پخش زنده
امروز: -
سرپرست ستاد اجرایی فرمان امام (ره ) گفت: سال گذشته حدود سه هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان حجم سرمایه گذاری برای فعالیتهای دانش بنیانی اختصاص یافت .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، شبکه خبر در برنامه میز اقتصاد ، با حضور آقای دکتر نوروزی سرپرست ستاد اجرایی فرمان امام ، آقای صدری مهر دستیار ویژه معاون علمی فناوری و اقتصاددانش بنیان رئیس جمهوری ، خانم نظری مجری طرحهای اشتغال زایی بنیاد برکت ، آقای پرویزیان رئیس شورای عالی کانون بانکها و موسسات اعتباری خصوصی به موضوع توسعه اشتغال با تکیه بر دانش بنیانها در ستاد اجرایی فرمان امام (ره)
پرداخت .
سوال: در میز اقتصاد امروز بررسی خواهیم کرد اشتغال آفرینی با تکیه بر دانش بینانها در ستاد اجرایی فرمان امام، موضوعی که در سالهای گذشته دنبال شده و در سال ۱۴۰۱ به عدد ۲۳۰ هزار عدد ایجاد اشتغال فقط برای دانش بنیانها رسیده است، در ابعاد مختلف امروز این موضوع را پیگیری خواهیم کرد این که چه برنامه ریزیهایی صورت گرفته و چه زیرساختهایی ایجاد شده و هدف گذاری تا پایان سال چه هدف گذاری است و قرار است به چه نقطهای برسیم. اشتغالی که در حوزه دانش بنیانها ایجاد میشود جنسش فرق میکند با اشتغالی که در حوزههای دیگر ایجاد میشود فناوران کشور ما آن جا اشتغال ایجاد میکنند و یک محصول فناورانه را توسعه میدهند و تولید میکنند و ارزش افزوده بالایی از آن ایجاد میکنند که میتواند کمک کند به توسعه اقتصاددانش بنیان که یکی از ارکان اصلی اقتصاد مقاومتی است. در حوزه ایجاد اشتغال در ستاد اجرایی چه برنامههایی دنبال شده، هدفگذاری کجا است و الان به چه تعداد اشتغال رسیدیم؟
نوروزی: در مجموعه ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) ما با یک مثلث اقتصاد مقاومتی، اشتغالزایی با هدف محرومیت زدایی، برنامه ستاد است در بخش اجتماعی و اقتصادی یا اقتصاد اجتماعی و در این زمینه در سالهای اخیر ستاد برنامههای نسبتا مفصلی را پیش بینی کرد به ویژه موسسه دانش بنیان برکت را در چند سال قبل تاسیس کرد و ما آمدیم شدیم پشتیبان به کمک شتاب دهندههایی که بتوانند فعالیتهای دانش بنیانی را در جامعه به منصه ظهور برسانند و نتایجش را مردم عزیز شاهد باشند.
ما در سال گذشته حدود سه هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان حجم سرمایه گذاری بود که اختصاص دادیم برای فعالیتهای دانش بنیانی و در عین حال برای سال ۱۴۰۲ هم پیش بینی میکنیم که حدود ۷ هزار میلیارد تومان هم از منابع مربوط به ستاد اجرایی حضرت امام را و با استفاده از اهرمهایی که با استفاده از سیستم بانکی در اختیار خواهیم گرفت انشاالله این کار را توسعه دهیم. در مجموعه فعالیتهایی که در بخشهای غیردانش بنیان داریم دنبال میکنیم و امسال رقم قابل توجهی نزدیک ۷۰ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در حوزههای مناطق کم برخوردار و نقاط دورافتاده داریم انجام میدهیم، پیش بینی میکنیم که حدود ۳۵ درصد فعالیتهای مربوط به سرمایه گذاریهای بخش اشتغال و رونق اقتصادی را ببریم در حوزه دانش بنیان، برای این منظور با تکیه بر جوامع محلی از جمله شوراهای محلی، شوراهای