استاندار تاکید کرد:
طرحهای سرمایهگذاری باید پیوست بهرهوری آب داشته باشد
استاندار قزوین گفت: طرحهای سرمایهگذاری بخش صنعت و کشاورزی استان باید پیوست بهره وری منابع آب داشته باشد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیمای مرکز قزوین، محمد مهدی اعلایی در نشست شورای برنامه ریزی و توسعه استان
قزوین افزود: در یک سال گذشته برای احیای دشت قزوین و توسعه پایدار این دشت اقدامات خوبی صورت گرفت، یکی از موضوعات مهم این منطقه فرونشست زمین است که باید با جدیت برای مهار آن برنامه ریزی کنیم
وی اظهار کرد: درحوزه فرونشست زمین، مناطق شرق استان قزوین با تهدید بیشتری روبروست بنابراین باید بدانیم هر روز که میگذرد فرصت جبران از ما گرفته میشود.
اعلایی ادامه داد: یکی از روشهای مقابله با این تهدید استفاده از آبهای سطحی بجای منابع آب زیرزمینی است بنابراین طرح انتقال آب از سد طالقان را با جدیت دنبال میکنیم.
به گفته نماینده عالی دولت در قزوین با افتتاح سد بالاخانلو که با تلاش مجموعه مدیریت آب منطقهای بسرعت در حال تکمیل است میتوانیم ۳۰ مرکز جمعیتی را از آب شرب منابع سد بالاخانلو تامین کنیم.
وی تاکید کرد: به میزان تامین آب سطحی برای کشاورزی و شرب باید به همان مقدار برداشت منابع آب زیرزمینی کمتر شود و با تکمیل سد نهب هم میتوان به ازای سهم این سدها از مصرف آب زیرزمینی کم کرد تا با مدیریت مصرف شرایط متعادل شود.
اعلایی با اشاره به تشکیل کمیته احیای دشت قزوین افزود: با حضور کارشناسان و صاحبنظران اقداماتی در این حوزه انجام شده که منتظر نتایج کار هستیم و همچنین در کنار آن راه اندازی «بازار آب» هم میتواند تاثیرگذار باشد.
وی همچنین گفت: مصوباتی برای انتقال آب سد طالقان به استان داریم و از همه ابزارها برای پیگیری این طرح استفاده میکنیم تا کارها شتاب گیرد.
استاندار قزوین در ادامه سخنان خود با اشاره به قانون جوانی جمعیت، گفت: جمعیت از مسایل مهم کشورها به شمار میرود و نقش مهمی در رشد و توسعه کشور دارد.
معاون سازمان نقشهبرداری کشور هم گفت: فرونشست حرکت قایم سطح زمین نسبت به یک سطح مبناست که در کشور ما بیش از ۹۸ درصد علت فرونشست، عامل انسانی و برداشت بیرویه آبهای زیرزمینی است. بسیاری از کشورها هم دچار این صدمه شده اند، اما با کنترل آب توانسته اند این پدیده را مدیریت کنند.
مرتضی صدیقی افرود: فرونشست زمین به سازههای حیاتی آسیب میزند، در سیستم آبرسانی و گازرسانی خلل ایجاد میکند، کیفیت آب را کاهش میدهد و آسیبهای بسیاری در زمینههای مختلف وارد است. در سال ۱۳۸۰ اولین اطلاعات فرونشست کشور دریافت شد.
وی اظهار داشت: دشت بهرمان رفسنجان بیش از ۴۰ سانتی متر دارای فرونشست بوده است. ۲۵۴ منطقه در کشور شناسایی شده و استان قزوین از لحاظ فرونشست دارای پهنه وسیعی است. در استان قزوین حدود ۱۷ونیم سانتی متر فرونشست ارزیابی شده است و اگر برداشت از منابع آب مدیریت نشود دچار بحران خواهیم شد. شهر قزوین هم به اندازه چند سانتی متر درگیر فرونشست شده است.
این مقام مسئول افزود: لزوم شناسایی، پایش، کنترل و مدیریت مناطق فرونشست از پیشنهادات جدی سازمان نقشه برداری است. در مناطقی که دارای فرونشست است باید از گستره پهنه کشاورزی جلوگیری شود. اصلاح الگوی کشت باید در دستور کار قرار گیرد. اجرای طرحهای آبخیزداری باید انجام شود.
بیرانوند مدیرعامل آبفا هم گفت: ۳۰ برابر متوسط جهانی، در قزوین دچار فرونشست هستیم که این امر در چاههای استان کاملا مشهود است.
سیاهکلی نماینده مجلس هم افزود: چاههای آب آشامیدنی باید تعدیل شود و از آب سد طالقان بهره مندی بیشتری انجام شود.
عطایی رییس سازمان جهادکشاورزی هم گفت: مشکل فرونشست بصورت عمده بخاطر برداشت مازاد آبهای زیرزمینی است. آبخوان دشت قزوین آبرفتی و بهم پیوسته است. باید در بخش کشاورزی و حفظ آبخوان برنامه ریزی انجام شود.