دخل و خرج نانوایان همخوانی ندارد
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران: وقتی دخل و خرج نانوایان جور در نمیآید برای تامین نان مردم و سرپا نگهداشتن کسب و کار ناچار به کم فروشی یا گرانفروشی هستند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما،
رادیو ایران در
برنامه نمودار با آقای
مقدم رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران گفت و گو کرد.
سوال: بفرمایید آخرین افزایش نرخ نان چه زمانی بوده و یک توضیح در خصوص وضعیت نان بفرمایید هم در خصوص توزیع نان و هم در خصوص تولید و هم کیفیت نان بفرمایید.
مقدم: نرخ نانی که الان جامعه نانوایان دارند مراعات میکنند مربوط به سال ۱۳۹۹ بود که در تیرماه ۱۴۰۰ به ما اعلام شد و در همان نرخ نامه هم اعلام کردند که این نرخ تا پایان سال ۱۴۰۰ معتبر است.
سوال: یعنی دو سال از آن تاریخ گذشته و قیمتها افزایش پیدا نکرده است؟
مقدم: افزایشی نداشتیم، ولی هزینه هایمان سرسام آور بالا رفته سه بار مزد کارگرانمان افزایش داشته ۵۷ درصد و ۲۷ درصد و... همین الان که خدمت شما هستم خمیرمایه در بازار آزاد باید بخریم یک میلیون و سیصد هزار تومان، سهمیهای که به ما میدهند مثلا ماهی دو سه کیسه است که جوابگو نیست و باید حداقل چندین کیسه از بازار آزاد خرید کنیم.
سوال: در رابطه با سهمیه آرد هم بفرمایید چطور هست؟
مقدم: سهمیههای آرد ما که الان شناور شده و هیچ مبنایی هم ندارد برای کم و کسر کردنشان، یعنی وقتی کسر میشود نانوا اصلا متوجه نیست که برای چه سهمیه اش کسر شده به هر جا مراجعه هم میکند جواب درستی از این بابت نمیگیرد متاسفانه. الان مسئولین ما گفتند که ۲۵ اردیبهشت قرار است که یک افزایشی برای نان داده شود و اقتصاد نانوا را ببینند متاسفانه انجام نشد، گفتند اول خرداد انجام نشد، گفتند هفتم خرداد انجام نشد، گفتند آخر خرداد باز هم انجام نشد، ما با اعتماد به گفتههای مسئولین محترم با توجه به اینکه کرایه حمل آرد مان هم یک سال و خوردهای هم از آن گذشته بود و شرکت حمل و نقل خلیج فارس معترض بود به این قضیه و میگفت هزینه هایشان بالا رفته و درست هم میگویند آن کامیونها هزینه هایشان سنگین است ناچا رشدیم که کرایه حمل هر کیسه آرد را از ۶۵۰۰ تومان در شهر تهران برسانیم به ۹ هزار تومان و کرایه حمل هر کیسه آرد از کرج به تهران را از ۷۵۰۰ تومان به یازده هزار تومان برسانیم یعنی متوسط ۴۵ درصد افزایش کرایه حمل داشتیم، آب و برق و گاز و بیمه و مالیات و اینها هم که مطابق معمول افزایش پیدا میکند، ولی متاسفانه از اول این ماه آمدند همهی ایران را با یک درصد مشخصی یعنی ده درصد افزایش در نظر گرفتند برایشان.
سوال: که ده درصد قیمت نان افزایش پیدا کند؟
مقدم: ده درصد افزایش کمک هزینه.
سوال: یعنی الان چند درصد شده است؟
مقدم: یعنی لواش ۵۰۰ تومانی میخواهند ۵۰ تا یک تومانی به آن کمک هزینه پرداخت کنند دوباره، ببینید ۵۰ تا یک تومانی میشود ۴۰۰۰ تا نان اگر در روز بتواند بپزشد میشود ۲۰۰ هزار تومان، که میشود ماهی ۶ میلیون تومان، این ۶ میلیون باید خمیرمایه را پوشش بدهد کرایه حمل را پوشش بدهد پول آب و برق و گاز را پوشش بدهد و ... من نمیدانم که چرا با قطره چکان به ما آب میدهند که ما فقط زنده بمانیم.
سوال: ما همه داریم نان استفاده میکنیم بعضا میبینیم که حجم چانهها یک مقدار تغییر میکند که بالاخره اینها هم مشکلات خاص خودشان را دارند.
مقدم: درست میفرمایید ما این را به مقامات هم گفتیم، وقتی دخل و خرج جور در نمیآید من برای این که بتوانم هم نان مردم را تامین کنم و هم مغازه خودم را سرپا نگه دارم ناچارم یا کم فروشی و یا گرانفروشی کنم راه دیگری هم ندارم.
