پخش زنده
امروز: -
کارشناسان معتقدند: هرجا شکافی در محور مقاومت، در داخل کشور و یا حتی نیروهای حامی جمهوری اسلامی در خارج از کشور پدیدار شد منافقین در آن جا زیست میکنند و بهصورت تصاعدی آن شکاف را افزایش میدهند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، در برنامه زنده «امواج شبهه» شبکه رادیویی گفت وگو با دکتر علیرضا داودی کارشناس ارشد رسانه و علومشناختی و دکتر محمدپور سیدی کارشناس حوزه رسانه و تروریست و ارتباط تلفنی با بیژن مقدم کارشناس و فعال حوزه رسانه به موضوع «بررسی سیاستهای رسانههای بیگانه در قبال منافقین» پرداخته شد.
زیر سؤال رفتن تاریخ انقضای گروهک منافقین
بعد از اعلام خبر حمله پلیس آلبانی به مقر منافقین در تیرانا، اعلان مواضع آمریکا و فرانسه و تغییر رفتار سعودی در قبال این گروهک و واکنش رسانههای بیگانه و بهنوعی کنشگری کشورهای حامی منافقین دراینخصوص نشان داد که جایگاه این گروهک در نزد کشورهای حامی چه در حوزه راهبردی و چه در حوزههای تکنیکی و تاکتیکی بهمثابه ابزاری توانمند در عملیات و نازل در حمایت محسوب میشود بهنحویکه حتی تاریخ مصرف سیاسی این گروهک زیر علامت سؤال جدی قرار گرفته است، با درنظرگرفتن این موضوع که قبل از ورود پلیس به مقر اشرف ۳ برگزاری اجلاس سالیانه این گروه در فرانسه به رقم این که فرانسه یکی از حامیان مهم و برجسته این گروه محسوب میشود با مخالفت روبهرو شد، آیا رسانههای بیگانه اروپایی پایه، آمریکایی پایه و یا منطقهای پایه نسبت به مسئله منافقین اختلافنظرهایی در انعکاس و بازتاب دیدگاهها و ادبیات در این زمینه دارند؟!
دکتر محمدپور سیدی (کارشناس حوزه رسانه و تروریست) در پاسخ به سؤال کارشناس مجری برنامه دراینخصوص گفت: در گام نخست باید تحلیل رسانهها نسبت به یک گروه یا گروهک را تشخیص داد، در حقیقت رسانههای بیگانه به منافقین به منزله یک گروه تروریستی یاد نمیکنند؛ بلکه آن را اپوزیسیونی میدانند که ساختارمند است.
ایجاد اختلال شناختی در مخاطبین جهت تطهیر گروهک منافقین
وی در ادامه خاطرنشان کرد: گام نخست در حقیقت نوعی اختلال شناختی را برای مخاطب به نمایش میگذارد تا مخاطب دچار اشتباه شده و نگاه او به یک گروهک تروریستی را به یک گروه سیاسی تغییر دهند، عملاً بین رسانههای آمریکایی پایه، اروپایی پایه و منطقه پایه درباره منافقین تغییرات یا واکنشهای تاکتیکی وجود دارد که به لحاظ راهبردی از منافقین بهعنوان ابزار رسانهای استفاده میکنند تا بتوانند جایگاه جمهوری اسلامی را در دیدگاه مخاطبان کاهش دهند.
این کارشناس حوزه رسانه و تروریست عنوان کرد: موضوعی که حائز اهمیت است تغییر مسیر این رسانهها در مقاطع مختلف با رویکردهای مختلف است، بهعنوانمثال در آشوبهای سال گذشته رسانههای منطقهای بیشتر از منافقین استفاده کردند. یکی از اساسیترین گامهایی که این رسانهها برداشتند برجستهسازی و بزرگنمایی جایگاه منافقین بود.
پرسیدی ضمن اشاره به تلاش رسانههای بیگانه برای ورود به موضوعات مختلف از منظر حقوق بشری گفت: این گروه را بهعنوان یکی از گروههای صدمهدیده جمهوری اسلامی خطاب میکنند درحالیکه این گروهک ۱۷ هزار شهید ترور را برای کشور ما به ارمغان آورد و ثمرات اقدامات آنان در تاریخ جمهوری اسلامی ایران چیزی جز جلادی و مزدوری نبوده است.
