پخش زنده
امروز: -
تحقیقات جدید نشان میدهد التهاب و درد در بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلی، پس از رعایت رژیم غذایی محدود میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از دفتر بهبود تغذیه جامعه، آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی) بیماری خودایمنی سیستمیک مزمن است که مفاصل سینوویال را درگیر میکند و باعث ناتوانی شدید میشود؛ عوامل محیطی و سبک زندگی، از جمله رژیم غذایی، در شروع و شدت روماتیسم مفصلی تاثیر دارد؛ تغییر رژیم غذایی ممکن است با کاهش التهاب و کاهش بالقوه درد به مدیریت علائم روماتیسم مفصلی کمک کند.
در مطالعه ای تأثیر رژیم غذایی ۳ ماهه پرهیز از گوشت، گلوتن، و لاکتوز (و همه محصولات لبنی) در مقایسه با رژیم معمولی ۴۰ بیمار مبتلا به روماتیسم مفصلی طولانی مدت با علائم پایدار و تحت درمان با داروهای ضد روماتیسمی مرسوم (c-) و بیولوژیکی (b-) اصلاح کننده بیماری (DMARDs)، ارزیابی شد. هر دو رژیم غذایی برای کاهش وزن طراحی شده بودند، زیرا همه بیماران دارای اضافه وزن یا چاق بودند. بیماران به طور تصادفی به یکی از رژیمها تقسیم شدند و روماتیسم مفصلی از نظر بالینی در زمان شروع مطالعه، از طریق مقیاس آنالوگ بصری (VAS)، برای درد، و امتیازمیزان فعالیت بیماری در ۲۸ مفصل (DAS ۲۸) برای فعالیت روماتیسم مفصلی ارزیابی شد. همچنین به بیماران فرم کوتاه پرسشنامه سلامت (SF-۳۶) و پرسشنامه ارزیابی سلامت (HAQ) داده شد. در شروع مطالعه، یک نمونه خون برای آزمایشها و اندازهگیری آدیپوکاینها جمعآوری شده و شاخصهای تن سنجی نیزاندازه گیری شدند. این اندازه گیریها در پایان رژیمهای غذایی ۳ ماهه نیز تکرار شدند.
نتایج این مطالعه نشان میدهد در بیمارانی که رژیم غذایی بدون گوشت، گلوتن و لاکتوز (همه محصولات لبنی) رعایت کرده بودند، کاهش قابل توجهی در مقیاس آنالوگ بصری و بهبود کلی وضعیت سلامت جسمی و روانی مشاهد شد که از طریق امتیاز فعالیت بیماری در ۲۸ مفصل (SF-۳۶) بررسی شدند. هر دو رژیم غذایی منجر به بهبود کیفیت زندگی در مقایسه با شروع مطالعه شد.
با این حال، این تغییر فقط برای رژیم غذایی بدون گوشت قرمز، گلوتن (موجود در گندم و نان گندم)، و لاکتوز (و همه محصولات لبنی) قابل توجه بود. با هر رژیم غذایی، بیماران کاهش قابل توجهی در وزن بدن و شاخص توده بدن، با کاهش دور کمر و باسن و کاهش سطح گلوکز پایه و لپتین در گردش را نشان دادند
رژیم غذایی بدون گوشت، گلوتن (موجود در گندم و نان گندم) و لاکتوز (همه محصولات لبنی) همچنین توانست به طور قابل توجهی فشار خون سیستولیک و فشار خون دیاستولیک را کاهش دهد.تعداد لکوسیتها و نوتروفیلهای در گردش و سطح پروتئین واکنشگر hs-C (یکی از پروتئینهایی که در التهاب افزایش مییابد) نیز پس از ۳ ماه رژیم غذایی بدون گوشت قرمز، لاکتوز (و همه محصولات لبنی) و گلوتن کاهش یافت؛ بنابراین میتوان نتیجه گیری کرد که یک رژیم غذایی بدون گوشت قرمز، گلوتن (موجود در گندم و نان گندم) و لاکتوز (و همه محصولات لبنی) میتواند منجر به کنترل بهتر التهاب در بیماران آرتریت روماتوئید تحت درمان دارویی شود.