۲۹ ژوئن روز جهانی مناطق گرمسیری گرامی باد
روز جهانی مناطق گرمسیری فرصتی است برای آشنایی با مناطقی که بیشترین بارشها و پوشش گیاهی را دارند.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما،مناطق گرمسیری منطقهای از زمین است که در استوا احاطه شده است. آنها بین مناطق گرمسیر برج جدی در نیمکره جنوبی و مناطق گرمسیری سرطان در نیمکره شمالی واقع شده اند.
روز جهانی مناطق گرمسیری و چالشهای زیستمحیطی ساکنان آن
مناطق گرمسیری به مناطقی از زمین گفته میشود که در منطقه بین مدار رأس السرطان و مدار رأس الجدی قرار گرفته باشند.
مناطق گرمسیری، به عنوان یک منطقه، ۴۰٪ از کل سطح جهان را تشکیل میدهند و میزبان حدود ۸۰٪ از تنوع زیستی سیاره ما هستند. ۴۰٪ از جمعیت جهان از سال ۲۰۱۴ در مناطق گرمسیری زندگی میکرده اند، بنابراین این منطقه میزبان بسیاری از فرهنگها و زبانهای جهان است. در حالی که کشورهای گرمسیری پیشرفت چشمگیری داشته اند، منطقه گرمسیری هنوز در زمینه توسعه پایدار با چالشهای مختلفی روبرو است.
روز جهانی مناطق گرمسیری
۲۹ ژوئن
روز جهانی مناطق گرمسیری یک روز بزرگداشت سازمان ملل متحد است که هر ساله در تاریخ ۲۹ ژوئن برگزار میشود. هدف اصلی آن افزایش آگاهی عمومی از مناطق گرمسیری، چالشهای پیش رو و فرصتهای نوظهور آنها است.
آب و هوای استوایی با هوای گرم شناخته میشود.
دما در طول سال نسبتا ثابت باقی میماند. انواع مختلفی از آب و هوا در منطقه اقلیمی گرمسیری وجود دارد:
آب و هوای جنگلهای بارانی گرمسیری، آب و هوای موسمی استوایی و آب و هوای مرطوب و خشک (ساوانا).
در حالی که کشورهای گرمسیری پیشرفت چشمگیری داشته اند، منطقه گرمسیری هنوز در زمینه توسعه پایدار با چالشهای مختلفی روبرو است.
روز جهانی مناطق گرمسیری توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد افتتاح شد تا در همه سطوح نسبت به موضوعاتی که منطقه گرمسیری را تحت تأثیر قرار میدهند و همچنین پیامدهای گسترده چنین موضوعاتی را در همه سطوح آگاهی دهد.
این روز همچنین با هدف تأکید بر نقش مهمی که کشورهای گرمسیری در دستیابی به اهداف توسعه پایدار بازی میکنند، است.
هدف از روز جهانی مناطق گرمسیری
روز جهانی مناطق گرمسیری ضمن برجسته سازی چالشها و فرصتهای منحصر به فرد کشورهای استوایی، از تنوع خارق العاده مناطق استوایی تجلیل میکند.
این فرصتی را برای سنجش پیشرفت در مناطق گرمسیری، به اشتراک گذاشتن داستانها و تخصصهای گرمسیری و تأیید تنوع و پتانسیل منطقه فراهم میکند.
مناطق گرمسیری اندکی بیش از نیمی از منابع آب تجدیدپذیر در جهان را دارند (۵۴٪)، با این وجود تقریبا نیمی از جمعیت آنها در معرض تنش آبی قرار دارند.
گزارش تحلیلی وضعیت مناطق گرمسیری در ۲۹ ژوئن ۲۰۱۴، به عنوان اوج همکاری بین دوازده موسسه تحقیقاتی پیشرو گرمسیری، آغاز شد.
این گزارش دیدگاه منحصر به فردی در مورد این منطقه که به طور فزایندهای مهم است ارائه میدهد.
تاریخچه نامگذاری روز جهانی مناطق گرمسیری
مجمع عمومی سازمان ملل متحد قطعنامه را در سال ۲۰۱۶ تصویب کرد که اعلام کرد ۲۹ ژوئن هر سال به عنوان روز جهانی مناطق گرمسیری گرامی داشته میشود، زیرا آینده متعلق به مناطق استوایی است.
هماکنون مناطق گرمسیری با چالشهایی همچون تغییرات اقلیمی، جنگلزدایی، قطع بیرویه درختان، شهرسازی و تغییرات جمعیتی روبهروست.
این مناطق ۹۵درصد از جنگلهای مانگرو (کرنا)ی جهان و ۹۹ درصد از گونههای گیاهی مانگروی جهان را در برگرفتهاند. مناطق جنگلی مانگرو از سال ۱۹۸۰ میلادی در تمامی مناطق گرمسیری جهان کاهش یافته است.
تنوع زیستی در مناطق گرمسیری
تنوع زیستی در مناطق گرمسیری بالا بوده و به همین نسبت نیز آمار گونههای در معرض تهدید در این اکوسیستم، زیاد است.
در میان گیاه و جانورانی که در مورد آنها اطلاعات کافی وجود دارد، از دست دادن تنوع زیستی در مناطق گرمسیری بیشتر از سایر نقاط جهان است.
بیشتر بخوانید:شکست رکورد میانگین دمای سطح اقیانوسها
همچنین مطابق با سطوح بالاتری از فقر، افراد بیشتری در این مناطق به نسبت دیگر مناطق جهان از سوءتغذیه رنج میبرند و نسبت جمعیت شهری که در شرایط فقر و محلات پست زندگی میکنند، در مناطق گرمسیری بالاتر از دیگر مناطق جهان است.
منابع: ویستا، همشهری آنلاین