رسانه بیگانه به دنبال پاکسازی حافظه تاریخی ایران
وی تصریح کرد: این رسانه با تلاش جهت پاکسازی حافظه تاریخی کشور ما مخصوصاً در نسل زد با عدم مطرح رفتارهای پیشین این گروهک در حقیقت این موضوع را مطرح میکنند که با یک گروه سیاسی طرف هستیم و این در حالی است که با گروهکی تروریستی طرف هستیم که همه گامها و اقداماتی که امروزه از داعش و طالبان و گروهکهای دیگر در مقاطع مختلف میشنویم در حقیقت گروهک منافقین چندین گام جلوتر از آنها این مسیر را رفتهاند.
پور سیدی ضمن یاد شهید فاطمه طالقانی افزود: این شهید زمانی که تنها ۳ سال بیشتر نداشت به درجه رفیع شهادت نائل آمد و با عملیاتی مهندسی شده توسط این رسانهها به شهادت رسید بااینحال این رسانهها در تلاش هستند تا حافظه تاریخی ایرانی را پاک کنند و از منظری مظلومنمایی منافقین را به نمایش بگذارند.
این کارشناس حوزه و رسانه ضمن بیان این موضوع که رسانههای بیگانه در تلاش برای به نمایش گذاشتن مظلومنمایی منافقین است، گفت: در اتفاق اخیری که رخ داد شاهد این بودیم که اعضای منافقین بهگونهای مظلومنمایی میکردند که گویا هیچ اقدام نامناسبی را انجام ندادند؛ بلکه بهتازگی شاهد این هستیم که کشور آلبانی گامهایی را در جهت منافع ملی خود برمیدارد و بازگشت کشور آلبانی و فرانسه به روند قانونی بسیار مثمرثمر است.
محمود شهیدی کارشناس مجری برنامه امواج شبهه رادیو گفت وگو در ادامه با طرح این موضوع که رسانههای بیگانه ممکن است گاهی مبادرت به پاکسازی یا سفید نمایی کنند و بهعنوان گروه سیاسی اپوزیسیون و یا حتی اپوزیسیون متشکلتر یعنی اپوزیسیون سیاسی ایران مطرح کنند، به نظر میرسد در تحلیل نهایی نوعی نگاه کاهنده یا انتظارات فروکاهیده را در افکار مخاطبان درباره گروهک تروریستی منافقین نهادینه میکنند.
ساز ناوک منافقین از اجلاس جورج تاون تا نشست مونیخ
دکتر علیرضا داودی (کارشناس ارشد رسانه و علومشناختی) در راستای نهادینهکردن نگاه کاهنده در این رسانهها در نگاه مخاطبان درباره گروهک تروریستی منافقین گفت: راجع به بحث منافقین نگاه غرب حتی برخی از کشورها در منطقه نگاهشان به منافقین و اساساً اپوزیسیون نگاهی کاهنده است.
وی با طرح این سؤال که چرا در واقعه اخیر اینترنشنال نیز با تعدیلی درباره این مسئله برخورد کرد، گفت: تحلیل بیبیسی فارسی پس از نشست جورج تاون که اعضای منشور مهسا امینی را شکل داده بودند، تحلیلی را بیبیسی ارائه کرد که بهعنوان بخش تحلیلی خود بیان میکند که اپوزیسیون سر موضوع مهسا امینی به جمعبندی و اتحاد رسیده است غیر از منافقین که نپذیرفتند، دفتر سیاسی منافقین نیز توسط رسانهها اقدام به صدور بیانیه میکند که ما این موضوع را قبول نداریم.
این کارشناس ارشد رسانه و علومشناختی افزود: از اجلاس جورج تاون تا نشست مونیخ شاهد این بودیم که منافقین ساز نا کوک میزنند، سؤالی که این جا مطرح میشود این است که آیا منافقین در حدی هستند که ساز نا کوک بزنند؟! که قاعدتاً باتوجهبه پیشینه تاریخی این گروهک نمیتوان بهعنوان مهرهای کلیدی و اثرگذاران را در نظر گرفت.
حذف منافقین از دایره اپوزیسیون فعال ایران
داودی با تأکید بر اینکه کلید حذف منافقین از دایره اپوزیسیون فعال ایران از ابتدای نشست جورج تاون خورده شد، خاطرنشان کرد: یکی از برنامههای شبکه بیبیسی فارسی حدود یک سال گذشته به بررسی این موضوع پرداخت که تنها اپوزیسیون مسلح علیه ایران دوشاخه را شامل میشود، یکی شاخه کوملهها و شاخه دیگر منافقین را شامل میشود و نکته دوم نیز اشاره به این دارد که اساساً جذب در سازمان منافقین با اشکال جدی مواجه شده است.
