشگری
بر اساس مطالعهای که در سال ۲۰۱۲ در دانشگاه کنتاکی انجام شد، افراد شکرگزار، نسبت به دیگران به رفتارهای اجتماعی بیشتری میپردازند، حتی اگر اطرافیان با آنها کمتر مهربان باشند! در واقع این افراد نشان دادند که حتی اگر بقیه نسبت به آنها بازخورد منفی نشان بدهند، کمتر علاقه به تلافی کردن دارند. همینطور این افراد همدلی بیشتری هم داشتند.
۴_ خواب بهتر!
شاید عجیب به نظر برسد که حتی بعضی مطالعات میگویند میتوان به بهبود خواب به عنوان یکی از فواید شکرگزاری اشاره کرد.
در واقع طی مطالعه انجام شده در سال ۲۰۱۱، افرادی که در یک دفترچه، شکرگزاری میکردند، خواب بهتری را تجربه کرده بودند.
بسیاری از مشکلات خواب به استرس ما برمیگردد و با توجه به تاثیر شکرگزاری روی احساست خوب و کاهش احساسات بد، شاید خیلی هم این تاثیر غیر منطقی نباشد.
۵_ افزایش عزت نفس
یک مطالعه که در سال ۲۰۱۴ در مجله روانشناسی ورزشی منتشر شده، نشان داده که شکرگزاری باعث افزایش عزت نفس ورزشکاران میشود.
این ویژگی روی عملکرد مطلوب ورزشکاران تاثیر مثبت دارد.
علاوه بر این، مطالعات دیگری هم وجود دارد که نشان داده قدردانی باعث کاهش مقایسههای اجتماعی افراد و در نتیجه، بهبود وضعیت عزت نفس میشود.
در واقع این افراد کمتر از بقیه انسانها نسبت به افرادی که پول یا شغل بهتری دارند، عصبانی و ناراحت میشوند.
۶_ افزایش قدرت ذهنی
بعضی تحقیقات میگویند شکرگزاری نهتنها باعث درمان استرس میشود، که حتی ممکن است در غلبه بر آسیبهای ذهنی به کمک ما بیاید.
مثلا طی یک مطالعه که در سال ۲۰۰۶ انجام شده، جانبازان جنگ ویتنام که شکرگزاری بیشتری میکردند، کمتر دچار اختلال استرس پس از سانحه یا همان PTSD میشدند.
مطالعه دیگری هم که ۳ سال قبل منتشر شده بود، نشان داده بود که قدردانی نقش مهم و پررنگی در انعطافپذیری پس از حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر در افراد داشته.
همه ما توانایی و فرصت کافی برای رشد شکرگزاری داریم! پس به جای شکایت کردن از چیزهایی که فکر میکنید لیاقتش را دارید و به آنها نرسیدهاید، زمانی را صرف کرده و روی چیزهایی تمرکز کنید که آنها را دارید! یادتان باشد ایجاد نگرش شکرگزاری یکی از سادهترین راهکارها برای بهبود رضایت از زندگی است. amy morin
شکرگزاری چه تاثیری در زندگی دارد؟
۱_ کاهش افسردگی!
اِبراز شفاهی یا کتبی شکرگزاری، میتواند افسردگی را کاهش بدهد.
همینطور گفته شده اگر به طور مداوم و منظم شکرگزاری کند، احتمال ابتلا به افسردگی در آینده را کاهش میدهید.
۲_افزایش قدرت روبرو شدن با ناملایمات
همانطور که در مقاله قبلی هم به نوعی گفته شده بود، شکرگزاری روی سلامت عاطفی انسان تاثیر دارد. همینطور گفته شده که این عمل میتواند در زمان برخورد با استرس، سوگ، اندوه و… قدرت عاطفی و انعطافپذیری بیشتری به ما بدهد.
در واقع قدردانی باعث کاهش کورتیزول یا همان هورمون استرس در بدن میشود. اگر مقاله عوارض استرس را خوانده باشید میدانید که این هورمون چقدر میتواند برای بدن مخرب باشد.
۳_ بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن
شکرگزاری روی سیستم ایمنی بدن هم تاثیر مثبت دارد. اینکه دقیقا چطور این تاثیر را میگذارد به طور کامل مشخص نیست، اما به احتمال زیاد به خاطر تاثیری است که روی کاهش استرس و اضطراب دارد.
۴_ افزایش صبر!
مطالعهای که توسط یک تیم از محققان چند دانشگاه معتبر انجام شد، به این موضوع پرداخت که شکرگزاری چه تاثیری روی صبر انسان دارد؟
در نهایت طی این مطالعه این موضوع گزارش شد که افرادی که بیشتر قدردانی و شکرگزاری میکردند، حین تصمیم گیریهای مالی صبر بیشتری از خودشان نشان داده و عاقل ترند.
چطور عادت قدردانی را ایجاد کنیم؟
ببینید، راهکارهای زیادی برای ایجاد عادت شکرگزاری در زندگی وجود دارد که خب شما باید راهکار اختصاصی خودتان را تشخیص بدهید.
مثلا یک نفر یک دفترچه اختصاصی در کنار تخت خوابش قرار میدهد تا هر شب قبل از خواب یاد شکرگزاری بیوفتد یا یکی ساعت تلفن همراهش را کوک میکند. اما در این بین یک نکته مهم وجود دارد و آنهم ذهن آگاهی است!
ذهن آگاهی یعنی اینکه اگر در این لحظه هستید، حواستان هم همین جا باشد، نه در گذشته یا آینده! در واقع محققان میگویند ما طی روز حدود ۴۷ درصد از زمانمان را در لحظه حال نیستیم و بیشتر کارها را بر حسب عادت یا بهشکل غیر هدفمند انجام میدهیم.
در این شرایط قطعا اینکه یادتان بیفتد باید از جزء به جزء زندگیتان شکرگزاری کنید، سخت است. به همین دلیل نیاز دارید مهارتتان و قدرت ذهنتان در ذهن آگاهی را افزایش بدهید. چطور؟ خب مدیتیشن کردن یکی از بهترین انتخابهاست.
با توجه به این پیشنهاد میکنیم هر روز حداقل یک بار مدیتیشن را به مدت ۵ الی ۱۰ دقیقه انجام بدهید.
منبع: aramia.me