سوال: در پیامکهای ما هم در شهرهای مختلف ایران هم در مورد وزن نان دوستان اظهار نظر کردند و شما هم تایید میکنید و هم در رابطه با کیفیت نان و گفتند که کیفیت نان هم کیفیت خیلی خوبی نیست.
مقدم: خمیر مایه ما وقتی میشود یک و سیصد و هیچ کس به ما نمیگوید که بیا این چهار تا خمیرمایه را بیا ببر و مصرف کن، ماده اصلی تخمیر ناننخمیر مایه است، وقتی من این را ندارم استفاده کنم نباید انتظار داشته باشم کیفیت نان بهتر شود یا وقتی که وزن چانه مان کمتر میشود مسلما در کیفیت نان هم تاثیر میگذارد.
سوال: این شامل آزادپزها هم میشود؟ آنها هم همین مشکلات را دارند؟
مقدم: آزادپزها که نوع سه هستند هم قیمت نان شان دست خودشان است و هم این که بالاخره هر چیزی را که بیاورند در هزینه تولید شان میتوانند محاسبه کنند و نرخش را خودشان تعیین میکنند.
سوال: دولت نمیتواند یک میانگین از این دو تا بگیرد که یک عدد مناسبی پیدا کند که هم مردم راضی باشند هم تولید کننده.
مقدم: ما هم همین درخواست را داریم، ولی الان مرجع اعلام نرخ هر کالایی فرق نمیکند در کشور کیست؟ سازمان حمایت است، یعنی هر کالایی که شما میخواهید نرخ گذاری کنید سازمان حمایت این نرخ گذاری را میکند متاسفانه قیمت نان را که میخواهند در بیاورند ما دسترسی به هیچ کجا نداریم یعنی ما باید ده تا نهاد و ده تا ارگان را باید خواهش و تمنا کنیم و آخر هم بگویند همین که هست همین ده درصد، دستوری و به این شکل اگر بخواهد اجرا شود ... الان تهران هزینههای شما با روستای ما در شمال کشور یکی است؟ نه، ولی ده درصد برای همه جا یکی است.
سوال: فقط که این ده درصد نیست که، یک عدد و رقمی هم پیشتر
یک ۱۵ درصد سال ۱۴۰۱ شروع کردند دادند، یک ۱۵ درصد هم بهمن ۱۴۰۱ اضافه کردند الان هم یک ده درصد میشود ۴۰ درصد در صورتی که ما عرض کردم سه تا تورم به ما خورده، ۴۰۰، ۴۰۱ و ۴۰۲، تورمی که بانک مرکزی اعلام میکند که هر سالش ۴۵-۴۶ درصد است، من اگر خودم بخواهم حساب کنم میگویم من مثلا تخم مرغ را آن زمان میخریدم ۵۰۰ تومان الان میخرم ۳ هزار تومان، مثلا تن ماهی که به کارگرم میدادم میرفتم میخریدم ۵-۶ هزار تومان، ولی الان میخرم ۱۰۰ هزار تومان.
سوال: پس یک جورایی شما افزایش قیمت را داشتید، ولی متناسب با تورم نبوده است
مقدم: سه تا تورم میشود ۱۴۰ درصد اینها با ۴۰ درصد کلا سر و ته آن را هم آوردند که هیچ جای کار را نمیگیرد.
سوال: الان یک اتفاقی در نانواییها میافتد که میآیند نانهای آپشن دار به مردم میفروشند مثلا نان بربری ۲۸۰۰ تومان ساده اش است، ولی یک ذره کنجد میریزند رویش ۵ هزار تومان این نان را به دست مردم یم دهند و بعضی جاها ۶-۷ هزار تومان هم رسیده است. یعنی همکاران شما بلدند که این هزینههای خودشان را جایی جبران کنند.
مقدم: درست است، ولی این راه درستش نیست راه درست این است که آن سازمان مربوطه نرخ من را واقعی کند که من بتوانم حق مردم را بدهم و اعضایم را کنترل کنم، وقتی حق واقعی نانوا را نمیدهند نانوا خودش دست به کار میشود که حق خودش را از مردم بگیرد و این دارد یک جامعه را از نظر نرخ و قیمت درست مختل میکند. ما خواسته مان فقط این است که میگوییم مرجع رسیدگی به اعلام نرخ هر سازمانی که هست ما که میگوییم سازمان حمایت، به نظرم شما هم همین را تایید میکنید، سازمان حمایت بررسی کند و نرخ واقعی نان را در بیاورد.
سوال: در جلسههایی که با آنها دارید چه میگویند؟
مقدم: هیچی میگویند همین که هست.
