پخش زنده
امروز: -
سیلابهای مکرر در استان کرمان آن هم با وجود خشکسالی و پدید آوردن خسارتهای سنگین، از کافی نبودن اجرای طرحهای آبخیزداری در این استان حکایت دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، استان کرمان با مساحتی بالغ بر ۳/۱۸ میلیون هکتار دارای ۸۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی و بیش از ۲۳ هزار منبع آبی (عمدتاً چاه) میباشد. حدود دو سوم استان مناطق کوهستانی و تپه ماهوری و یا به عبار تی حوزههای آبخیز با فرسایش آبی میباشد و متوسط فرسایش آبی حوزههای آبخیز سالانه ۲۱۰ میلیون تن ومیزان رسوب حمل شده به پائین دست ۷۵ میلیون تن برآورد شده است.
در ۴۸ سال گذشته بالغ بر ۵۷۰ مورد سیل در استان گزارش شده که خسارات زیادی را تحمیل نموده است.
در چند سال گذشته، جاری شدن سیلابهای مخرب و پرخسارت هر چند وقت یک بار تکرار شده و حجمی از خسارتها را به مناطق مختلف استان کرمان وارد کرده است. در اواخر خرداد وقوع سیلاب، آن هم در حالیکه این استان در خشکسالی قرار دارد به خسارتهای زیادی منجر شد. این در حالی است که تیرماه سال ۱۴۰۱ وقوع سیل هزاران میلیارد تومان به این استان خسارت زد.
به گفته علی زینی وند استاندارسابق کرمان با وقوع ۲ سیل ظرف دو هفته در جنوب استان, ۷ هزار خانه آسیب دید و راه دسترسی به ۷۲ روستا مسدود شد.
زینی وند افزود: «در جریان سیل اول، برآورد شده که سه هزار میلیارد تومان خسارت به حوزهی راه، کشاورزی و منازل مسکونی وارد شده است».
زینیوند در آن مقطع خاطرنشان کرد: «پیشبینی میشود در دومین سیل نیز حدود چهار هزار میلیارد تومان خسارت وارد شده باشد».
شدت این سیل به میزانی بود که رئیس جمهور در سفری اعلام نشده به کرمان رفت و در جریان دیدار از مناطق سیل زده دستور داد تا آبخیزداری وآبخوان داری دراولویت قرار گیرد.
قاسم رحیمینیا سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان آذرماه ۱۴۰۱ از اجرای ۱۱۰ پروژه آبخیزداری و آبخوانداری در ۳۵ حوضه آبخیز جنوب کرمان از محل اعتبارات ملی و استانی خبر داد.
سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان گفت: در حال حاضر از مجموع ۸۰۰ هزار هکتار از عرصههای شناسایی شده در سطح جنوب کرمان، در ۵۰۰ هزار هکتار آن عملیات آبخیزداری انجام و در بیش از ۲۵۰ هزار هکتار در حال اجرایی شدن است.
وی با بیان اینکه امسال طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری در ۷ شهرستان جنوبی شامل ۳۵ حوزه آبخیز اجرایی میشود، تصریح کرد: پروژههای آبخیزداری در قالب عملیاتهای مکانیکی، بیولوژیکی و بیومکانیکی صورت میگیرد و تاکنون بیش از ۶۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
این در حالی است که مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب استان کرمان میگوید، بیش از سه میلیون و ۶۰۰ هزار هکتار سطح حوزههای آبخیز جنوب استان است و تاکنون در ۸۰ درصد سطح حوزههای آبخیز منطقه، عملیات آبخیزداری انجام نشده که نیاز به اعتبار دارد.
حمزه احمدی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب استان کرمان با اشاره به اقدامات انجام شده در جنوب استان کرمان، گفت: در جنوب استان کرمان این عملیاتها را در بالادست انجام میدهیم تا در پایین دست خسارتی نداشته باشیم و نکتهای که جای تامل دارد این است که با وجود تمامی اقدامات انجام شده توانستیم تنها در ۲۰ درصد حوزههای آبخیز در جنوب استان عملیات آبخیزداری انجام دهیم.
وی با اشاره به اینکه تصویب لایحه جامع آبخیزداری در حال انجام است و در مصوبات سفر ریاست جمهوری به استان هم اعتبارات خوبی در این حوزه گرفتیم و اینها میتواند خیلی به ما کمک کند، بیان کرد: در صورتی که بتوانیم سطح عملیات آبخیزداری در این منطقه را تا ۷۰ درصد برسانیم، قطعاً خسارتهای سیلابها را نداریم.
ابوطالب قزلسفلو مدیر کل سابق کنترل سیلاب و آبخوان داری سازمان جنگلها و مراتع کشوراذر ماه ۱۴۰۱ در سفر به ریگان با اشاره به اختصاص ۷۶ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای طرحهای آبخیزداری کرمان، گفت: طرح جهش فعالیتهای آبخیزداری در برنامه هفتم و هشتم توسعه پیش بینی شده است که در این برنامهها فعالیتهای آبخیزداری ۱۰برابر افزایش خواهند یافت.