خاطرات مقاومت در پد خندق از زبان آزادگان کهگیلویه و بویراحمد
آزادگان حماسه پد خندق خاطرات تلخ و شیرین این حماسه تاریخی را با هم مرور و برای مردم بازگو کردند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای کهگیلویه و بویراحمد، مسئول مرکز حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس سپاه فتح استان گفت: در عملیات «پد خندق»، ۸۷ نفر از رزمندگان این استان شهید شدند و ۷۸ نفر نیز به افتخار آزادگی نائل آمدند.
سرهنگ «ایمان خردمند» در مراسم گردهمایی و خاطره گویی آزادگان حماسه «پد خندق» که در سالن جلسات ستاد گنگره شهدای استان برگزار شد، افزود: این گردهمایی در راستای برگزاری دومین کنگره ملی شهدای استان کهگیلویه و بویراحمد و ثبت و ضبط خاطرات رزمندگان استان برگزار شد.
۷۸ نفر از رزمندگان کهگیلویه و بویراحمد که سال ۶۷ در تیپ ۴۸ فتح خدمت می کردند در حماسه پد خندق پس از آنکه دیگر گلوله ای برای شلیک نداشتند، توسط دشمن بعثی به طور کامل در محاصره و اسیر شدند.
چهره های تکیده و رنج کشیده آزادگان حماسه پد خندق که اکنون دوران میانسالی را می گذرانند نشان می دهد در دوران اسارت مرارت های زیادی متحمل شده اند اما از آرمانهای امام و شهدا دست نکشیدند.
آزادگان هریک درباره بخشی از سال های سخت اسارت سخن گفتند.
محمود صادقی فرد یکی از این آزادگان بود که حماسه پد خندق را یک عاشورای دیگر برای رزمندگان استان توصیف کرد.
وی اسارت را مملو از خاطرات تلخ عنوان کرد و افزود: تلخ ترین خاطره اسارت رحلت حضرت امام (ره) بود که با شادی نیروهای عراقی مواجه شد و ما هم به هر راه ممکن تلاش داشتیم در سوگ امام عزاداری کنیم .
خداخواست پزشک از حماسه سازان پد خندق هم گفت: پس از ساعت ها مقاومت در محاصره کامل دشمن قرار گرفتیم و از زمین و هوا و مورد حمله دشمن واقع بودیم .
در حال مقابله با دشمن مورد اصابت ترکش خمپاره قرار گرفتم و سپس توسط دشمن به اسارت درآمده و به بغداد منتقل شدم.
سید نادر سادات خاطره تلخ خود را رحلت حضرت امام ذکر کرد که توسط یک سرباز عراقی با شادی اعلام شد. اردوگاه توسط نیروهای عراقی محاصره شد تا اسرا نتوانند در این موقع کاری انجام دهند ولی با این وجود در سوگ امام عزاداری کردیم.
جلال کناری که در زمان اسارت سرباز بود و روزهای اخر خدمت خود را می گذراند هم گفت: شب در سنگر نگهبانی بودم که ده ها منور برای روشنایی منطقه توسط نیروهای عراقی شلیک شد ، موضوع را به فرماندهی اطلاع دادم که دشمن در حال آمادگی برای حمله است .
به گفته وی ناگهان زمین و آسمان با اتش دشمن روشن شد.
وی که تیربارچی بود ادامه داد: تا فشنگ داشتم مقابل دشمن مقاومت کردم و کم کم توسط دشمن محاصره شدیم برای اسیر نشدن به نیزارها پناه بردم و مخفی شدم اما توسط نیروهای عراقی اسیر شدم.
شهبازی از لحظات تلخ جنگ تن به تن با نیروهای عراقی و شهادت فرماندهان و همرزمانش گفت؛ به دلیل تمام شدن مهمات و در محاصره دشمن قرار گرفتن مجبور شدیم با سنگ به مقابله با دشمن بپردازیم .