سوال: یک پیامک ارسال شده از شمال تهران که میگویند رفتم نان سنگک بگیرم و گفتند ساده نداریم و کنجدی داریم و گفتند ۱۵ هزار تومان است و بعد گفتند گران نیست؟ گفتند نه همین است که هست. ظاهرا همین موضوع به مسئولین سرایت کرده و میگویند همین است که هست و کاری نمیشود کرد.
مقدم: اگر قرار باشد این طور باشد که کار درست نمیشود، هر چیزی باید قاعده و قانون خودش را داشته باشد، وقتی من آنالیز تهیه میکنم آنالیز من میرود آنجا مورد بررسی قرار میگیرد، سال گذشته یک درصدی را خودشان درآوردند، ولی باز به آن اعمال نکردند پس من چطور عمل کنم؟
سوال: شما میشود مصداقی بگویید، مثلا یکی از نانهای سنتی الان قیمتش چند است؟
مقدم: لواش ۵۰۰ تومان
سوال: چقدر باید باشد به نظر شما
مقدم: من نمیتوانم بگویم اگر بگویم میشود اعلام نرخ و بعد نانوای من میرود میگوید که مقدم این را گفته، ولی من آنالیز را به آقایان مسئول دادم از اتاق اصناف شروع کردم تا معاون وزیر کشور.
سوال: البته آقای مقدم درصحبت هایشان گفتند یک درصدی را آوردند در هزینهها و تورم.
اما واقعیت این است که نه نانوا و نه مردم هیچ کس راضی به این نیستند ما میخواهیم یک قیمت قانونی تصویب بشود و آن نانوا هم حق مصرف کننده را رعایت کند و یک نان مناسب در اختیار مردم بگذارد. این مسئله باید با سازمان حمایت هم در جریان گذاشته شود.
مقدم: ما سال ۱۴۰۰ که نرخ ۱۳۹۹ مان را اعلام کردند کنجد آن زمان کیلویی ۳۰-۴۰ هزار تومان بود الان کیلویی صد و خوردهای هزار تومان شده افزایشها در همه جا برای ما هست، ولی متاسفانه در نرخ تاثیر نداشته است.
سوال: ما تلفن هم داریم (پخش تلفنی پیامها راجع به نان)
بحث کارتخوانها هم مطرح است مردم که به نانواییها مراجعه میکنند کارت را از ایشان میگیرند و بحث کیسهها هم هست که خلاصه آنجا کارهایی انجام میشود که مردم یک کم مشکوکند، یک کم توضیح بدهید که دستگاه چگونه است مردم باید بزنند؟ و پیامک هم داریم که سواستفادههایی هم میشود.
همین نانهای آپشن داری که خدمت شما گفتم همکاران شما من بعضا دیدم که مثلا دائم نایلون میزنند به جای این که در گزینه هایشان نیست، ۵-۶ تا نایلون میزنند و کارت میکشند. این هم یک نظارتی باید رویش صورت بگیرد.
مقدم: وقتی که ما بتوانیم هزینه هایمان را با درآمدمان نزدیک کنیم میشود کنترل بیشتر کرد، من الان عرض میکنم یک نانوایی هر نانوایی، فرق نمیکند اینها فروش روزانه شان اگر با همان وزن و همان قیمت رسمی سال ۹۹ مان بخواهد اجرا بشود، روزی دو میلیون تومان کلا فروششان میشود، این دو میلیون تومان دو سه تا کارگر دارند که حداقل یکی ۴۰۰-۵۰۰ اینها مزد کارگرشان است، چهارصد و خوردهای هزار تومان هم هزینه حمل آرد و خود آردش است همینها میشود یک میلیون و ۹۰۰ هزار تومان، بعد آب دارد برق دارد گاز دارد و مالیات دارد، من در مغازه خودم مالیات ۱۸ میلیون نوشته بود من اعتراض کردم من امسال رفتم بررسی کردم کردند ۳۰ میلیون تومان و برای امسال من را هم کردند ۳۳ میلیون تومان.
سوال: جالب است وقتی که با سازمان امور مالیاتی صحبت میکنیم میگویند ۶۰ درصد اصناف همه صفر هستند پس چه کسانی را میگویند؟
مقدم: همین است، خود سازمان اطلاع دارد اصلا این وضعیت آرد نان دست وزارت اقتصاد بوده است. وقتی خودت اطلاع داری که سه سال است به من نرخ ندادی برای چه از من مالیات بیشتر میخواهید اینها هزینههایی است که به من تحمیل میشود و من هم درآمد مغازه ام جوابگوی این هزینهها نیست باید دخل و خرج با هم جور در بیاید تا بشود یک کاری کرد. قدیم گفتند به حال آن شخص باید گریست که دخلش ۱۹ باشد و خرجش ۲۰. الان دقیقا نانوایان ما شدند همین.