گره بر تار و پود فرش دستباف
چند سالی است که موانع مختلفی بر سر راه فعالان صنعت فرش دستباف وجود دارد, تا آنجا که ظرفیت های بالقوه ی این صنعت نادیده گرفته شده است.
به گزارش خبرنگار تحریریه صنعت
خبرگزاری صدا و سیما؛ در سال های گذشته فرش دستباف به عنوان یک کالای تمام ایرانی, جایگاه مهمی در اقتصاد کشور و صادرات غیرنفتی داشت ؛ تا آنجا که در دهه هفتاد به واسطه ی صادرات این محصول, یک میلیارد و 500 میلیون دلار ارز به کشور وارد شده است.
صنعت فرش دستباف جزو صنایعی است که میزان اشتغالزایی آن در سال های گذشته چشمگیر بوده و 2 میلیون نفر به صورت مستقیم در این صنعت مشغول به کار بودند، اما حالا کمتر از 700 هزار نفر اشتغالزایی دارد.
آنطور که کارشناسان می گویند, هزینه های ایجاد اشتغال در این صنعت یک دهم صنایع دیگر است اما با همه ی ظرفیت هایی که در این صنعت وجود دارد.
آقای عبدالله بهرامی مدیر عامل اتحادیه سراسری تعاونیهای فرش دستباف با اشاره به کاهش تولید فرش دستباف در کشور، گفت: در دهه هفتاد حدود ۳۵ درصد از صادرات غیرنفتی مربوط به صادرات فرش دستباف بوده و سالانه ۶ میلیون متر مربع فرش دستباف در کشور تولید می شده است اما در حال حاضر میزان تولید سالانه کشور به کمتر از 2 میلیون متر مربع رسیده که با بی توجهی به این هنر صنعت هم اکنون صادرات این محصول به ۵۰ تا ۶۰ میلیون دلار کاهش یافته است.
فعالان این صنعت می گویند وجود برخی موانع در تامین مواد اولیه و قطع شدن بیمه ی قالیبافان سبب شده تا بافنده ها رغبتی به تولید فرش دستباف نداشته باشند و به همین جهت تولید این محصول در کشور کاهش چشمگیری داشته, تا آنجا که برخی از تولیدکنندگان می گویند, سال گذشته هزار و 200 متر تولید فرش داشتند اما در سال جاری این میزان به 400 متر نرسیده است.
با توجه به ظرفیت هایی که در صنعت فرش دستباف وجود دارد, شناسایی و رفع موانع و مشکلات فعالان این حوزه می تواند بخشی از چالش های پیش رو تولیدکنندگان را برطرف کند.