تولید بذر نمونه گندم و جو با توجه به شرایط آب و هوایی خراسان رضوی
محققان خراسان رضوی در حوز اصلاح ارقام غلات، موفق به تولید بذر نمونه گندم و جو با توجه به شرایط آب و هوایی این استان شده اند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی
خراسان رضوی گفت: پس از ۱۲ سال فعالیت محققان، نهایتا بذری تولید کردیم که جزو نژادهای برتر است و قابلیت عملکرد بالاتر را دارد.
حمیدرضا شریفی افزود: این بذر طی یک فرایند پنج ساله، تکثیر و تحت نظارت "موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال"، تحت شرایط استاندارد تولید میشود و در نهایت در اختیار کشاورز قرار میگردد.
وی ادامه داد: ما همه ساله در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، هسته اولیه بیش از ۳۰ رقم غلات را تکثیر میکنیم و در اختیار کشاورزان قرار میدهیم.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی ادامه داد: نتیجه این فعالیت، افزایش ضریب امنیت غذایی و خودکفایی در تولید گندم است و در نتیجه، درآمد کشاورزان نیز افزایش مییابد.
شریفی تصریح کرد: این ارقام برای شرایط متنوع اقلیمی مانند شوری و خشکی، اقلیمهای سرد و گرم و شرایط درگیر با آفات و بیماری ها، تولید شده اند و این امکان را به کشاورزان میدهد که بتوانند در هر شرایط اقلیمی از رقم مناسب خود استفاده و به بالاترین عملکرد موردنظر خود دست پیدا کنند.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی اظهار کرد: در گذشته عملکرد ارقام ما درحد دو تا سه تن بود، ولی امروز در نتیجه فعالیتهای مراکز تحقیقات و موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، ما ارقامی با ظرفیت عملکرد بالاتر از ۱۴ تن را داریم و کشاورزان نمونه که شرایط بِه زراعی را به خوبی فراهم کرده اند، رکوردهای ۱۴ و ۲۰۰ تن را هم با این ارقام داشته اند که کشور مارا بی نیاز از واردات کرده است.
این مسئول در ادامه، با بیان اینکه بیش از ۹۳ درصد از سبد ارقام کشور در اختیار ارقام اصلاح شده داخلی است، افزود: این ارقام طی برنامههایی مانند روزهای مزرعه و برنامههای آموزشی، در مزارع کشاورزان به آنها معرفی میشود.
فعالیتهای تحقیقاتی غلات؛ یکی از فعالیتهای ایستگاه طرق
استادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی هم گفت: ایستگاه تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی طرق، یکی از بزرگترین ایستگاههای تحقیقاتی از نظر سطح و تنوع فعالیت تحقیقاتی در کشور است.
دکتر حمیدرضا نیکخواه افزود: یکی از فعالیتهای عمدهای که در این مرکز انجام میشود، مربوط به فعالیتهای تحقیقاتی غلات است که در ایستگاه طرق در دو محور اصلی شامل "برنامههای به نژادی غلات" و "تولید و تهیه بستههای اولیه بذری" انجام میشود.
استادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی ادامه داد: در بحث به نژادی یا همان اصلاح و معرفی ارقام، برای معرفی هر رقم تقریبا ۱۲ تا ۱۵ سال زمان نیاز است که در این خصوص برنامه و طرحهای مختلفی در ایستگاه طرق در حال انجام است.
وی تصریح کرد: افزایش تولید در واحد سطح، افزایش بهرهوری در مصرف نهاده ها، مقاومت در برابر بیماریها و تنشهای زنده و غیر زنده و ... از اهداف این برنامهها است.
نیکخواه تاکید کرد: برای رسیدن به این اهداف، بیش از ۲۰ طرح تحقیقاتی هر سال و همزمان با سراسر کشور، در این ایستگاه تحقیقاتی انجام میگیرد.
وی گفت: به اذعان اکثر کارشناسان بین المللی، یکی از کاملترین برنامههای تحقیقاتی در منطقه و غرب آسیا، تحقیقات غلات است که نتیجه این تحقیقات، معرفی ارقام جدید گندم، جو و تریتیکاله است.
استادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی اظهار کرد: این ارقام، سازگار با شرایط اقلیمی کشور هستند و مورد کشت و کار کشاورزان قرار میگیرند، بر این اساس کشور ما در زمینه تولید بذر، معرفی رقم و رقم جدید غلات، تقریبا به مرحله خودکفایی رسیده است.
چاودُم یا تریتیکاله، غلهای جدید است که به وسیله انسان و در نتیجه تلاقی ژنومهای گندم جنس Triticum و چاودار جنس Secale به وجود آمدهاست.