معرفی ظرفیت شرکت های دانش بنیان در بازار هندوستان
مدیر کل شبه قاره هند سازمان توسعه تجارت ایران گفت: در همایش معرفی ظرفیتهای حضور در بازار هندوستان، با بیان نقش دانش بنیانها مسیر صادرات روشنتر میشود.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما،
رادیو اقتصاد در
برنامه پنجره اقتصاد با آقای
هادی طالبیان مقدم، مدیر کل شبه قاره هند سازمان توسعه تجارت ایران گفت و گو کرد.
سوال: بازار هند همیشه برای کشورمان یک بازار جذاب بوده هم بحث نزدیکی آن و هم بحث این که میتوانیم با این شبه قاره تواناییها و تجارت خودمان را افزایش بدهیم. اطلاع یافتیم از همایشی که قرار است بزودی برگزار بشود از زبان شما بشنویم همایش چه هست و به چه محورهایی در آن پرداخته خواهد شد؟
طالبیان مقدم: این همایش به عنوان معرفی فرصتها و ظرفیتهای حضور در بازار هند هست که به عنوان یکی از برنامههایی که دفتر آسیای جنوبی یا شبه قاره هند سازمان توسعه تجارت ایران طراحی کرده و میزبانش هست از مجموعههای مختلفی که اثرگذار هستند از طرف ایرانی و هندی دعوت کردیم که تشریف میآورند.
این همایش هم به صورت حضوری هست که در سالن مروارید نمایشگاه بین المللی تهران برگزار میشود و همزمان به صورت وبیناری هم با بخشی از نهادهای مرتبط هندی و ایرانی که ثبت نامش را هم در سایت سازمان توسعه تجارت tpo.ir گذاشتیم. حضور در این همایش رایگان است و تمام افرادی که فکر میکنند که در بحث تجارت علاقمند هستند یا سابقهی تجاری داشتند یا صادرات را به شبه قاره هند یا کشور هند داشتند میتوانند شرکت بکنند. ما این برنامه را به عنوان یکی از برنامههای توسعه تجارت بین ایران و هند طراحی کردیم و روز سه شنبه همین هفته یعنی ۳۰ خرداد ساعت ۹ تا ۱۲ میزبان عزیزان هستیم.
سوال: میخواهیم یک نگاهی داشته باشیم به مناسبات روابط تجاری ایران و هند که از گذشته بسیار دور شکل گرفته است و همواره یکی از مهمترین شرکای تجاری کشورمان به شمار میآید، سهم کشورمان از صادرات به هند در حال حاضر چگونه است؟
طالبیان: ما متاسفانه بعد از یک جریاناتی، در مقطعی از زمان به لحاظ این که صادرات نفتی مان حذف شد یک مقدار حجم صادرات پایین آمد، اما صادرات غیر نفتی مان کماکان ادامه دارد بخشی از آن به صورت سنتی بوده، مشکلاتی بود از جمله بحث نداشتن ارتباط بانکی، سیستم بانکی یک مشکلی ایجاد کرده که ما دنبال این هستیم، روشهای جایگزین را برای این موضوع داشته باشیم کما این که در کشورهای دیگری از جمله پاکستان و یکی دو تا کشور دیگر در منطقه بحث تهاتر را مطرح کردیم. شاید حالا یکی از راه حلهای جایگزین بتواند کمک کند که تجار بین دو کشور بتوانند سطح بهتری از تجارت را ایجاد کنند همین بحث تهاتر باشد که حالا یکی از محورهای صحبت مان هم در این همایش میتواند همین موضوع باشد.