این کارشناس ارشد رسانه و علومشناختی افزود: نظامی که منافقین را ایجاد کرد و به آن پروبال داد امروزه دیگر مؤثر نیست و حتی گاهی دستوپاگیر نیز هست چرا که در حوزه فرمت جنگهای ترکیبی منافقین تعریفی ندارند و قاعدتاً سرویسها به این جمعبندی رسیدند که رسانهها به نحوی عمل کنند که اساساً اعلام شود تاریخ انقضای این گروهک بهعنوان یک واحد عملیاتی مؤثر در حوزه اپوزیسیون به سررسید.
وی عنوان کرد: رسانه بیگانه در صدد هستند تا سطح توقعات مخاطب در ایران را در حد یک حذف ساده یا مبادله بیثمر کاهش دهند به این معنا که در ایران اینگونه برداشت شود که اتفاقات رخداده توسط آلبانی، حذفی ساده است درحالیکه بیش از ۱۷ هزار شهیدی که منافقین به انقلاب و مردم تحمیل کردند صرفاً فعالیتی از جانب منافقین نبود؛ بلکه سیستمها و کشورهای زیادی از آن پشتیبانی میکردند.
ایدئولوژی مخدوش منافقین
دکتر محمدپور سیدی (کارشناس حوزه رسانه و تروریست) در خصوص پیشینه و عقبه سیاسی و ایدئولوژیک گروهک منافقین و تأثیر این عقبه سیاسی در رویکرد رسانههای بیگانه درباره آنها گفت: در هر سه سطح رسانههای اروپایی پایه، آمریکایی پایه و مناطق عربنشین وابسته به وهابیت فصل مشترکی داریم و آن بررسی انسانی این رسانهها نسبت به این کنش است که عملاً مطرح نمیکنند چون در سطوح مختلف گروهک منافقین اقدامات و جنایات زیادی را انجام داده و از منظر ایدئولوژیک بر خلاف گروههای سیاسی دیگر پایبند به گزارههایی نظیر مبارزه با استکبار که در سالهای گذشته آن را مطرح کردند نبودند، در گوشهای دیگر اشاره به نگاه نوین به اسلام داشتند که نه در گفتارها و نه در رفتارهایشان این موضوع مشهود نبوده و عملاً با ایدئولوژیای مخدوش مواجه هستیم.
وی در ادامه عنوان کرد: ما در حقیقت با ایدئولوژی مخدوشی مواجه هستیم که خودشان بر ساخت کردند، به همین دلیل رسانههای غربی و منطقه عملاً از گذشته نام نمیبرند و فصل مشترکی به نام مسائل انسانی را مطرح میکنند به این دلیل که اقدامات این گروهک آن قدر سیاه است که اگر بخواهند مطرح کنند عملاً محل محاکمه میشود.
بازگشت پلیس آلبانی به روند قانونی
پرسیدی خاطرنشان کرد: منافقین نسبت به دورهها و ادوار پیشین که حملات مختلفی به گروهک از نظر قانونی صورت گرفت این دفعه در یک شوک قرار گرفتند و فکر نمیکردند ۳۰ خرداد که یکی از روزهای نمادین برای مبارزه است تبدیل به یکی از روزهای شکست شود و پلیس آلبانی به روند قانونی بازگردد و آمریکا اذعان کند که این گروهک در کشور ما جایگاهی ندارد.
وی ادامه داد: معمولاً در این شوکهای تاریخی سرکرده گروهک مکانیزمهای دفاعی را مطرح میکند که مکانیزمهای دفاعی قبلی این گروهک شامل طلاقهای ساختاری در مجموعه گروهک، تحمیل فشارهای روانی به اعضا بود که بسیاری از جداشدههای از گروهک آن را مطرح کردند.
سرنوشت مسعود رجوی مبهمی مهندسی شده
داودی در ادامه ضمن اشاره به اینکه رسانهها علاقهمند هستند تا سرنوشت مسعود رجوی مبهم بماند گفت: ماجرای سرنوشت مسعود رجوی مبهمی مهندسی شده است و مانند ماجرای امام موسی صدر از جنس مبهم واقع شده نیست. جنس کاری که رسانههای بیگانه در حال حاضر انجام میدهند اینگونه است که میخواهند فضایی را نسبت به منافقین ایجاد کنند که حکم شترمرغ را پیدا کند، یعنی بتوانند از دفن شده آنها نیز خروجی به دست بیاورند.
