پخش زنده
امروز: -
نتایج یک مطالعه پیشگامانه محققان دانشگاه ماساچوست، دیدگاه جدیدی را در مورد الگوی خواب کودکان نشان میدهد.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، احتمالا تاکنون متوجه شده اید که برخی از کودکان پیش دبستانی به راحتی و بدون مشکل به رختخواب میروند در حالی که برخی دیگر به طور کامل در برابر خوابیدن و حتی چرت زدن ظهر مقاومت میکنند. بر خلاف تصور بسیاری از والدین، دلیل این امر فقط مربوط به سن نیست و متاثر از ساختار مغزی متفاوت کودکان است.
نتایج یک مطالعه پیشگامانه محققان دانشگاه ماساچوست، دیدگاه جدیدی را در مورد الگوی خواب کودکان نشان میدهد. در این مطالعات دکتر ربکا اسپنسر، محقق خواب و دکتر تریسی ریگینز، روانشناس کودک از دانشگاه مریلند، به بررسی الگوی خواب کودکان پرداخته و تلاش کردند آن چه واقعاً در مغز کودکان در حال گذار از چرت زدن در طول روز اتفاق میافتد، آشکار کنند.
دکتر ربکا اسپنسر در این باره میگوید: این نظریه فراگیر بر اساس دادههایی است که ما در چند سال گذشته منتشر کردهایم. یافتههای ما از رابطه بین تغییر الگوی چرت زدن و حافظه و رشد مغز پشتیبانی میکند. این چرت زدنها یک زمان حیاتی برای رشد در مغز کودکان است و خواب نیز با آن ارتباط دارد. اساساً، وقتی بچههای کوچک چرت میزنند، مغز آنها مشغول پردازش خاطرات و یادگیری میشود. این فعالیت بر روی هیپوکامپ تمرکز دارد، بخشی از مغز که مانند یک اتاق ذخیره سازی برای خاطرات قبل از انتقال آنها به مکان ذخیره دائمی است.
این موضوع ممکن است عجیب باشد که چرت زدن برای یادگیری بسیار مفید است. حال این پرسش مطرح میشود که به رغم سودمند بودن خواب مناسب و چرت میان روزی برای کودکان، چرا برخی از کودکان در مقابل آن مقاومت میکنند؟
دکتر اسپنسر میگوید: هیپوکامپ مغز مانند یک ظرف برای جمع آوری اطلاعات عمل میکنند. وقتی این ظرف ناکارآمد باشد، مانند داشتن یک سطل کوچک است. در این شرایط سطل شما سریعتر پر و سرریز میشود و برخی از اطلاعات و خاطرات فراموش میشوند. این چیزی است که ما فکر میکنیم برای بچه ها اتفاق میافتد. هیپوکامپ آنها کمتر بالغ است مانند سطلی است که ظرفیت کمتری دارد و به همین دلیل باید آن سطل را با چرت زدن خالی کنند.
همزمان با رشد کودکان، مغز آنها نیز رشد می کند و هیپوکامپ آنها کار آمدتر میشود. رشد هیپوکامپ به این معنی است که سطل یا ظرف نگهداری خاطرات آنها بزرگتر میشود. این فرایند به آنها اجازه میدهد تا خاطرات بیشتری را در طول روز ذخیره کنند و به این ترتیب دیگر نیازی به چرت زدن ندارند تا جایی برای اطلاعات جدید باز کنند.
آن چه در اینجا مهم است این است که کودکان نباید با سرعت از مرحله چرت زدن خود خارج شوند. به همین دلیل محققان بر اهمیت چرت زدن کودکان در صورت نیاز تاکید میکنند.
باید توجه داشت که این موضوع در هر کودکی متفاوت است و برخی از آنها به خواب بیشتری نیاز دارند در حالی که ممکن است گروه دیگری از کودکان به آن میزان خواب نیاز نداشته باشند. در هر حال والدین باید توجه کنند که خواب بیشتر برای یادگیری بهتر کودکان مفید خواهد بود.
به گفته محققان، به طور خلاصه، چرت زدن برای مغز بچههای کوچک مانند یک باشگاه است. این عمل به تثبیت خاطرات و یادگیری کمک میکند و البته معمولا کودکان در مقابل خواب نیمروزی مقاومت میکنند و به همین دلیل والدین باید راهکارهایی برای ترغیب آنها به خواب پیدا کنند.
منبع: Proceedings of the National Academy of Sciences
مترجم: رضوان خندان