بخش، شوراهای شهرستان، شوراهای استان، استفاده از خبرگان محلی، ما کانونهایی را تشکیل میدهیم نهادسازیهایی را انجام میدهیم که بتوانیم هم مزیتهای اشتغال هر منطقه را خوب شناسایی کنیم و هم منابع برای این کار اختصاص دهیم و هم کسانی را که متقاضی دریافت تسهیلات هستند تا یک اشتغالی توسعه پیدا کند را با کمک بیش از هزار تسهیلگری که در بنیاد برکت در سراسر کشور در اختیار داریم پروندههای تسهیلاتی برای اینها تشکیل میدهیم، اینها را به بانکهای عامل معرفی میکنیم که نتیجه فعالیتهای ما این شد که در سال ۱۴۰۱ موفق شدیم حدود هشت هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان تسهیلات از سیستم بانکی، تسهیلات ارزان قیمت بگیریم برای کارآفرینان مناطق محروم و امسال برنامه ریزی کردیم که انشالله سی هزار میلیارد تومان در این رابطه منابع اختصاص دهیم که حدود ۵ هزار میلیارد تومان منابع اختصاصی است
که از محل تبصره ۱۸ قانون بودجه ۱۴۰۲ به بنیاد برکت اختصاص پیدا کرده، در شورای عالی اشتغال آقای رییس جمهور دستور فرمودند ۲۰ هزار میلیارد تومان هم از منابعی که در اختیار استانها است و با توجه به شبکهای که ما در اختیار داریم و ظرفیتی که ما میتوانیم برای جذب این منابع به کار بگیریم را به ستاد و بنیاد برکت اختصاص دهند.
سی هزار میلیارد تومان که گفتم ۵ هزار تا ۲۰ هزار تا به علاوه این که حدود ۵ هزار میلیارد تومان هم از منابع ستاد و خیرینی که در زمینه اشتغال میآیند برای کمک به این بحث بتوانیم آن را هم اهرم کنیم و مجموعا سی هزار میلیارد تومان در این زمینه امسال بتوانیم عملکرد بهتری را نسبت به سالهای قبل رقم بزنیم.
سوال: با توجه به صحبت هایتان به نکتهای اشاره کردید به مناطق محروم، در نمایشگاه آباد ایران هم همکاران شما حضور داشتند وبخش فعالی بود در محرومیت زدایی از مناطق محروم با استفاده از دانش بنیانها، در این خصوص توضیح میدهید که در چه حوزههایی دارید فعالیت میکنید؟ الان شما درحوزه پزشکی دارید فعالیت میکنید مشاهده کردیم در زمان کرونا ستاد آمد وسط در زمینه واکسن خیلی خوب عمل کرد و توانست یکی از نیازهای جامعه را برطرف کند این حوزهها و تقسیم بندی حوزهها را بفرمائید.
نوروزی: بحث مربوط به آباد ایران مرتبط است با حدود دو هزار و ۲۰ محله محروم در نقاط مختلف شهری و حاشیه شهرها، ما در این مجموعه عهده دار حدود ۴۴۰ نقطه محروم در ستاد اجرایی فرمان حضرت امام شدیم، بنیاد احسان ستاد اجرایی فرمان حضرت امام با ایجاد خانههای احسان در این محلات، محور کار شد.در حوزه سلامت بنیاد ۱۵ خرداد، درحوزه اشتغال و عمران بنیاد برکت و در حوزه دانش بنیانی موسسه دانش بنیان برکت کمک میکنند و ما با آدرس مشخص که در چه نقطه و چه محلهای داریم کار میکنیم و بعد از حضور ما چه آثار و دستاوردهایی در آن جا هم از جهت اشتغال و هم از جهت عمران و آبادی هم از جهت مبارزه با ناهنجاریهایی که وجود داردو کاهش آنها تا الان نتایج بسیار خوبی داشتیم و بحث آباد ایران بیشتر در این حوزه متمرکز است، اما فعالیتهای مربوط به بحث اشتغال به صورت عموم در کل کشور در همه استانها با کمک همان نهادهای بومی و محلی به ویژه شوراهای دهستان و بخش و شهرستان و استان این کارها را به نتیجه میرساند.