سوال: پس آن پتانسیل صادرات کشورمان به هند وجود دارد، باید تقویت بشود و موانعی که پیش رو هست برداشته بشود. بخواهیم بزرگترین مانع و عاملی که باعث شده که کمرنگ باشد صادرات پیش روی تجار ایرانی به هندوستان چیست؟
طالبیان: یکی همان بحث سیستم بانکی بوده که به دلیل این که نظام سلطه مشکلاتی را برای کشورهای مختلف ایجاد کرده، منتهی راهکارهای جایگزین بحمدالله طراحی شده و تا حدی عملیاتی شده و بحث کشتیرانی بوده و بحث لجستیکی بوده مباحث اینچنینی و حالا یکسری بحثهای استاندارد مثلا روی بعضی از صادراتی که داشتیم بخصوص در بحث میوه و موارد اینچنینی که در مقطعی از زمان بعضا شائبه هم ممکن است پیش آورده باشد، بعضی از سخت گیریهای مقطعی بوده یا بعضا شاید به صورت چندوجهی باید به مسائل پرداخته میشد و به قولی ذینفعان و اثرگذاران مختلف هم در ایران و هم در هندوستان استفاده میشد که مفاهمه برقرار بشود مشکلات، مشکلات اساسی نیستند قابل حل هستند.اما بحثهای کمیسیون مشترک بین دو کشور باید فعال بشود و پیگیریها بهتر انجام شود و اتاق فکرهایی که بین مجموعههای ایرانی و هندی هاست بهتر شکل بگیرد، بحث تعرفهها را و تجارت را باید روی آن موافقت نامههایی که هست بهتر عملیاتی بشود.
مواردی که اینچنینی هست و بحث ضمانت صادرات را باید در نظر داشته باشیم این موارد، مطرح هست در سطوح هم دولتی و هم در تفاهم تبادل نظر با اتاقهای بازرگانی و تمامی ارکانی که موثر هستند پیگیر این ماجرا هستیم و هدف از این همایش هم همین هست که تمام مثلا از اداره استاندارد، از سازمان بنادر و دریانوردی، از گمرک جمهوری اسلامی ایران، از بانک مرکزی و از جاهای مختلف مناطق ویژه و تجاری دعوت کردیم که بیایند از اتاقهای بازرگانی و همچنین از صادرکنندههای برتر که این مباحث را به صحبت بگذاریم به حرف و نقد بگذاریم و مباحث و پیشنهادها را داشته باشیم.
طرفهای هندی هم از تجارهای خودشان، از کنفدراسیونها و فدراسیونهای صادرکننده هایشان حضور دارند. سفیر محترم هند به عنوان مقام عالی دیپلماسی تشریف میآورند، که به تازگی ایشان به ایران تشریف آوردند و سفیر ایران هم در هند به صورت وبیناری حضور خواهند داشت از رئیس سازمان تجارت سرپرست سازمان توسعه تجارت جناب آقای ضیغمی و حضور پیدا میکنند و از وزارت جهاد هم جناب اقای پیمان پاک حضور خواهند داشت.
فکر میکنم انشاالله با توجه به این که سالها کرونا هم بخشی هم به دلیل همان مباحث بانکی و بعد از سال ۹۷ مشکلاتی ایجاد شده بود جای چنین همایشی خالی بود و امیدواریم این همایش بتواند فتح بابی برای توسعه روابط تجاری بین دو کشور باشد.
سوال: این همایشی که روز سه شنبه سی ام خردادماه در خصوص فرصتها و ظرفیتهای حضور در بازار هندوستان شاهد برپایی آن هستیم اتفاق بسیار خوبی هست سالهای قبل فکر میکنم چنین ماجرایی را نداشتیم.
طالبیان: بحث وبیناری مجازی در سطح خیلی محدودتر در یکی دو سال گذشته به صورت مجازی بود اما نه در آن سطح نه اطلاع رسانی اش و نه حضورش و البته ما این دفعه هم از صندوق ضمانت صادرات و هم از دفتر تعاملات معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری هم تشریف میآورند، که به هرحال نقش دانش بنیانها و آن دغدغههای صادراتی و ضمانت شان را هم انشاالله سعی میکنیم مباحث مطرح شود و مسیری را روشنتر برای صادرات ایرانیان عزیز به هند ترسیم میکنیم.