"صولت دار" از رزمندگانی است که یک روز پس از حماسه پد خندق در منطقه توسط نیروهای عراقی اسیر شد .وی از گفت و گویش با یک فرمانده بلند پایه عراقی صحبت می کند که پس از اسیرشدن انجام داده است.
وی ادامه داد: پس از محاصره شدن پد خندق و تسلط دشمن بر منطقه برای نجات خود به نیزارها رفتم که شب بتوانم فرار کنم اما روز بعد توسط عراقی اسیر شده و به نزدیک فرمانده عراقی برده شدم.
وی افزود: فرمانده عراقی به صراحت گفت قصد داشتیم استان خوزستان را دوباره اشغال کنیم و جنگ را تمام کنیم ولی یک یگان در پد خندق با مقاومت خود جلوی این کار را گرفت و نگذاشت کار را تمام کنیم .
صولت دار تاکید کرد حماسه پد خندق باید به عنوان نماد مقاومت دلیرانه فرزندان استان به اشکال مختلف برای نسل امروزی بازگو شود تا بفهمند برادران و فرزندان آنها در جنگ چه مرارتها کشیدند و چه دلاوری ها انجام دادند.
مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران کهگیلویه و بویراحمد در پایان این برنامه خطاب به آزادگان گفت: مجاهدت شما رزمندگان و آزادگان پایان نیافته است و باید با جهاد تبیین نقش و دلاوری رزمندگان استان را بازگو کنید.
رضا پارسیان نژاد حماسه پد خندق را نماد اقتدار و حماسه سازی فرزندان استان دانست که بطور شایسته معرفی نشده و با مظلومیت روبرو شده است.اگر این حماسه توسط رزمندگان استان دیگری صورت گرفته بود اکنون بخوبی برای همگان معرفی شده بود.
وی خواستار ایجاد یک اتاق فکر توسط مسئولان ،رزمندگان و فرماندهان میدانی حماسه پد خندق برای پرداختن صحیح به این حماسه و ثبت در تاریخ شد.
کهگیلویه و بویراحمد با ۳۳ هزار رزمنده، ۱۳ هزار نفر جانباز، بیش از یک هزار و ۸۰۰ نفر شهید و ۳۱۰ نفر آزاده در طول هشت سال دفاع مقدس استان نقش فعالی داشت اما حماسه پدخندق تاریخی ترین حضور آنان در جبهه ها بوده است.
۵۶ نفر شهدای کهگیلویه و بویراحمد زیر ۱۵ سال سن داشتند که از نظر شرعی حتی به سن تکلیف هم نرسیده بودند،از میان شهدای استان ۳۰۰ نفر سرباز، ۲۷۰ نفر پاسدار و یک هزار و ۲۳۰ شهید نیز بسیجی بودند.
کوچکترین شهید استان کهگیلویه و بویراحمد ۱۲ ساله و پیرترین آنان ۶۷ ساله بود.بیش از ۹۹ درصد شهدای کهگیلویه و بویراحمد در خط مقدم جبهه شهید شدند که ۶۰۰ نفر آنان دانش آموز و ۷۸ نفر دانشجو بودند.
دو خانواده در این استان سه تن از فرزندانشان و ۲۳ خانواده نیز دو تن از عزیزانشان را در این جنگ تقدیم انقلاب اسلامی و میهن کردند.
روستاهای قاسم آباد جلیل و ده برآفتاب در شهرستان بویراحمد بیشترین شهید را از میان روستاهای کهگیلویه و بویراحمد تقدیم انقلاب اسلامی کردند.روستای قاسم آباد جلیل در شهرستان بویراحمد تنها روستایی در ایران بوده که خود در زمان جنگ یک گردان رزمی داشت.
براساس این آمار ،کهگیلویه و بویراحمد با توجه به جمعیت ،بیشترین حضور رزمنده در جبهه های جنگ را به خود اختصاص داده است.