سوال: در صحبت هایتان اشاره کردید به تفاهم نامههایی که برای ارائه تسهیلات به کمک توسعه اشتغال آمده و داشتید تا الان و آمارهای مختلف ارائه کردید و گفتید هدف گذاری تا پایان سال ۳۰ هزار میلیارد تومان است یک گزارش در این زمینه آماده شده از آخرین تفاهم نامهای که فکر میکنم دیروز بود داشتید. گزارش را با هم ببینیم.
سوال : آقای پرویزیان الان روی خط هستند، سلام بر شما، در خصوص حمایتهایی که در حوزه اشتغال و تفاهمهایی که با ستاد اجرایی داشتید توضیح میفرمائید؟ گویا امتیاز ویژهای هم برای دانش بنیانها در نظر گرفته شده است.
پرویزیان: همانطور که در گزارش آمده بود بانکهای دولتی، بانکهای اصل ۴۴، بانکهای خصوصی و بانکهای قرض الحسنه همکاری بسیار نزدیکی را با بنیاد برکت و ستاد اجرایی فرمان حضرت امام در چندسال گذشته آغاز کردند، طول دوره این همکاریهای جدید به حدود ۵ سال میرسد، تفاهمهایی که بانکها شامل بانک ملی، ملت، سپه، تجارت، کارآفرین، پارسیان، صندوق کارآفرینی امید، صندوق قرض الحسنه مهر مجموعا ۸ بانک و صندوق با ستاد اجرایی فرمان حضرت امام امضا کردند سالهای گذشته به حجم حدود ۱۶ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان عملکرد در بحث کسب و کارهای خرد و مشاغل خانگی در سراسر کشور رسیده، امسال هم همین برنامه را بانکها دارند انشاالله هم تعداد بانکهایی که برای این کار آمادگی دارند اضافه خواهد شد و هم مبالغی که تخصیص پیدا میکند برای بحث اشتغال خرد طبق تبصره ۱۶ و تبصره ۱۸ بودجه سال ۱۴۰۲ افزایش پیدا خواهد کرد.
سوال: تا چقدر افزایش پیدا میکند؟
پرویزیان: عدد کسب و کارهای خردی که پیش بینی شده در کل بودجه ۱۴۰۲ حدود ۳۱۰ هزار همت میرسد که البته در سرفصلهای مختلف ازدواج و فرزندآوری و مسکن و ضروری و ویژه درمان و همه و کسب و کارهای خرد مربوط به کمیته امداد، بنیاد برکت، سازمان بهزیستی و همه سرفصلها است.
سوال: حوزهها متفاوت است، اشاره میکنید امتیاز ویژهای هم برای دانش بنیانها در نظر گرفته شده است. درسته؟
پرویزیان: تقریبا بانکها از دو سه سال پیش برای بحث دانش بنیانها شروع کردند هم دفاتر ویژه و هم کارشناسان خاصی را تخصیص دادند و اکوسیستم فناوری دانش بنیانها و فناوریهای بزرگ و همچنین خطوط اعتباری ویژهای را هم از محل منابع خودشان و هم از محل منابع صندوق توسعه ملی و هم از محل مشارکت با صندوق نوآوری و شکوفایی برای این کار تخصیص دادند اگر آمار بانک پارسیان را خدمتتان تقدیم کنم شاید این موضوع روشن شود سال گذشته قریب یک همت پیش بینی کرده بودیم برای دانش بنیانها که به ۱۴۰۰ میلیارد تومان افزایش یافته و ۲۱۰۰ میلیارد ضمانت نامههایی تنظیم کردیم و تقدیم عزیزان در حوزه دانش بنیانها کردیم همچنین تفاهم نامههایی با صندوقهای مختلف مثل صندوق شریف، صندوق دانشگاه تهران برای این که تضمین این کسب و کارهای دانش بنیان به راحتی انجام شود و بتوانند به تسهیلات دسترسی پیدا کنند که تسهیلات هم در قالب سرمایه در گردش است هم برای اجاره محل و هم برای خرید محل است و هم برای واردات اقلام و مواد خاص موردنیازشان است یا ماشین آلاتی که نیاز دارند برای توسعه کسب و کارشان معمولا انجام میشود.
امسال پیش بینی شده که بانکها بتوانند از طریق تضمین و انتشار اوراق اینها که آمادگی دارند بزرگ شوند در بازار سرمایه، از این محل هم استفاده کنند و برخوردار شوند از تسهیلات منابع بانکی.
