دست پنهان خدا در کارها+فیلم
امام صادق علیه السلام مى فرماید: «اراده الهى بر این قرار گرفته که همه چیز مطابق اسباب جریان یابد، به همین جهت براى هر چیزى سببى قرار داده است».
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما در انجام گرفتن امورات دنیوی به دست خداوند نیاز به وسیله است زیرا اصولاً خداوند عالم هستی را بر اساس نظام اسباب و مسببات استوار کرده یعنی برای رسیدن به هر مطلوبی باید از طریق اسباب آن اقدام کرد.
مشیّت خداوند بر این قرار گرفته که مردم در این عالم براى رسیدن به مقصود، از اسباب وسایل موجود کمک بگیرند.
بنابراین، بى اعتنایى به عالم اسباب، به معناى بى توجهى به سنتهاى الهى است..
۲- مراد از توکل: سپردن کارها به خداوند و اعتماد بر لطف اوست. حقیقت توکل و سپردن امور به خداوند، همان اعتماد قلبى در همه کارها بر خداوند و صرف نظر کردن از غیر او هنگام تمسک به اسباب مادی است. یعنى اعتماد کردن به او و استقلال ندادن به اسباب و توجه کامل به مسبب الاسباب (خداوند)؛ یعنى در عین استفاده از اسباب، توجه داشته باشیم که اسباب، از خود چیزى ندارند و در تأثیر، مستقل نمى باشند؛ بلکه تکیه گاه اسباب و تاثیر گذاری آنها نیز به قدرت و مشیتت خداوند متعال است؛ لذا توکل منافاتى با تحصیل اسباب ندارد و به معناى ترک فعالیت و کوشش جسمانى و تدبیر عقلانى نیست. بنابراین، در عین توجه داشتن به عالم اسباب، انسان باید از غرق شدن در آن و دل بستن به غیر خدا اجتناب کند. یعنی انسان، باید با کمال قدرت و قوت، از هر گونه وسیله مشروع براى پیروز شدن بر مشکلات و رسیدن به هدف بهره گیرد و موانع را از سر راه خود بردارد و با این حال، متکى به لطف پروردگار و قدرت بى پایان او باشد و موفقیت و رسین به مطلوب را تنها از او بداند.
۳- اسباب منحصر در امور مادی نیست اسباب معنوی هم داریم.
دعا توسل اعمال نیکی (مانند صدقه و کمک به دیگران) که تنها برای رضایت خدا انجام میشود نمونههایی از اسباب معنوی اند که در کنار اسباب مادی تاثیر گذارند همچنان که اموری مانند گناه و ظلم به دیگران نمونههایی از اموری هستند که مانع از تاثیر گذاری اسباب مادی میشوند.
در روایات آمده است که روزی یکی از اصحاب رسول خدا برای نماز به مسجد آمد و بعد از نماز اعلام کرد که شترش گم شده است و به حضرت رسول اعلام کرد که من به خدا توکل کردم و شترم را بیرون مسجد رها کردم و به نماز آمدم.
حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم به او فرمودند: «اعقل ثم توکل» یعنی باید شترت را میبستی و سپس به خدا توکل مینمودی.
همین مطلب بین ما معروف است که: با توکل زانوی اشتر ببند؛ و این حکایت نشان دهندهی این مطلب است که استفاده از وسیله در کنار توکل لازم است و منافاتی با آن ندارد.
صحبت های حجت الاسلام نظافت درباره مسبب الاسباب
منبع: بیتوته