پخش زنده
امروز: -
نه تنها حقوق اولیه انسانها در جریان اعمال تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی نقض و پایمال میشود بلکه روند تخریب محیط زیست نیز سرعت و شدت میگیرد.
تحریم کنندگان حق حیات انسانها را به گروگان میگیرند
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ تحریمهای اقتصادی، ابزاری جهت دستیابی به اهداف و مقاصد سیاسی است و دولت تحریم کننده از طریق آن تلاش دارد با ایجاد درد و محرومیت، شخص، سازمان یا دولت مورد تحریم را به تغییر رفتار یا تغییر ماهیت خود وادار سازد.
تحریم ها، با ایجاد شرایط نامساعد سیاسی و اقتصادی، فشارهای زیادی را بر مردم عادی وارد میکند و مستقیماً موجب تضییع «حقوق» آنان میگردد. این تضییع حقوق بدان قدر است که در برخی موارد، مانند مسائل مربوط به امور پزشکی و دارو و سلامت، بالاترین حقوق آنان یعنی «حق حیات» را به مخاطره جدی میاندازد.
حق برسلامتی متضمن حق حیات بوده و برای اولین بار در اساسنامه سازمان جهانی بهداشت ۱۹۴۶ در قالب یک سند بینالمللی الزام آور شناسایی گردید و همه دول را موظف به احترام به این قاعده نموده است، چراکه هر اقدامی علیه حق سلامت، حق حیات و زندگی افراد را که حقی غیر قابل سلب است، تحت شعاع قرار میدهد. برقراری تحریمهای بینالمللی از عوامل تهدیدکننده این حق است.
به رغم تمامی اسناد حقوق بشری که بر غیر قابل سلب بودن حق دسترسی به غذا و دارو و تجهیزات ضروری و ... اشاره دارند، ایالات متحده آمریکا با به کارگیری مهمترین ابزارسیاست خارجی خویش یعنی تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران، این حق و مهمترین اسناد مربوط را زیر پا نهاده و با محدود کردن دسترسی ایرانیان به دارو و تجهیزات پزشکی ضروری، موجب رنج بیدلیل و تهدید حیات میلیونها ایرانی شده است و آنها را از حق طبیعی خویش محروم کرده است.
اعمال طیف گسترده تحریمهای یکجانبه همراه با تحریمهای ثانویه توسط ایالات متحده آمریکا علیه کشورها آثار و عواقب زیانباری بر حقوق بشر و آزادیهای اساسی انسانها از جمله: حق حیات، حق سلامت، حق آموزش، حق توسعه، حق برخورداری از بالاترین استاندارد زندگی و ... برجای گذاشته است.
تحریم کنندگان روند تخریب محیط زیست را سرعت میدهند
حق بر محیط زیست سالم به عنوان یکی از حقهای بنیادین بشر تضمین بخش حق بنیادی تری به نام حق حیات و حق سلامت جسم و روح میباشد و به تبع صیانت و پاسداری از این حق منجر به حفظ تعادل جسمی و روحی بشر میگردد و صیانت از بهداشت و سلامت انسان نیازمند اشتراک مساعی جهانی است از این رو پاسداری و جلوگیری از آلودگیهای دریایی ٫ زمینی و هوایی و فضایی وظیفهای است که به عهده همه ملتها و دولتها گذارده میشود.
اثرات تحریمهای آمریکا علیه ایران و به تبع آن تنبیه و تحریم دیگر کشورها در صورت همکاری با ایران (تحریمهای گسترده چند جانبه و یک جانبه) در حوزه محیط زیست موجب نقض حق بر بهره برداری از محیط زیست پاک که ارتباط مستقیمی با حق بر سلامت و حق حیات دارد و نیز نقض اصول عام و خاص حقوق محیط زیست است.
مهـم تـرین اثـرات زیسـت محیطـی تحـریم هـا را میتـوان در مـواردی چـون: محـدودیت در واردات فن آوری هـای دوسـتدار محـیط زیسـت، نقض حق بر محیط زیست سـالم شـهروندان، نقض تعهدات زیست محیطی بین المللـی در مـورد کمـک هـای مـالی و فنـی و علمـی بـه کشـور تحریم شده و ناتوانی کشور تحریم شده در ارتقا معیارهـا و کیفیـت محـیط زیسـت خـود اشـاره نمود.
هرگونه نقض در حوزه حق بر محیط زیست بر اثر تحریمها و تحدیدها آثار مستقیمی بر سایر حقوق انسان همچون حق بنیادین حیات ٫سلامت ٫درمان ٫بهداشت ٫غذا ٫رفاه ٫ امنیت و ... خواهد داشت.
بر این اساس برابری ذاتی از مفهوم کرامت ذاتی بشر استخراج میگردد و لازمه صیانت از عزتمندی و شرافت انسان ٫ تامین و تضمین مطالبات و نیازهای انسانی است و از آنجایی که بر اساس اصول اولیه انسانی و تاکید منشور سازمان ملل همه موجودات بشری از ارزش ذاتی برابر برخوردار هستند و هیچ شخصی به صورت ذاتی برتر از دیگری نیست باید در اتخاذ تصمیمات جمعی و جهانی نباید حق بنیادین بر محیط زیست سالم نادیده گرفته شود و تحریم آمریکا و به تبع آن تحریم دیگر کشورها بواسطه تهدید آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران تبعیض و نقض همه اسناد و قواعد حقوق بشری شده است. احمد کاظم زاده