سوال: ممنون از شما. آقای صدری مهر روی خط هستند، سلام بر شما، یکی از مکانها و یکی از بسترها و زیرساختهایی که معاونت علمی با ستاد اجرایی فرمان امام در حال همکاری است و ایجاد اشتغال کرده برای نخبگان کشور و برای دانش بنیانها، کارخانههای نوآوری هستند دراین زمینه و همکاری که با ستاد اجرایی دارید توضیح میفرمائید؟
صدری مهر: به لطف خدا یک فضای بسیار با نشاطی را ما در زیست بوم اشتغال در حوزه نوآوری در کشورداریم که بیش از یک میلیون نفر در این زیست بوم مشغول هستند. پروژههای مختلفی را معاونت علمی ریاست جمهوری دارد انجام میدهد یکی از اینها که در ابتدای برنامه هم اسم بردید و بسیار کار فاخری بود نمایشگاه آباد ایران بود که در ده روز گذشته انجام شد. در تعامل بین معاونت علمی، دستگاههایی مثل ستاد اجرایی فرمان حضرت امام، بنیاد مستضعفان، کمیته امداد این کار شکل گرفت.
ما در موضوع اشتغال زایی در مناطق دور از مرکز یا در مناطق کمتر برخوردار نکتهای را که داریم هر چند که به ذهن همه میرسد که اینها ممکن است رسوخ فناوری در این مناطق کمتر باشد، ولی مسئلهای که مغفول است، این است که نوآوری در این مناطق کمتر برخوردار بیش از مرکز وجود دارد. ما در همه این مناطق، صنایع منطقهای را داریم که اینها خودش هرکدام مملو از هزاران نوآوری است ما برای این صنایع منطقهای دو کار جدی در معاونت علمی ریاست جمهوری دارد انجام میدهد. موضوع اول بحث بهبود کیفیت این محصولات و رقابتپذیری است. خیلی جاها این محصولات منطقه ما به دلیل مشکلات کوچکی قابل رقابت نیستند. در بازار داخلی، در بازار منطقهای با پروژههای هدفمندی افزایش کیفیت این محصولات و رقابت پذیری آنها موجب توسعه کسب و کار در این مناطق میشود که این را با همکاری دوستان مشغول هستیم.
بحث بعدی این است که آوردن فناوری به کمک صنایع منطقه و ایجاد ظرفیتهای جدید شغلی متناسب با آمایش خودشان که این هم بحث دومی است که مشغول هستیم. در حدود ۱۳۰ نقطه در کشور هدف گذاری شده با همکاری نهادهای دیگر از جمله ستاد اجرای فرمان حضرت امام این کار جلو میرود.
سوال: ممنون از شما، آقای دکتر نوروزی نظرات را شنیدید هم در خصوص تسهیلات و زمینههایی که ایجاد شده در توسعه اشتغال و هم در خصوص نمایشگاه آباد ایران و هم همکاری که شما با معاونت علمی و فناوری دانش بنیان ریاست جمهوری دارید، یک سوال بپرسم که باعث سوال شده در سایتها و خبرگزاریها، اعتبارسنجی تعداد اشتغال زایی است، آماری ارائه شده گفتند تا الان حدود یک میلیون شغل اشتغال ایجاد شده است و ۴۰۰ هزار تا از این شغلها برای سال ۱۴۰۱ بوده است که ۲۳۰ هزار عدد مربوط به دانش بنیانها بوده است. اعتبارسنجی این آمارها چطور انجام میشود؟
