پخش زنده
امروز: -
۹۰ درصد اشیاء تاریخی محموله توقیف شده در فرودگاه بینالمللی امام خمینی اصل است و بیشتر این اشیاء از حفاریهای غیر مجاز در خوزستان بدست آمده اند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ مدیرکل موزههای کشور با اعلام این خبر، در تشریح ویژگیهای اشیاء توقیف شده گفت: در این محموله ۳۶۸۰ قطعه اموال تاریخی و فرهنگی وجودداشت که به منظور قاچاق و خروج از کشور وارد فرودگاه امامخمینی شده بود و توسط پلیس فرودگاه توقیف شد. عمده اشیاء این محموله سکههای تاریخی هستند که بخش زیادی از آنها را سکههای دوره اسلامی و سکههای قرون اولیه اسلامی از اموی گرفته تا عباسی دربرمیگیرد. تعدادی از اشیاء پیش از اسلام متعلق به دوره عیلامی نیز در این آثار دیده میشود.
مرتضی ادیبزاده با تاکید بر اینکه کمتر از ۱۰ درصد این محموله تقلبی است، افزود: در میان آثار کشف شده علاوه بر سکه، آثاری از جنس فلز و البته طلا و نقره نیز بدست آمد، از جمله دستبند طلا از دوره عیلامی، گوشواره، دستبند و انگشتر و حتی سکههای طلا از دوره ساسانی که شاخص هستند و از دوره شاپور اول هستند.
مدیرکل موزههای کشور با ارائه اطلاعات بیشتری درباره مشخصات تاریخی آثار توقیف شده، گفت: حتی سکههایی از دوره سلوکی، اشکانیان و ساتراپیهای هخامنشیان و همچنین دو مچ بند بسیار نفیس و منحصر به فرد احتمالا متعلق به هزاره اول قبل از میلاد نیز در این مجموعه وجود دارد. بر اساس بررسی محل ضراب خانههای سکهها متوجه شدیم که عمده سکههای اموی مربوط به منطقه خوزستان است و اسامی ضراب خانههای شوش، رامهرمز و… بر روی این سکهها دیده میشود.
ادیب زاده تصریح کرد: مجموعهای از تعداد زیادی سکه عرب – طبری متعلق به دوره امرای طبرستان نیز در این محموله وجوددارد که عمده سکهها از جنس نقره و سالم هستند و طرحهای مختلفی از جمله عمر و سعید بر روی این سکهها دیده میشود.
او با اعلام بی اطلاعی از جزییات چگونگی توقیف این محموله درپاسخ به اینکه آیا این اشیاء از حفاریهای غیر مجاز بدست آمدهاند یا دزدی هستند، گفت: پلیس این اشیاء را به صورت بستهبندی در اختیار اداره کل موزه ها قرار داد تا کارشناسی شوند، لذا در جریان چگونگی توقیف، شرایط خروج و جاسازی آنها نیستم اما همه این آثار حاصل حفاریهای غیر مجاز هستند. همچنین هنوز اطلاعاتی درخصوص اینکه این آثار دقیقا در کجا و توسط چه کسانی حفاری شده نداریم.
مدیرکل موزههای کشور با تایید ارزشمند بودن این محموله، آماری از ارزش ریالی آن ارائه نداد.
او درباره برنامه ریزی برای نمایش عمومی این اشیاء تاریخی توقیف شده، بیان کرد: این آثار همچون سایر اموال توقیفی در سال جاری، در نمایشگاهی و حتی المقدور در محلی که احتمالا در آن بدست آمده باشند به نمایش درخواهند آمد. البته باتوجه به آنکه بخشی از اموال مربوط به منطقه خوزستان است، به محض راهاندازی موزه منطقهای خوزستان، عمده این آثار به این موزه منتقل خواهند شد.
لازم به ذکر است، در اردیبهشت ماه سال جاری، پلیس پیشگیری فراجا خبر انهدام باند بزرگ قاچاق اشیاء تاریخی و کشف ۳۶۸۰ شی عتیقه متعلق به دورههای مختلف توسط ماموران پلیس فرودگاه بینالمللی امام خمینی (ره) را اعلان کرد. این اشیاء بسیار ماهرانه در داخل چمدان جاسازی شده بودند و در محتویات بار همراه دو نفر از مسافران که به مقصد یکی از کشورهای عربی درحال خروج از کشور بودند، توسط پلیس کشف و ضبط شدند.