وی عنوان کرد: تلاش رسانههای بیگانه جهت سفید و مؤثر نگهداشتن مریم رجوی جای سؤال دارد، در حوزه رسانه برای مخاطب نشانهگذاری میکنند و مطابق با آن چیزی که میخواهند ذهن مخاطب را همراه میکنند.
این کارشناس ارشد رسانه و علومشناختی تصریح کرد: رسانههای بیگانه و موضوع منافقین در حقیقت مسئله قصاب و شترمرغ است، شترمرغ جزو معدود پرندههایی است که پرورش داده میشود و از همه اجزای آن نیز استفاده میشود این رسانهها نیز میخواهند از جز به جز مسئله منافقین بهره کافی را ببرند.
داودی افزود: باتوجهبه اینکه نظامنامه رسانههای اروپایی و آمریکا مبنی بر این است که مبدأ را پنهان کنند و در نتیجه در مخرج هر آن چیزی که بگویید مصادره به مطلوب تلقی میشود؛ بنابراین درعینحال که برخورد با منافقین قطعاً برای ما یک دستاورد در حوزه دیپلماتیک و اطلاعاتی محسوب میشود، جریانی است که در هر حالتی نبود آن بهتر از بودن آن است.
وی با تأکید بر اینکه لازم است افکار عمومی حواسشان به این موضوع باشد که این نوع از برخورد رسانههای بیگانه دال بر طرفداری از ایران نیست چرا که بیبیسی همان بیبیسی است که با مریم رجوی ملعون محاسبه میکرد و هر ساله مراسم آنها را پوشش میداد.
عناصر ضدانقلاب در حال تجربه فرسایشی محسوس
پرسیدی در ادامه گفتمان در خصوص بررسی سیاستهای رسانههای بیگانه در قبال منافقین به این موضوع اشاره کرد که این اتفاق را سرآغاز برخورد با اپوزیسیون میخوانند و از آن درس میگیرند.
وی در ادامه عنوان کرد: این روزها عناصر ضدانقلاب در حال تجربه فرسایشی محسوس هستند، زیست منافقین در ابهام است و نخستین شاخصه آن نیز این است که شما میتوانید بازیهای رسانهای را مطرح کنید و دومین شاخصه آن نیز این است که شکاف زی هستند به این معنا که هر جا امکان این را داشته باشید چه در محور مقاومت چه در داخل کشور و یا نیروهای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور شکافی احساس شد، منافقین در آن جا زیست میکنند و بهصورت تصاعدی آن شکاف را افزایش داده و گامهای جدی فاصله بین مردم و حاکمیت را ایجاد میکنند.
این کارشناس حوزه رسانه و سیاست در ادامه به درک صحیح اروپاییها از مسئله تروریست پرداخت و گفت: در چندماهه اخیر هرگونه تحرکی که در حوزه ایرلند و یا اروپا رخ داد که حمایتی از گروههای پیشین تروریست صورتگرفته قطعاً سرویسهای اطلاعاتی با آنها برخورد میکنند و در افکار عمومی پیگیری جدی میشود که این افراد جامعه را در خطر قرار دادند؛ اما در اروپا چنین اتفاقی رخ نداد و این کام، گام اولیهای برای درک صحیح اروپاییها از مقوله تروریسم است.
وی با تأکید بر اینکه منافقین پدران داعش در نحوه اعمال رفتارهای خشونتآمیز هستند، گفت: نشانه از دیپلماسی عزتمند جمهوری اسلامی ایران است که توانسته در گامهای اولیه ادراکسازی در مقابل فریبهای جریان رقیب کند.
ارتش سایبری واقعیت کتمان شده توسط رسانههای غربی
پرسیدی افزود: نکته دیگری که حائز اهمیت است کاهش چشمگیر نظرات و برخوردهای تند در اتاقهای سایبری ما و اقدامات تروریستی گروهک را در فضای سایبری نمیبینیم و شاهد این هستیم که ارتش سایبری واقعیت کتمان شده توسط رسانههای غربی است و معتقد بودند ایرانیان هستند که در حال نظردهی و حمایت در صفحات بیبیسی و اینترنشنال هستند درحالیکه شاهد این موضوع هستیم که تعداد نظرات این رسانهها کاهش محسوسی داشته است.