نوروزی: برای بحثهای مربوط به اعتبارسنجی ما مدعی هستیم درسال ۱۴۰۱، یکصد و سی هزار فعالیت اقتصادی را در قالب فعالیتهای اقتصادی خرد و خانگی سامان دادیم و ۱۳۰ هزار طرح را اجرا کردیم. هر طرح به طور متوسط ۳ نفر اشتغال اگر داشته باشد این رقمی حدود نزدیک به ۴۰۰ هزار نفر خواهد شد و البته تمام این اطلاعات مربوط به شاغلین با نام و مشخصات و نوع کار و جغرافیایی که فعالیت میکند همه در سامانهای که در وزارت رفاه تعریف شده، همواره در این سامانهها درج میشود و اینطور نیست که ما بتوانیم این بحث ادعایی نیست، اثباتی است و کسانی که شاغل شدند و تسهیلات دریافت کردند، طرح اجرا شده مشخص است. ما برای امسال هم پیشبینی میکنیم بیش از ۴۰۰ هزار شغل در قالب حدود ۱۵۰ هزار طرح بتوانیم اجرا کنیم. با احتساب هر طرح سه نفر و ذکر این نکته که حدود ۳۵ درصد طرحهای ما امسال انشاالله دانشبنیانها خواهد بود.اینجا جا دارد از نظام بانکی کشور تشکر کنم که خیلی خوب پای کار آمدند و در خصوص فعالیتهای مشاغل خرد و خانگی و طرحهای کوچک انصافا خوب کمک میکنند. در کنار مجموعه فعالیتهای اقتصادی غیر دانش بنیان، برای فعالیتهای دانش بنیان یک خط اعتباری خاص دوباره تعریف کردند برای ما، بخشی از این منابع را برای فعالیتهای دانش بنیانی اختصاص میدهند که این واقعاً جای هم مباهات و هم امیدواری است که ما بتوانیم در آینده این را بیشتر توسعه دهیم. بحث اشتغالی که در فضای دانش بنیان شکل میگیرد یک سلسله پلتفرمهایی است مثل باسلام، ما به خاطر اینکه این مشاغل خرد و خانگی که ایجاد کردیم اینها را به بازار مصرف وصل کنیم آمدیم سکوی با سلام را تعریف کردیم. سکوی باسلام تولید کننده را به مصرف کننده وصل میکند و این باعث میشود بازار لازم برای تولید کننده شکل بگیرد به همین خاطر یک جریان وسیعی را در بر میگیرد و کار را به نتیجه میرساند.
سوال: خانم نظری مجری طرحهای اشتغالزایی بنیاد برکت روی خط هستند، سلام بر شما. با توجه به توضیحاتی که آقای دکتر نوروزی فرمودند میفرمایید این طرحهای اشتغال زایی در چه حوزههایی بیشتر تعریف شده و چه حوزههایی الان جلوتر از بقیه حوزهها هستند؟
نظری: بنیاد برکت در حوزه اشتغال زایی در همه نقاط کشور خصوصاً در نقاط کشور خصوصا در نقاط کم برخوردار به واسطه شبکه تسهیلگری در حال فعالیت است. ما تقریبا از تمام طرحهایی که کسانی که صاحب ایده باشند چه در حوزههای دانش بنیان و چه در طرحهای اشتغالزایی مشاغل خانگی و کارگاههای کوچک مقیاس از کسانی که صاحب ایده باشند حمایت میکنیم.
سوال: کدام حوزهها الان جلوتر هستند؟
نظری: اگر بحث اشتغال زایی اجتماع محور یا بنگاه محور یا کارگاه کوچک مقیاس و دانشبنیانها فرقی ندارد چه در حوزههای صنایع غذایی، صنایع دستی هر کسی صاحب ایده باشد ما از آنها حمایت میکنیم.
سوال: ممنون از شما، آقای دکتر به حوزهها اشاره کردند، بیشتر ستاد سراغ حوزههایی میرود که نخبگان استفاده میکنند که گلوگاهی کشور است، درست است؟ حوزهها را میفرمایید؟ فکر میکنم در پزشکی زیاد کار کردید.
نوروزی: ما در حوزه سلامت هم مجموعه طبیب کاشان که در این زمینه فعال هستند و هم تشکیلات ژن سازه و هم فعالیتهای مربوط به واکسن و داروهای نوترکیب و داروهای جدیدی که تولید میکنیم، مجموعه فعالیتهای دانش بنیانی ستاد با اولویت حوزه سلامت و غذا است. یعنی به تعبیری سلامت، غذا و دارو مجموعه فعالیتهایی است که بیشتر مورد توجه ما است و در جهت رفع نیاز مردم است.
شما دانش بنیان را به معنی واقعی نمیشناسید.
ثروت برای توضیح کردن باید تولید شود.