پخش زنده
امروز: -
یک بارش شهابی به شکل «دانههای برف» یا «بارش ستارهها» ۲۰۰ سال قبل گزارش شد. در این سال تعداد بسیار زیادی شهاب (یعنی ۱۵۰ هزار شهاب در ساعت) از زمین در یک شب قابلرویت بود!
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، در ۱۲ و ۱۳ نوامبر سال ۱۸۳۳، مردم سراسر آمریکای شمالی شاهد یک رویداد آسمانی مهیج بودند که کاملاً آخرالزمانی به نظر میرسید. از سراسر کشورصدها هزار شهاب، آسمان شب را در رگبار عظیمی که از ساعات اولیه صبح تا اوج طلوع خورشید ادامه داشت روشن کردند.
مقالهای از روزنامهی آرکانزاس نوشته ویلیام وودراف آن را به عنوان «پدیدهای استثنایی» توصیف کرد: «آنها را میشد از هر سو در حال پرواز مشاهده کرد، گرچه عموماً به سمت جنوب غربی بودند و آسمان را بیوقفه روشن کرده بودند.»
به نقل از وودراف، این رویداد اواخر شب یا اوایل صبح آغاز شد؛ وقتی آسمان صاف بود. این بارش شهابی خارقالعاده فقط در آمریکای شمالی قابل مشاهده بود.
گزارشات دیگر از بارش شهابی سال ۱۸۳۳ شامل گزارشات قبایل مختلف بومی آمریکایی، آبراهام لینکلن، جوزف اسمیت و فردریک داگلاس میشود.
دلیل این واقعه
آن زمان، تحقیقات اندکی دربارهی بارش شهابی انجام شده بود. ستارهشناسان نه ارتباطی بین بارشها و بقایای ستارههای دنبالهدار پیدا کرده بودند و نه اطلاعاتی دربارهی تأثیر گرانش، خورشید و سایر سیارات بر این پدیده داشتند. بنابراین، بسیاری این واقعه را ماوراء طبیعی تعبیر کردند، از منادی دومین ظهور مسیح گرفته تا نوعی نشانه برای وقایع شوم. برخی ناظران نگران برخورد شهابها به زمین بودند، اما آنها از کنار زمین گذشته بودند.
علت واقعی این بارش شهابی استثنایی، صورت فلکی شیر بود. این بارش شهابی که رسماً به نام لئونید شناخته میشود، هر ۳۳ سال یک بار، حوالی ماه نوامبر، اتفاق میافتد. بر اساس اسناد تاریخی، قدمت این رویداد دستکم به سال ۹۰۰ پ. م باز میگردد.
شهابهای لئونید با سرعت ۷۲ کیلومتر در ثانیه میبارند و برخی از آنها از خودشان ردپای دودمانندی به جای میگذارند.
این شهابها بسیار درخشان هستند و بسیار بزرگ به نظر میرسند، اما در واقع اندازه آنها ۱۰ میلیمتر است. آنها از ستارهی دنبالهدار تمپل-تاتل که دوره مداری آن ۳۳ سال است سرچشمه میگیرند. تحقیقات بعدی در مورد بارش شهابی سال ۱۸۳۳ ارتباط قطعی بین یک جرم سماوی و این رویداد پیدا کرد.
تکههای این شهاب از جنس سنگ و یخ است که از ستارهی دنبالهدار اصلی که در گرمای خورشید تبخیر شده، جدا شدهاند.
از زمانی که اخترشناس ایتالیایی، جیووانی شیاپارلی رابطه بین بارشهای شهابی و ستارههای دنبالهدار را کشف کرد، بارشهای شهابسنگ دورهای دیگر مانند Perseids و Geminids به ستارههای دنبالهدار (به ترتیب ستاره دنبالهدار Swift-Tuttle و ۳۲۰۰ Phaethon) مرتبط شدند.
در حالی که میانگین دوره و مسیر این بارش شهابی ۳۳ سال است، اما این پیشبینی همیشه دقیق نیست. بارشهای مشابهی در سالهای ۱۸۶۶ و ۱۸۶۷ اتفاق افتاده است. با این حال، زمانی که ستارهشناسان تاریخ بعدی را سال ۱۸۹۹ پیشبینی کردند، این اتفاق محقق نشد.
در سالهای بعد، لئونیدها به طور غیرمنتظره و به ظاهر تصادفی ظاهر شدند. پس از مطالعات بیشتر، ستارهشناسان در نهایت به این نتیجه رسیدند که مشتری و زحل ممکن است در مسیر دنباله دار تداخل داشته باشند.
منبع: فرادید/ راهنمای تو/ مترجم: زهرا ذوالقدر