داودی در ادامه عنوان کرد: سازمان هماهنگی رفتاری بین منافقین و شبکههای معاند وجود دارد و در حقیقت بهعنوان بازو اجرایی و عملیاتی این رسانهها پس از تولید محتوا عمل میکردند. طبق اجماع صورتگرفته بین آنها و رسانههای بیگانه در راستای به نمایش گذاشتن اعتراض ایرانیان از اوضاع موجود به همان اندازه نیز هماهنگی ساختاری با یکدیگر داشتند. فاز ایجاد شکاف در حوزه منافقین و یا به زبان سادهتر لزوم ایجاد تغییرات جدی در رسانههای بیگانه پس از موفق نشدن در حوادث ۱۴۰۰ را شامل میشود.
آیا رابطه غرب با منافقین به بنبست رسیده است؟!
بیژن مقدم (کارشناس و فعال حوزه رسانه) در پاسخ به سؤال کارشناس مجری برنامه در خصوص چگونگی زیست سیاسی - اجتماعی منافقین پس از تحولات اخیر گفت: سازمان مجاهدین خلق طی تمام عمر پیروزی انقلاب اسلامی تا به امروز در قالب یک ابزار سیاسی - اطلاعاتی در اختیار غرب علیه جمهوری اسلامی بوده است.
وی عنوان کرد: ظاهر اتفاق رخداده علیه منافقین توسط غرب میتواند این سؤال را در ذهن مخاطبان ایجاد کند که آیا غرب به نفع ایران و همسو با عقاید ایرانیها رفتار کرده است؟! باید گفت در حقیقت این تشکیلاتی که تنها مجموعه برانداز در داخل اپوزیسیون که نیرو و توانمندی دارد؛ اما به دلیل منفور بودن در ایران سرویسهایش را حاضر است تا به دیگران بدهد. این اتفاق رخداده پایان کار منافقین و رابطه غرب با منافقین نیست؛ بلکه نوعی باجخواهی بیشتر غرب از منافقین در مناسبات خود بوده است.
داودی گفت: مسائلی نظیر منافقین، آلبانی و اشراف از مسائلی نیست که در رسانههای بیگانه قابل بستهشدن باشد چرا که در وهله نخست هیچ مجموعهای مانند منافقین برای غرب دانشگاه یا محمل تربیت نیرو علیه انقلاب اسلامی تلقی نمیشود و یکی از بسترهای مفید برای تربیت نیرو است و نکته دوم این است که بهاندازه منافقین هیچ سازمانی قدرت معطلکردن و اتلاف انرژی برای جمهوری اسلامی را ندارد از همین رو موضوع منافقین در رسانههای بیگانه پروانه باز است، تقاطع رفتار بیبیسی فارسی و رادیو فردا نشاندهنده این است که پرونده منافقین همچنان باز است.
رفتارشناسی نفاق در شرایط و تنگناها
پور سیدی در خصوص رفتارشناسی نفاق در شرایط و تنگناها گفت: هر زمان نفاق نسبت به یک کارفرما در تنگنا قرار گرفت رفتارهایی را انجام داد تا حمایت بیشتر او را جلب کند، جنگ در عراق که به پایان رسید عملیات مرصاد یا فروغ جاویدان را شاهد بودیم در فرانسه هنگامی که کسری از عوامل را میخواستند دستگیر کنند اقدام به خودسوزی کردند؛ بنابراین در تنگناها رفتارهای رادیکال و تندی را به نمایش گذاشتند چرا که به بقا نیاز دارند.
وی عنوان کرد: در گامی که آلبانی در وهله اول برداشت؛ یعنی پیگیری روند قانونی هر چند گامی بسیار مؤثر است؛ اما قطعاً مقطعی است و منافقین برای اینکه بقا پیدا کنند اقدامات تند و رادیکالی را خواهند انجام داد، جنس اقدامات را در روزهای آتی باید دید و معمولاً این رفتارها بهگونهای است که نشان دهند همچنان سرسپرده کشورهای غربی هستند و این سرسپردگی را آشکارتر کنند حیات منافقین در شایعههای دلفینی است و این رخدادها نیز رخدادهایی مقطعی است.