پخش زنده
امروز: -
آقای آنتونی بلینکن وزیر امورخارجه امریکا امروز به چین سفر می کند و این در حالیست که تنش میان چین و امریکا بالا گرفته است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ شبکه خبر در برنامه سلام خبرنگار، با آقای فرشید باقریان- کارشناس مسایل بین الملل گفتگو کرد مشروح گفتگو را در ذیل بخوانید.
سوال: یکی از خبرهایی که امروز در حوزه بین الملل داریم سفر وزیرامورخارجه امریکا به چین است. قرار است آقای آنتونی بلینکن وزیر امورخارجه امریکا امروز به چین سفر کند این در حالیست که تنش میان چین و امریکا بالا گرفته، گفته میشود که آقای آنتونی بلینکن گفتند که برای ترمیم روابط با چین به این کشور سفر میکنند.
باقریان: این روشها را در علوم سیاسی روشهای سطحی است. دولتی که در امریکا سرکار است خودش را اسیر گلوبالیستها میبیند و مساله تایوان که تنش زا بود در آن موقع و همین الان که رقابتهای انتخاباتی شدت گرفته و رایهای کالیفرنیا هم که تایوانیها در آن جا بسیار تاثیرگذارند که رئیس کارخانه تی اس ام سی تایوان که بزرگترین تولیدکننده نیمه هادی در جهان است که خودش در کالیفرنیاست و از اسپانسرهای دموکراستها این است که در انتخابات نقش دارد به سمت انتخابات داریم میرویم نهم سپتامبر دموکراتها میخواهند به نوعی نامزدی آقای بایدن را اعلام کنند همچنین تنشها را میتوانند کم کنند که میتواند دستاوردی برای امریکا داشته باشند و این قطعی است و آقای بایدن فقط به دنبال بعضی از دیتاهاست که بتواند ارایه بدهد و بتواند نامزدی خودش را اعلام کند و بعد از آن ممکن است دوباره تنش صورت بگیرد به هر حال روشی که چین در خاورمیانه در پیش گرفته میانجی گری برای صلح باشد جای امریکا را دارد پر میکند و این از جانب امریکاییها قابل قبول نیست و امریکاییها نمیتوانند دنیای غیرتک قطبی را بپذیرند و فکر میکنم باز هم این روشها در حدی که تنش پایین بیاید موقتی است.
سوال: با توجه به این که اشاره کردید چین نقش میانجی گری را در منطقه غرب آسیا بازی میکند باتوجه به این سفر آقای بلینکن به چین تا چه حد میتواند بر تحولات منطقه تاثیرگذار باشد؟
باقریان: بعید میدانم که روی تصمیمات چین تاثیر خاصی بگذارد، چون وزیر امورخارجه چین آقای گانگ قبل از سفر آقای بلینکن هشدار داده بود که در امور داخلی ما دخالت نکنید به هر حال امور داخلی همان مساله دو دولت یا دولت مشترک واحد تایوان و چین است این یکی از نقاط پاشنه آشیلی که امریکا در مقابل چین قرار داده تایوان است و دوم بحث استراتژیک چین به دلیل تولید اقتصاد و تولید اقتصاد که مبتنی بر صلح در منطقه میشود و این اقتصاد در ناوبری است در اقتصاد زمینی است در کالاست در همه چیز است یعنی نشان میدهد که یک مقداری دارد پا روی دم شیری که امریکا از آن یاد میکند میگذارد به عنوان مثال کنیا در حال مذاکره با برزیل و هندوراس است که دلار را از مبادلات شان حذف کنند، همین نوع مذاکرات بین چین و فرانسه آقای مکرون دارد صورت میگیرد که بتوانند دلار را حذف کنند به طور مثال پاکستان آخرین محموله نفتی که از روسیه خریداری کرد به یوآن پرداخت کند این یوآن را از مبلغ اجاره بندر گوا که از چین گرفته بود.
باقریان: امریکا به نوعی بهتر است بگوییم گلوبالیستها نگرانی از این که دلار از صحنه بین المللی حذف شود و چین سردمدار این مساله است، چون ما هم داعیه این مساله را داریم، ولی چینیها دارند به این مساله کمک میکنند و این خطراتی برای امریکا به دنبال خواهد داشت این تنش پایان یافتنی نیست، چون در برگهای استراتژیک امریکا که منتشر شده در سال ۲۰۲۱ چین به عنوان متخاصم معرفی شده است.
پایان